Okyanus Koleji - Kolej, Özel Okul, Ana okulu, ilkokul, ortaokul, Lise | Bir Okyanustur Coğrafya…
Bir Okyanustur Coğrafya…
Bir Okyanustur Coğrafya…

Coğrafyanın bir okyanus kadar büyük ve derin bir bilim olduğunu belirterek başlamak istiyorum yazıma… Bütün çeşitlilikleriyle yeryüzüne bağlı olayları tanıtan bunları açıklayan bilim olarak tanımlanan Latince kökenli geo (yer) ile graphein (tasvir etmek) sözcüklerinin birleşmesinden oluşan coğrafya terimini, ilk olarak coğrafyaya damgasını vurmuş olan Eratosthenes Geographica şeklinde kullanmıştır.


İnsanlar geçmişten, hatta tarihin ilk dönemlerinden beri doğayla iç içe yaşamaktadır. Sürekli merak edip sorgulayan insan, doğanın kendisine verilen bir nimet olduğunu görüp hayatını bu yönde devam ettirmiştir. Özellikle ilk çağlarda insanlar doğanın sunduğu bütün olanaklardan faydalanmıştır. Barınma ihtiyacını, beslenme ihtiyacını doğadan karşılamıştır. Günümüzde ise coğrafyanın öneminin tam olarak anlaşılamadığını düşünüyorum. Coğrafya öğretmenleri olarak öğrenim esnasında öğrenciler tarafından sorulan sıkla karşılaştıştığımız ‘’Neden coğrafya öğreniyorum’’ sorusu bunun ispatıdır aslında. Öncelikle bu sorunun cevabını coğrafyanın önemini kavratabilmek adına vermemiz gerektiğini düşünüyorum.

Mesela coğrafya, coğrafyacıların atası olarak adlandırdığımız Amasyalı Strabon’a göre toplumsal yaşam ve yönetme sanatı açısından taşıdığı sınırsız öneme ek olarak, kara ve okyanusta yaşayan canlıları içine alan, bitki örtüsünü ve çeşitliliğini, dünyanın çeşitli bölgelerinin özelliklerini içine alan, yaşanabilir bu bölgeleri tanımamıza yardımcı en önemli bilimdir Coğrafya, yaşam ve mutluluğa ilişkin büyük sorunların ciddi bir biçimde bilincinde olmamıza neden olur bu da yaşamımızın kolaylaşmasını sağlar.

İnsanların temel gereksinimleri sonrasında bence bilmesi gereken en önemli şeydir yaşadığı coğrafyayı tanıması, hayatını yaşadığı coğrafyaya göre şekillendirmesi, tarımla uğraşan bir çiftçinin bölgenin iklim koşullarını iyi bilmesi gerekir mesela, yada kışın çok sert geçtiği bir bölgede soğuğa karşı ulaşımın aksamasına karşın önlemler alınması gerektiği bilinmeli, yada bir bölgede yaşanan doğal afetler bilinmeli ki ona karşı önlemler alınmalı örneğin; Türkiye bir deprem ülkesidir ve yapılan yapılar bu doğal afet düşünülerek daha sağlam yapılmalı, deprem konusunda insanlar bilinçlendirilmeli ve depreme karşı her türlü önlem alınmalıdır.

Peki sadece bu kadar mı? Hayır coğrafyayı bilmek vatan sevgisi kazandırır, yurt sevgisinde, yurt savunmasında, yurt yönetiminde coğrafi bilgi yönlendiricidir. Çevre bilinci kazandırır, Dünya’da meydana gelen her türlü olay hakkında fikir sahibi olmamıza neden olur.

Sonuç olarak coğrafya geçmişte bu kadar büyük öneme sahip iken günümüzde ise en büyük amacı doğal çevreyi temiz kullanma, onun gelecek kuşaklardan bizlere bırakılmış bir emanet olduğunu unutmamaktır.

Bu nedenle Bir Okyanustur Coğrafya…

 

Zeliha ALTIOKKA

Coğrafya Öğretmeni


  • Paylaş

Lise 2118 0 06 Kasım 2019, Çarşamba

E-Bülten Üyeliği
Yorumunuzu Yazınız
Yorumlar

Şu an herhangi bir yorum yok. İlk yorumu yapmak ister misiniz?

FORMU DOLDURUN
KAYIT VE ÜCRET İÇİN
SİZE HEMEN DÖNELİM

Arama

Kişisel Verilerin Korunması Politikası - Çerez Politikası - Çerez Ayarları