Okyanus Koleji - Kolej, Özel Okul, Ana okulu, ilkokul, ortaokul, Lise | WORLD YOUTH INVENTION AND INNOVATION AWARD (WYIIA) 2023’DE BİR GÜMÜŞ BİR BRONZ MADALYA
WORLD YOUTH INVENTION AND INNOVATION AWARD (WYIIA) 2023’DE BİR GÜMÜŞ BİR BRONZ MADALYA
  • Paylaş
Diyarbakır Okyanus Fen ve Teknoloji Lisesi öğrencilerimiz hazırladıkları projelerle WYIIA 2023’de ülkemizi başarıyla temsil ederek Dünya İkinciliği, Adana Okyanus Fen ve Teknoloji Lisesi öğrencilerimiz Dünya Üçüncülüğü kazanarak çifte gurur yaşattı.

Dünya’nın en büyük bilim organizasyonlarından biri olan WYIIA 2023’de yapılan ön değerlendirmelerin ardından 10-14 Ekim 2023 tarihlerinde çevrimiçi olarak 26 ülkeden 250 proje yarıştı. Değerlendirmeler sonucunda 14 Ekim’de çevrimiçi olarak düzenlenen ödül töreninde Diyarbakır Okyanus Fen ve Teknoloji Lisesi öğrencilerimiz Emir Murat Gül ve Atakan Kanşıray, Goncagül Altun danışmanlığında geliştirdikleri “Recovering Wounds Withs Pennyroyal” projesi ile Life Sciences kategorisinde DÜNYA İKİNCİLİĞİ; Adana Okyanus Fen ve Teknoloji Lisesi öğrencilerimiz Lider Efe Yoğun, Mustafa Emir Besi, Güney Çağlar, Çağhan Gözel ve Mir Tuğra Bilgici, İdil Melis Dinç danışmanlığında geliştirdikleri “Research Of The Effects Of Horseradish, Pomegranate And Citrus On The Inhibition Of Adenozine Deaminase (ADA), The Key Enzyme In Cancer Metabolism” projesi ile Life Sciences kategorisinde DÜNYA ÜÇÜNCÜLÜĞÜ alarak ülkemizi başarıyla temsil etti.

 

Diyarbakır Okyanus Koleji öğrencilerimizin proje fikri nedir?

“Projemizde hem yaraları kısa sürede tedavi etmek hem de sağlık kurumlarının yükünü hafifletmek için yarpuz bitkisinin sahip olduğu antienflamatuvar, antimikrobiyal ve antiseptik özelliklerinden yararlanarak, antibakteriyel ve yara iyileştirici özelliklere sahip hem ekonomik hem de bitkisel kaynaklı yara örtüsü elde etmeyi amaçlamıştık. Çalışmamızda elde ettiğimiz sonuçları değerlendirdiğimizde yarpuz bitkisinin farklı konsantrasyonlardaki ekstratlarının uygulandığı alanda mitoz bölünmeleri hızlandırmış olduğunu ve bakteri üremelerini azalttığını yaptığım bu çalışma ile ortaya koymayı başardık. Yaptığımız bu çalışma ile özellikle yatalak hastaların ve diyabet hastalarının

yaralarını iyileştirmede umut olacağımı düşünmekteyiz. Yaklaşık bir yılı aşkın süredir projemizle ilgili hem üniversitede hem de BARGEM laboratuvarında yaptığımız çalışmalar sonucunda Dünya Birinciliği kazandık. Bu süreçte her zaman yanımızda olan bize yol gösteren BARGEM ekibine, danışman öğretmenimiz Goncagül Altun ve Sebat Çevik öğretmenimize çok teşekkür ederim.”

 

Adana Okyanus Koleji öğrencilerimizin proje fikri nedir?

“Kanser tedavisinde kullanılan kemoterapinin zararları ve etkileri düşünüldüğünde doğal ve etkili çözümler üretilmesi kaçınılmaz olmuştur. Biz de projemizde kanser metabolizmasında kilit enzim olan Adenozin deaminaz’ın (ADA) inhibisyonunda karaturp, nar kabuğu ve turunçgil kabuklarının etkisinin belirlemeyi amaçlamıştık. Çalışmamızda elde ettiğimiz sonuçları değerlendirdiğimizde nar kabukları, karaturp ve turunçgil kabukları bileşenlerinin kanserli dokularda ADA enzimini güçlü bir şekilde inhibe ederek kanserin engellenebileceğini, kanserli dokulardaki metastazın yavaşlatılabileceğini ve tıbbi tedavinin bu şekilde güçlendirilebileceğini düşündürmektedir. Yaklaşık bir yılı aşkın süredir projemizle ilgili hem üniversitede hem de BARGEM laboratuvarında yaptığımız çalışmalar sonucunda projemizle Dünya Birinciliği kazandık. Bu süreçte her zaman yanımızda olan bize yol gösteren proje danışmanımız İdil Melis Dinç’e ve İngilizce öğretmenimiz Sezen Özdenvar’a desteklerinden dolayı çok teşekkür ederiz.”

 

Projeleriyle, yurtdışında ülkemizi ve okulumuzu başarıyla temsil eden öğrencilerimize, öğretmenlerimize ve BARGEM ekibine destekleri, bize yaşattıkları gurur ve mutluluk için teşekkür ediyor, başarılarının devamını diliyoruz.


Haber
:
Galaksi
Editör
:
Galaksi
Tarih
:
18 Ekim 2023, Çarşamba 16:45
Okunma
:
1.711 defa okunmuş

  • Paylaş
Yorum Yazın :
Yorumlar :

Henüz yorum yok, ilk yorumu yapmak ister misiniz?

FORMU DOLDURUN
KAYIT VE ÜCRET İÇİN
SİZE HEMEN DÖNELİM

Arama

Kişisel Verilerin Korunması Politikası - Çerez Politikası - Çerez Ayarları