Okyanus Koleji - Kolej, Özel Okul, Ana okulu, ilkokul, ortaokul, Lise | Mavi Dünyada Yeşil Ekonomi
Mavi Dünyada Yeşil Ekonomi
Mavi Dünyada Yeşil Ekonomi

Mavi- yeşil algler olarak tanınan siyanobakteriler enerjilerini fotosentez yoluyla elde eden prokaryotik bir mikroalgdir.


Kanada’daki bilim insanları mavi yeşil algleri (Siyanobakteriler) kullanarak, bu bir hücreli canlıların yaptığı solunum ve fotosentezden elektriksel bir yük toplayan yeni bir yakıt hücresi çeşidine hayat verdiler – Science Alert

İlk kez varlıkları fosillerde saptanmıştır. Dünya oluşumunda belki de ilk canlı organizmalardır. Tatlı ve tuzlu suların yüzeylerinde bulunurlar. Karada ise ışığın ve nemin olduğu çamur ve kaya, tahta veya bazı canlı organizmaların yüzeylerinde bulunabilirler. Koyu yeşilimsi- mavi pigmentlerinden dolayı bu isimle adlandırılırlar.

Canlıların kullanabildikleri enerji olan ATP fotosentez ve solunum olaylarında elektron taşıma sistemleri kullanılarak sentezlenir. Fakat ATP hücrede depolanamaz ya da hücreden hücreye aktarılamaz. Peki bu enerjiyi dışarıda bir güç vasıtasıyla depolamak mümkün mü?

Montreal’deki Concordia Üniversitesi’nden mühendis Muthukumaran Packirisamy şöyle söyledi: “Bitki hücrelerinde meydana gelen fotosentez ve solunum, elektron taşıma zincirleri gerektirir. Fotosentez ve solunum sırasında mavi yeşil alg tarafından salınan elektronları yakalayarak, doğal olarak ürettikleri elektrik enerjisini toplayabiliyoruz.”

Fotosentetik yakıt hücresi, bir anot, katot ve proton değişim zarından meydana geliyor. Mavi yeşil alg, anot odasına yerleştiriliyor ve fotosentez yaptıkları zaman, elektrot yüzeyine elektron bırakıyorlar. Hücreye bağlanan bir dış şarj ile, elektronları çıkarmak ve cihazdan elektrik toplamak mümkün oluyor.

Doğal kaynaklar açısından bakılacak olursa mavi yeşil algler, fosil yakıtları azaltma sorumluluğunu almaya yardımcı olmak için harika bir seçim. Siyanobakteriler, dünyanın çeşitli bölgelerindeki göllerde doğal olarak yetişen ve son 35-40 sene içerisinde de laboratuvar ve havuz koşullarında yoğun üretimi yapılan zengin bitkisel bir besin kaynağıdır. Bu nedenle dünya üzerindeki enerji üretimine katkı sağlamada umut vaadetmekte. Üstelik, güneş ve rüzgar gücü gibi diğer yenilenebilir güç kaynaklarından farklı olarak, havadaki değişimler ile verimlilikleri etkilenmez.

“Bütün dünyada sürekli olarak meydana gelen bir işlemden faydalanarak, karbonsuz enerji üretmenin daha ucuz yöntemlerine yol açabilecek yeni ve ölçeklenebilir bir teknoloji oluşturduk,” diyor Packirisamy.

Teknoloji henüz ilk evrelerinde ve araştırmacılar bu fikri ticarî olarak kullanılabilir yapmak için yakıt hücresini ölçeklendirmek konusunda yapacak bir sürü işleri bulunduğuna dikkat çekiyorlar.

Şimdiye kadar, Technology dergisinde yayınlanan bulgularında detaylandırıldığı üzere 993 milivolt kadar yüksek açık devre voltajı ölçtüler ve 175.37 mikrowatt zirve gücü elde ettiler. Araştırmacılar eğer bu ilk kazanımları büyütebilirlerse, düzeneğin bir gün insanlığa seragazı salınımlarını azaltmada yardımcı olmaya ek olarak, her gün kullandığımız elektronik aletleri çalıştıracak kadar güçlü olacağını umuyorlar.

Packirisamy, şöyle söylüyor: “Beş yıl içinde, akıllı telefonunuza güç sağlayabilecek.” Al bakalım, lityum iyon.

Selda Gökçe
Biyoloji Öğretmeni
 


  • Paylaş

Lise 1499 0 22 Haziran 2018, Cuma

E-Bülten Üyeliği
Yorumunuzu Yazınız
Yorumlar

Şu an herhangi bir yorum yok. İlk yorumu yapmak ister misiniz?

FORMU DOLDURUN
KAYIT VE ÜCRET İÇİN
SİZE HEMEN DÖNELİM

Arama

Kişisel Verilerin Korunması Politikası - Çerez Politikası - Çerez Ayarları