Okyanus Koleji - Kolej, Özel Okul, Ana okulu, ilkokul, ortaokul, Lise | En Ünlü Matematik Sabiti
En Ünlü Matematik Sabiti
En Ünlü Matematik Sabiti

“Hocam Pi’yi üç mü alıyoruz?” sorusuna karşılık “Üç almanız için parantez içinde belirtilmelidir.” şeklinde diyaloglara sebep olan irrasyonel matematik sabiti.


Matematikçiler için anlamı özel elbet fakat diğer alanlarda da üstüne fazla düşülmüş, dünyada özel bir güne sahip olup kutlama yaptıran Arşimet sabiti. Sadece matematik ve geometriyle kalmayıp fizik, kimya, coğrafya, edebiyat, resim, müzik, bilgisayar,mimari gibi alanlara da bulaşmış, bununla kalmayıp kendi için pastalar, turtalar yaptıran özel bir sayı. Coğrafyada nehir uzunluklarının hesaplanmasında,müzikte notaların numaralandırılıp Pi bestesi yapılmasında, edebiyatta her basamağı kadar harf sayısına sahip kelimelerle şiirler yazılmasında kullanılmış, hatta yeterince uzunlukta yazıldığında içinde doğum günü, yaş gibi özel sayıları bulunduran ve harfleri kodladığınızda bir hikâyeyi barındırabilecek, üstüne araştırılması hiç bitmeyen bir sayı.Hatta insanın içinde merak uyandırıp "Benim doğum günüm hangi basamaklarda acaba? " sorusuna cevap aratarak bunun için kendine özel uygulama yaptıran bir sayı.Bunların dışında Mısır piramitlerinden Kuzey Amerika'daki yapılara kadar dünyanın birçok yerinde mimari yapılar incelendiğinde yine ortaya çıkan,çekiciliği fazla olup basamaklarını ezberleten, bunun üzerine yarışmalar yaptıran fakat adı söylediğinde herkesin belleğinde üç basamağını yer edindirmiş bir değer veya  Ludolph sayısı.Evet Almanlar tarafından da Ludolph sayısı olarak bilinmesinin sebebi ise π sayısını 35 basamağına kadar hesaplayan Hollandalı Ludolph Van Ceulen , yaşadığı haklı gururundan,bulduğu basamakları mezar taşına kazımıştır.

Çok fazla bilimsel ayrıntılara girmeden bile şu kadarıyla yeterince gizem yaratan bir sayı değil mi sizce de? Şimdi de bu yönüyle incelemeye koyulacak olursak en sade haliyle irrasyonel bir Arşimet sabiti.İrrasyonelliğini ilk defa Lambert 1766 yılında ispatlamış dairenin çevresinin çapına bölünmesiyle elde edilen devirsiz yani basamakları düzenli tekrarlardan oluşmayan ve yaklaşık 4000 yıldır üzerinde çalışılan bir sayıdır Pi. İsmini yunanca “çevre” sözcüğünün ilk harfi, yunan alfabesinin 16. harfi olan π harfinden alır, ilk gerçek değerinin ise Arşimet tarafından kullanıldığı söylenir. Çok eskiden beri bilinip farklı devirlerde farklı milletler tarafından kullanılmış, kuralsız ondalık açılımı yüzünden insan hafızasını zorlayan, bu nedenle ezberlenmesi ilgi çekici görünen bir sayıdır. İlk 31 sayısında 0 bulundurmayan şu ana kadar 1.24 trilyonuncu basamağına kadar hesaplanmış, 67890 basamağı ise ezberlenmiştir. İlk geniş katılımlı pi günü pi nin prensi olarak da tanınan ünlü fizikçi Larry Shaw tarafından organize edilmiştir ve her yıl 14 martta saat 3.14 te pi günü kutlanmaktadır.

Sonuç olarak bu kadar ilgi uyandıran bir sayının matematik sabiti olarak bilinmesi bizlerin haklı gururu. Bu sebeple her mart ayında bize bu gururu yaşatan sabitin de gününün kutlanması gerek.

 14 Mart Pi günümüz kutlu olsun!


  • Paylaş

Lise 1814 1 14 Mart 2018, Çarşamba

E-Bülten Üyeliği
Yorumunuzu Yazınız
Yorumlar
Mehmet Şakir Arslan / 16 Mart 2018, Cuma 08:22
Pi sayısının bu kadar değerli ve gizemli olduğunu ilk defa sizin yazınızla daha anlaşılır bir şekilde anladım. Teşekkür ederim.
FORMU DOLDURUN
KAYIT VE ÜCRET İÇİN
SİZE HEMEN DÖNELİM

Arama

Kişisel Verilerin Korunması Politikası - Çerez Politikası - Çerez Ayarları