Okyanus Koleji - Kolej, Özel Okul, Ana okulu, ilkokul, ortaokul, Lise | Soğuk Algınlığı (Nezle)
Soğuk Algınlığı (Nezle)
Soğuk Algınlığı (Nezle)

Soğuk Algınlığı Belirtileri ve Korunmanın Yolları


Soğuk algınlığı(nezle) nazofarenjit, rinofarenjit olarak 100'den fazla virüsün sebep olduğu bir hastalıktır.

Soğuk Algınlığı Belirtileri

Soğuk algınlığının en yaygın semptomları halsizlik, üşüme, hapşırma,  öksürük, burun akıntısı, burun tıkanıklığı ve boğaz ağrısıdır. Diğer semptomlar arasında kas ağrısı (miyalji), yorgunluk hissi, baş ağrısı ve iştah kaybı yer alabilir. Boğaz ağrısı ve öksürük insanların %40’ında görülür. Ateş yetişkinlerde pek görülmezken bebeklerde ve küçük çocuklarda yaygındır. Nezleye bağlı öksürük, grip (influenza) kaynaklı öksürüğe göre genellikle daha hafiftir. 

Semptomlar tipik olarak enfeksiyon başladıktan 2-3 gün sonra en kötü hallerine ulaşır. Semptomlar çoğu zaman 7-10 gün arasında geçse de 3 haftaya kadar da sürebilir. Çocukların dahil olduğu vakaların %35-40’ında öksürük 10 günden fazla sürer. 

Tedavi Sürecinde Yapılması Gerekenler

Yapılması gereken en önemli şey istirahat edip uyumak, burun ve sinüslerin açılması için ılık bir duş almak, bol sıvı tüketmek ve besin değeri yüksek şekilde beslenmektir.
Baş ağrısı veya ateşi gidermek için, ateş düşürücü ilaçlar doktor kontrolünde kulllanılabilir. Aspirin alınması önerilmez. C-D vitamini depolamak, (portakal, limon, yeşil sebze meyve, greyfurt, mandalina), daha çok demir (kırmızı et, ciğer, balık, bakliyat, yumurta) ve daha çok B 12 kazanmakla, daha fazla hayvansal protein (balık, et, tavuk, süt ürünleri) tüketip daha amino asit kazanmakla güçlenebiliriz. 

Bu arada bağırsaklarımızdaki probiyotik gücü de arttırmak için mayalanmış yiyecekler, kefir, doğal yoğurt, boza, salep tüketilebilinir. Bağışıklık için soğan, sarımsak tüketilmesi, zencefil, ıhlamur kuşburnu çayı içilmesi faydalıdır. Burun solunumunu rahatlatan spreyler, boğaz ağrısı ve yanması için gargaralar ve pastiller, vücut direncini artırmak amacıyla vitaminler kullanılabilir. Yatmadan önce ılık limonlu suyla bal karıştırılıp içilerek boğaz ağrısı yumuşatılabilir.

Soğuk algınlığına yakalanan insanların %25'inde bağışıklık sistemleri farklı tepki verdiği için herhangi bir belirti görülmez. Bazen bakteriler; kulak veya sinüsleri etkileyebilir, bu ikincil bakteriyel enfeksiyon olarak bilinir ve bu durumda antibiyotikler ile tedavi edilmesi gerekebilir. Soğuk algınlığı ciddi seyreder durumdaysa akut bronşit, zatürre, akut bakteriyel sinüzit gelişebilir.

Grip 

Grip, influenza isimli virüsün neden olduğu, aniden başlayan 39°C üzerinde ateş, halsizlik, şiddetli kas ve eklem ağrıları, titreme, baş ağrısı ve kuru öksürük gibi belirtilerle seyreden bulaşıcı bir enfeksiyondur.

Özellikle bağışıklık sistemi zayıf olan kişilerde; çocuklarda, yaşlılarda ve kalp, akciğer hastalığı, böbrek hastalığı, şeker hastalığı gibi kronik hastalığı olan kişilerde ciddi sonuçlara yol açabilir. Grip ilk 24-72 saat arasında bulaşıcı hale gelir ve istirahat ile 7-10 gün içinde geçer.

Günümüzde gribe karşı oldukça etkili bir kaç anti-viral ilaç mevcuttur ancak bunların sadece doktor önerisi ile kullanılması gerekmektedir. İlaçlar özellikle ilk 48 saat içerisinde alındığında hastalığın ilerlemesini engeller. 

Belirtiler uzun süre geçmesine rağmen düzelmiyorsa ( burun akıntısı 10 günden uzun sürmüş, koyu ve sarı bir renk almışsa, 3 günden fazla yüksek ateş devam ediyorsa, solunum sıkıntısı başlamışsa, çocuğun bilinç durumunda değişiklikler görülüyorsa, kusma veya ağrılı yutma varsa, çocuk yeterince sıvı alamıyorsa, dehidratasyon denilen vücutta sıvı kaybı bulguları başlamışsa, (idrar yapımında azalma, ağladığında gözyaşı olmaması, ağızda kuruluk, uyuklama hali) hastaneye başvurulmalıdır.

İnfluenza virüsüne karşı grip aşısı yapılabilir. Özellikle kronik akciğer kalp, böbrek  hastalığı olanlarda Ekim, Kasım ve Aralık ayları arasında aşı  yapılabilir. 6 aydan sonra yumurta alerjisi yoksa  çocuklara yapılabilmektedir. 6 Ay -3 yaş arası birer ay arayla iki yarım doz yapılır. 3 yaş sonrası ilk kez yapılacaksa bir ay arayla iki doz, 9 yaşından sonra ise tek tam  doz yeterlidir. 

Çocuklarda, senede genellikle 6 - 10 kere soğuk algınlığı görülebilir. Hatta okul çağı çocuklarında bu sayı senede 10-12 kereye kadar çıkabilir. Yapılması gerekenler ellerin sık yıkanması, damlacık yoluyla bulaştığı için aktif burun akıntısının olduğu günlerde çocukların evde istirahat etmesi uygun olur. Grip yada nezleye bağlı semptomlar kişiden kişiye bağışıklığının verdiği yanıta göre farklı seyredebilir.Bu sebeple her çocuğa farklı ilaç tedavisi uygulanabilir. 

Tüm Okyanus Koleji ailesine sağlıklı günler dilerim...

 
Uzm.Dr.Seçil KEZER

Güneşli Erdem Hastanesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları 
                                                                                             
 


  • Paylaş

Ortaokul 2268 0 01 Kasım 2016, Salı

E-Bülten Üyeliği
Yorumunuzu Yazınız
Yorumlar

Şu an herhangi bir yorum yok. İlk yorumu yapmak ister misiniz?

FORMU DOLDURUN
KAYIT VE ÜCRET İÇİN
SİZE HEMEN DÖNELİM

Arama

Kişisel Verilerin Korunması Politikası - Çerez Politikası - Çerez Ayarları