Okyanus Koleji - Kolej, Özel Okul, Ana okulu, ilkokul, ortaokul, Lise | Yabancı Dil Bilmiyorum, Çocuğuma Nasıl Destek Olurum?
Yabancı Dil Bilmiyorum, Çocuğuma Nasıl Destek Olurum?
Yabancı Dil Bilmiyorum, Çocuğuma Nasıl Destek Olurum?

Yabancı Dilin Ebeveynler İçin Önemi


Dil, hem zihinsel gelişimin, hem de anlamanın aracıdır. Çocuğun sosyal beceriler edinmesinin ve bu becerileri hayatının bir parçası olarak kullanmasının da ön koşuludur.

Doğduğu andan itibaren, sürekli gelişim gösteren çocukların özellikle okul öncesi dönemde kelime haznelerinde yer alan kelimelerin hem sayı, hem de tür bakımından çeşitliliğinin fazla olduğu gözlemlenmektedir.

Çocukların anadilinden farklı olarak ikinci bir dil öğrenmesi son yıllarda sanıldığı kadar geç yaşta başlamıyor. Özellikle okul öncesi dönemde, sosyal gruplarda İngilizce dersleri, çocukların hayatında oyun saatleri kadar önemli yer tutmakta. Günümüzde 3 yaşından itibaren yabancı dil eğitimi verilmeye başlanıyor ve dilin etkin bir biçimde kullanımı 4 yaş itibariyle mümkün oluyor. Ancak araştırmalar gösteriyor ki, 3 yaş ve öncesi çocuklar dile ne denli maruz kalırsa, o kadar kolay ve hızlı bir öğrenim gerçekleşiyor. Dolayısıyla bu yaşlardaki çocuklara hedeflediğimiz dilde söylenebilecek ya da dinletilebilecek her şey, onların hafızalarında kayıt altına alınıyor.

Okullarda verilen yabancı dil eğitimine destek olarak, çocuğun dil ediniminde, bulunduğu okul dışı ortamlarda ve özellikle evde sürerliliğin sağlanması önemli bir etken olarak karşımıza çıkıyor. Bu süreçte ise özellikle‘ Yabancı Dil (İngilizce) Bilmiyorum, Çocuğuma Nasıl Öğreteceğim?’ kaygısı yaşayan ebeveynlere bazı öneriler sunabiliriz:

Yaş gruplarına göre farklı teknikler kullanılabilir. Kelimeleri henüz söyleyemeyen bir çocuğa sesler taklit ettirilirken, kelimeleri söyleyebilen bir çocuğa öğrenmesini istediğimiz dilde her gün yeni bir kelime öğretilebilir.

Çocuğa İngilizceye maruz kalacağı ortamlar yaratılabilir. Okulda sıklıkla karşılaştığı bu ortamın, okul dışında da devam etmesisağlanabilir . Örneğin televizyonda birlikte izleyeceğiniz İngilizce bir program, bu programda duyduğu sesler, kelimeler sizin de etkinizle yavaş yavaş onun kalıcı hafızasına yerleşecektir.

Evde, arabada, nerede olursanız olun dinleyebileceğiniz, İngilizce şarkılar içeren bir bellek edinebilirsiniz.

Basit şeylerden başlayarak( alfabe, hayvanlar, renkler, eşyalar vb.) zemin oluşturabilirsiniz.

Yeni bir kelime öğretirken, tüm duyulara hitap edebilmeniz önemli bir etkendir. Bu, öğretilen kelimenin çok kısa sürede öğrenilmesini ve kalıcı olmasını sağlayacaktır. Örneğin, çocuğunuza muz yediriyorsunuz, o an ‘banana’ kelimesini öğretin. Ya da yağmurlu bir günde ‘rain’ kelimesini öğretin. Damla seslerini taklit ederek kalıcılık sağlayabilirsiniz.

Dil öğretiminde tekrarlar çok önemlidir. Tıpkı anadilde olduğu gibi, ‘koş’ kelimesi ve ‘koşmak’ eylemini birbiriyle bağdaştırması için bu kelimeler ve durumlarla defalarca karşılaşması gerekiyorsa, yabancı dil öğrenirken de süreç aynı işleyecektir. Bu yüzden bir kelime öğretildiğinde defalarca tekrarlamanız gerekebilir.

Çocuklar için oyun çok önemlidir. Çocukluk dönemlerinin en vazgeçilmez unsurudur. Kelimelerle oyunlar oynayın. Örneğin, meyve isimlerini öğrettiniz. Mutfakta masa üzerine meyve sepeti hazırlayıp, İngilizcesini öğrettiğiniz meyveleri tek tek size getirmesini isteyebilirsiniz. Böylece bir taşla iki kuş vurmuş olacak ve keyifle meyve yiyeceksiniz 

Yeni kelimeler öğrendikçe ufak kalıplara ve daha sonra cümlelere geçebilirsiniz. Hızlı bir sonuç beklemeyin ve sabırlı olun. En önemlisi de beklentilerinizi makul tutmak. Çünkü her gün müzik dinleyerek, videolar izleyerek, oyunlar oynayarak çocuğunuz İngilizce konuşmaya başlamayacaktır ancak ne kadar erken yaşta ve ne denli fazla bir dile maruz kalırsa o kadar kolay ve düzgün bir aksanla zamanı geldiğinde o dili konuşmaya başlayacaktır.

Çocuğuna öğretmek istediğiniz yabancı dili bilmiyor olsanız dahi, bu öğretemeyeceğiniz anlamına gelmiyor. Yukarıdaki öneriler, o dili bilmenizi gerektirmeyecek ancak çok basitçe ve rahatlıkla uygulayabileceğiniz önerilerdir.

Öğretmeyi amaçladığınız her yeni kelimeyi günlük hayatınıza uyarlamanız ve sık sık tekrar etmeniz ise tek kuralımız.

Keyifle ve öğrenerek geçirecek güzel anılar biriktirmeniz dileğimle.

Hülya SABIR

Okul Öncesi Öğretmeni


  • Paylaş

Okul Öncesi 2905 0 12 Mayıs 2017, Cuma

E-Bülten Üyeliği
Yorumunuzu Yazınız
Yorumlar

Şu an herhangi bir yorum yok. İlk yorumu yapmak ister misiniz?

FORMU DOLDURUN
KAYIT VE ÜCRET İÇİN
SİZE HEMEN DÖNELİM

Arama

Kişisel Verilerin Korunması Politikası - Çerez Politikası - Çerez Ayarları