Okyanus Koleji - Kolej, Özel Okul, Ana okulu, ilkokul, ortaokul, Lise | Tiyatronun Birey Üzerindeki Etkileri
Tiyatronun Birey Üzerindeki Etkileri
Tiyatronun Birey Üzerindeki Etkileri

Tiyatro sanatının hayatınızda hep var olması ve sahne ışığından hiç vazgeçmemeniz dileğiyle...


 

  İnsanı insana insanla anlatan, müzik, dans gibi bir çok disiplini içinde barındıran kompleks bir sanat dalıdır tiyatro. Tarihin ilk çağlarından beri var olan tiyatro, bireyin dolayısıyla da toplumun gelişimi ve değişimi için olmazsa olmazdır. Tiyatrosuna gereken önemi veren, onu geliştiren ve ülkenin her yerine yayan toplumlara baktığımızda, uygarlığın ve gelişmişliğin yüksek olduğunu görürüz. Değişen ve sürekli yenilenen dünyayı takip ederek, bu kriterlere göre oyunlar sahneleyen ve bireyleri tiyatroyla buluşturan ülkelerde, suç oranlarının daha düşük, kişilerin birbirine saygılı, huzur ve refahın daha üst seviyede olduğunu görürüz. Çünkü Tiyatro insanı uyarır, kendisini, toplumu ve çevresinde yaşananları sorgulatarak kişinin çok sesli düşünmesini sağlar. Bireye dürüstlüğü, doğruyu, hakkı, hukuku, adaleti, barışı ve buna benzer birçok erdemli olguyu empoze ederek, dünyayı daha yaşanabilir kılar. Geçmişe, geleceğe, olaylara, kısacası hayata farklı bir pencereden bakmamızı sağlar. Ayrıca insanın ruhunu ve hayatını estetize eder.

  Küçük yaşlardan itibaren düzenli olarak tiyatroya giden kişileri gözlemlediğimizde, bireyin empati yeteneğinin ve estetik algısının geliştiğini, çevreye ve olanlara daha duyarlı olduğunu, doğayı koruduğunu, hayvanları sevdiğini, şiddetten uzak durduğunu ve bulunduğu, ortama daha çabuk uyum sağladığını, sorumluluk duygusunun geliştiğini, başkalarının yaşamlarına saygılı olduğunu ve hümanist kişiler olarak hayatlarına devam ettiğini gözlemleriz.

Çünkü izlenen her tiyatro oyunu; Yeni bir hikâye, yeni karakterler, yeni olaylar ağı, oyun sonrası da kendisini, olayları ve toplumu sorgulayarak gelişen ve değişen bireyler… Bu yüzden çocuk yaşlardan başlayarak tiyatroya gitmek ve bunu alışkanlık haline getirmek çok önemlidir. Ağaç yaşken eğilir atasözümüzden yola çıkarak ebeveynlerin, çocuklara tiyatro izleme alışkanlığı kazandırılması konusundaki rolleri yadsınamaz.

  İyi bir tiyatro izleyicisi olmanın yanı sıra, küçük yaşlardan itibaren tiyatro eğitimi almanın da önemi büyüktür. Bu eğitimi alan bireyler, tiyatro oyunculuğunu meslek olarak yapmasalar bile kazanımları düşünüldüğünde gerekliliği tartışılamayacak kadar açıktır. Bir tiyatro oyununda, sizi izleyen gözler önünde değil rol yapmak, en hakim olduğunuz konu hakkında bile konuşmak kolay değildir. Doğru bir duruş, heyecan kontrolü, ayakları yere sağlam basan bir beden, etkili ve doğru bir ses kullanımı, anlaşılır bir konuşma, yerinde ve ölçüsünde kullanılan mimik ve jestler, doğru tonlama ve vurgular gerektirir. İşte bu noktada tiyatro eğitiminin kişi üzerindeki etkisi çok büyüktür. Çünkü tiyatro eğitimi bireye doğru nefes almayı, kelimeleri doğru telaffuz etmeyi, anlatılmak isteneni doğru mimik, jest, vurgu ve tonlamalarla aktarmayı, duyguları harekete geçirmeyi öğretir. Takım çalışmasının önemi, konsantrasyon, zamanı doğru kullanma gibi hayatımızı her alanda olumlu olarak etkileyecek  ve katkı koyacak kavramları  bireye kazandırır. Öncelikle hiç tanımadığı İnsanlarla bir araya gelerek bu eğitime başlayan kişilerin sosyal yönü gelişir, doğaçlamalar ve çeşitli egzersizlerle, çekingenlik duygusu kırılarak, özgüven gelişimi sağlanır. Kişiye verilen rolün ezberi ve diğer görevlerle öğrencinin sorumluluk duygusu gelişir. Oyun sırasında sesini salondaki izleyicilerin tamamına duyurmak zorunda olan ve ağzından çıkan kelimeleri anlaşılır kılmak isteyen öğrenci çeşitli çalışmalar yapar. Dolayısıyla öğrencinin ses kullanımına olan hâkimiyeti ile anlaşılır olmak adına diksiyonu gelişir. Kuliste sessiz bir şekilde sahneye çıkma sırasını bekleyen veya seyirci koltuğunda arkadaşlarını izlerken sessiz olması gerektiğini öğrenen bireyin empati yeteneği ile kişilere olan saygısı gelişir. Kelimelere rolü gereği ruh veya hayat vermek zorunda olan öğrenci, yapılan çalışmalardan belli bir süre sonra daha etkili konuşmaya başlar. Çeşitli rollere hayat vererek mimik ve jestlerini etkili kullanmaya başlayan öğrencinin, anlatımı zenginleşir ve zaman içerisinde kendisini daha iyi İfade etmeye başlar. Ezberini, sahne üzerindeki trafiğini, sahneye giriş çıkış zamanlarını oyun boyu düşünmek zorunda olan öğrencinin konsantrasyonu gelişir ve odaklanma kabiliyeti artar. Sonuç olarak tiyatro eğitiminin bireye katkıları yadsınamayacak kadar çoktur.

  Hızla değişen dünyayı doğru algılayan, özgüveni yüksek, dilimizi doğru ve etkili kullanan, kendisine dolayısıyla da topluma yararı olan donanımlı bireyler yetiştirip, ülkemizi uygar toplumların seviyesine çıkarmanın en temel yollarından biri tiyatro sanatıdır. Tiyatro sanatının hayatınızda hep var olması ve sahne ışığından hiç vazgeçmemeniz dileğiyle.

                                                                            

                    Gerçek Öner

İzmir Okyanus Kolejleri Tiyatro Öğretmeni

 

 

 


  • Paylaş

Ortaokul 4210 0 27 Eylül 2017, Çarşamba

E-Bülten Üyeliği
Yorumunuzu Yazınız
Yorumlar

Şu an herhangi bir yorum yok. İlk yorumu yapmak ister misiniz?

FORMU DOLDURUN
KAYIT VE ÜCRET İÇİN
SİZE HEMEN DÖNELİM

Arama

Kişisel Verilerin Korunması Politikası - Çerez Politikası - Çerez Ayarları