BLOG / ARA
Çocuğunuzu Her Yönüyle Tanımak İster Misiniz?
Ücretsiz Erken Tanılama Testini Kaçırmayın...

TKT Testi Nedir?

TKT( Temel Kabiliyetler Testi) çok faktörlü zekâ kuramına dayanan bir testtir. Çocuğun zihinsel performansını belirlemek amacıyla kullanılan ve dört alt testten oluşan bir yetenek testidir. L.L Thurstone tarafından geliştirilmiştir.

Thurstone, Thorndike’ın çoklu faktör kuramına dayanarak zekânın temel yapısını oluşturduğunu düşündüğü 12 faktör belirlemiştir. Daha sonra bu faktörleri ‘dil, şekil – uzay, akıl yürütme, ayırt etme, sayı, kelime akıcılığı, bellek ve motor’ olmak üzere 7 faktöre indirmiştir. TKT 5-7 Formu’nda bu faktörlerden gelişime göre 4 alt faktör yer almaktadır.

Nasıl Uygulanır?

Bu test bir oturumda 10 öğrenciye uygulanır. 2 eğitmen eşliğinde uygulama yapılması gerekmektedir. Bu eğitmenlerden biri mutlaka psikolog olmalıdır.

Kimlere Uygulanır?

5-7 yaşındaki çocuklara uygulanabilir.

Test Kuralları:

· Velinin test sırasında yanında bulunmaması gerekir.

· Velinin test sırasında öğrencinin çabuk ulaşabileceği bir yerde olması idealdir. Öğrencinin kendini güvende hissetmesi için faydalıdır. Test sonuçlarının daha sağlıklı oluşmasına katkı verir.

Uygulama Süresi?

Uygulama süresi çocukların kolektif yapış hızlarına bağlı olarak 1 saat kadar sürebilir.

Okyanus Kolejleri Eğitimi’nde TKT’nin Yeri

Okyanus Kolejleri Okul Öncesi Eğitimi ve İlkokul Eğitimi’nde öğrencilerin bilişsel beceri seviyelerini görebilmek adına TKT uygulaması yapılır. Yapılan uygulama ile ortaya çıkan objektif veriler rapor aracılığıyla veli ve sınıf öğretmeni ile paylaşılır. Çalışmalardaki analizlere göre Mental-Up gibi zihinsel beceri, dikkat ve yoğunlaşma geliştirme çalışmalarına yönlendirilir. Sınıf öğretmeni çalışmaları süresince öğrenci potansiyelini daha iyi tanıyarak öğrenciye daha uygun yaklaşımlar sergiler. Ayrıca öğretmen, öğrencinin başlangıç noktasına uygun beklentiler oluşturarak gelişimini hızlandırabilir.

Uygulama ücreti yoktur.

Önemli Uyarı: Velilerimizden 15 dakika önce gelmelerini rica etmekteyiz. Test günü öğrencinin motivasyonu yüksek, enerjisi yerinde, karnı tok bir şekilde olması ideal çalışma şartlarının oluşturulması açısından faydalıdır.

Değerlendirme: Okyanus Kolejleri uzman psikologları tarafından test değerlendirilecek ve sonucu kapsamlı bir rapor haline dönüştürülecektir.

Değerlendirme Raporu Alma:  Velilerimiz dilerlerse oluşturulan raporu paylaştıkları mail adresi üzerinden alabilirler. Ayrıca başvuruda talep edilirse Okyanus Kolejleri uzman psikologlarıyla görüşme yapılarak rapor aktarılabilir. Görüşme talebi durumunda uzman psikologlarımız sizi arayıp randevu talep edeceklerdir.

Bilgilendirme: Test, Bursa Nilüfer Kampüsünde uygulanacaktır. Teste Sadece Anaokulu, İlkokul 1, 2 ve 3. Sınıflar katılabilir.

Başvurmak İçin Tıklayınız

Okyanus Web Ofis