Okyanus Koleji - Kolej, Özel Okul, Ana okulu, ilkokul, ortaokul, Lise | YKS İçin Hedef Derece Yapmak Olmalı
YKS İçin Hedef Derece Yapmak Olmalı

Her biri üniversite adayı olan öğrencilerimiz okullarımızdaki Adım Adım YKS’lerde, ortak deneme sınavlarında TYT’yi ve AYT’yi prova ediyor. Denemelerdeki soru tarzı, puan hesaplamaları ve elde edilen ham puanlarıyla Okyanus PUSULAM’da öğrencinin hedeflediği bölümlere yerleşip yerleşilemeyeceğinin görülmesi hazırlık sürecini gerçekçi kılıyor.

Ancak deneme sınavlarının amacı öğrencileri puana göre sıralamak değildir. Temel amaç öğrencinin kendi kişisel derecesini yapması için motive etmek, buna imkân vermektir. Sınav sonucunda Okyanus PUSULAM’da Sınav Raporları başlığı altında görüntülenen Sınav İstatistikleri, Deneme Sınav Sonuçları, Konu Analizleri, Gelişim Raporu ekranları öğrencinin kendi gelişimini görmesini sağlamak ve ilerlemeye motive etmektir.

Olabileceğinin En İyisi Olsun!

Kontenjanı sınırlı olan yükseköğretim programlarına girmek için diğerlerini geçmek önemli. Ancak hedef bu olamaz. Aday, diğerlerinin kaç doğru kaç yanlış yapacağını, aynı üniversitenin aynı bölümünü tercih edecek öğrencilerin kimler olacağını bilemez. Ancak sınavlarda soruların çıkacağı konular büyük ölçüde bellidir. Öğrencinin öğrendiği, az öğrendiği konular bellidir. Geçen sınavdaki doğru – yanlı sayısı ve netleri de ortadadır. Hedeflediği bölümlerin geçen sene kaç puanla öğrenci aldığı da bilinmektedir. Bu durumda yani bilinenler ile bilinmeyenler, kontrolümüzde olanlar ve olmayanlar düşünüldüğünde her sınavda doğru hedef kişisel derece yapmak olmalıdır.

Temel İnanç “Ben Öğrenebilirim”

Sınav başarısında en etkili faktörlerden biri de “ben öğrenebilirim” inancıdır. Aday deneme sınavında doğru yanıtını veremediği bir soruyla karşılaştığında “Ben bu sorunun konusunu birkaç saat içinde öğrenebilirim.” diyebiliyorsa hedeflenen test başarısı gelecektir. Üstelik testlerde sorulan her sorunun bir konuya, o konunun da diğer konularla ilintili olduğu düşünülürse, niyet tek bir sorunun konusunu öğrenmek olsa dahi birden çok daha fazla kazanımı olacaktır.

Zaman Azalıyor Heyecan Artıyor

Birkaç ay sonra üniversite öğrencisi olacak öğrenciler için sınava kalan gün sayısı azalırken heyecan da artıyor. Öğrenci heyecanlanıyorsa önemsediği, daha iyi bir sonucu almak içindir. Bu durumu kaygı, endişe gibi faydası olmayan hatta zararı olan duygularla yorumlamaktan yerine olumlu yorumlamalı. Çünkü fark oluşturacak, kişisel dereceyi getirecek olan bu heyecandır.

Şaka Değil Gerçek!

Adı deneme olunca hazırlık sınavları öğrenci tarafından ciddiye alınmayabiliyor. Oysa sınava katılan öğrenci sayısı dışında; kitapçıklar, sınav süresi, optik formlar, soru sayısı, soruların konu dağılımı, sınav sonrası puan hesaplaması gibi değişkenler oldukça gerçekçi. Sınav ortamı ve katılım sayısı farklı olsa dahi, aday kendini ‘moda’ sokmasını bilmeli. Şampiyon sporcuların antrenmanlarını yüksek performansla yapmaları gibi öğrenci de o sınavın adının önündeki ‘deneme’ sözcüğü silip tüm ciddiyetle sınavı uygulamalı. Böylece bu provalardanüst düzeyde fayda sağlanabilir.

Şimdi Tam Zamanı

Şimdi üniversite adayı olan gençlerinkendilerini bir maratonun son birkaç metresinde olan ve az sonra bitiş çizgisindeki ipi göğüsleyecek koşucunun gayretiyle devam etmesi gerek. Bugüne kadar YKS’ye yönelik binlerce saat ders işlendi, on binlerce soru çözüldü ve yüzlerce sınav uygulandı. Şimdi uzun öğrencilik yıllarının tüm kazanımlarınıortaya koyma zamanı. Verilen emeklerinin haşatını alma zamanı. Şimdi olabileceğinin en iyisi olmanın, kendi derecesini yapmanın zamanı.

Bora Serhat Çelik

Okyanus Kolejleri Lise PDR Bölüm Başkanı

Lise 985 0 18 Mayıs 2021, Salı

E-Bülten Üyeliği
Yorumunuzu Yazınız

Şu an herhangi bir yorum yok. İlk yorumu yapmak ister misiniz?

FORMU DOLDURUN
EPOSTA ADRESİNİZE