Okyanus Koleji - Kolej, Özel Okul, Ana okulu, ilkokul, ortaokul, Lise | Blockchainde Matematik
Blockchainde Matematik
Blockchainde Matematik

Asıl olay buluttaydı fakat şiirler hep yağmurlara yazıldı...


Bugünkü teknolojiye düzülen methiyelerin bir çoğunun asıl sahibi matematik olmalı. Gelişen teknolojiye, yapay zekaya, uzay bilimlerine, şifrelemeye bakıldığında hepsinin temeli matematiğe dayanmaktadır.

Şifrelenmiş şekilde veri yönetimi sağlayan dağınık yapıdaki veri tabanı anlamına gelen Blockchain’in matematiğe yani şifrelemeye olan borcu yadsınamaz.

Blockchain teknolojisi, tanımadığımız ya da güvenmediğimiz kişilerle veri paylaşmanın güvenli bir yolu diyebiliriz. Bir blockchain üzerinde dağıtılan veriler, aynı anda bir yerde veya birden fazla yerde saklanmaz; bu da, saklanan verinin herkes tarafından görülebilir ve merkezi bir sistem tarafından yönetilemez, paylaşılamaz.

Bu durum güven mekanizmasını matematiğe bağlar. Blockchain kriptolojinin muazzam gücü emin olun ki yapılan sözleşmeler verilen sözler veya kağıt üzerindeki her uygulamadan daha güvenilir. Türkiye’de blockchain denince akla ilk sanal para olan bitcoin geliyor fakat uygulama alanı genişledikçe bu teknolojinin muazzam gücü ülkemizde de yerini alacaktır. Bugün baktığımızda ABD, Çin ve Rusya bu teknolojiyi en çok önemseyen devletler konumunda. Almanya’da ise bankaların ciddi adımlar attığını görüyoruz. Tüm bunların dışında blockchain merkeziyetsiz oluşuyla, bilgiyi depolama alanı olarak tanımladığımızı düşünürsek kullanamayacağımız hiçbir alan kalmayacak. Devlet dairelerinin tümünde veriler güvenli şekilde saklanabilir herhangi bir dış tehdit tarafından bilgi sızdırılamaz. Bankalarda ise dünyanın bir ucundan diğer ucuna para transferleri yapılabilir ve bu işlem %1 oranına kadar düşürülebilir. Sağlık sektöründe ise hasta verileri sonsuza kadar saklanabilir. Uluslararası ticaretlerde kağıt israfını önlemek dışında güven veren bir sistem kurulabilir.

Ülkemizde ise genç mühendislerin büyük ilgisini çekmektedir. Gelecekte mutlaka bir projenin içinde olacak yada blockchainle ilgili proje üretebilecek donanıma sahip genç mühendislerimiz olacaktır. Yeni dünya şifreleme, yazılım ve yapay zeka üçlüsüyle boyut atlayacaktır. Tüm bu teknolojinin dayanağı matematiktir ve bu yüzden hem güvenilir hem de değiştirilebilir, geliştirilebilir.


  • Paylaş

Lise 1625 0 21 Ekim 2019, Pazartesi

E-Bülten Üyeliği
Yorumunuzu Yazınız
Yorumlar

Şu an herhangi bir yorum yok. İlk yorumu yapmak ister misiniz?

FORMU DOLDURUN
KAYIT VE ÜCRET İÇİN
SİZE HEMEN DÖNELİM

Arama

Kişisel Verilerin Korunması Politikası - Çerez Politikası - Çerez Ayarları