Okyanus Koleji - Kolej, Özel Okul, Ana okulu, ilkokul, ortaokul, Lise | Altım Kuru Annem Mutlu
Altım Kuru Annem Mutlu
Altım Kuru Annem Mutlu

Artık Altıma Yapmıyorum


İlk gülümseme, ilk emekleme, ilk adımlar...Çocuğunuz sürekli gelişim göstermekte ve yeni şeyler öğrenmektedir. 2 yaş ve sonrasında çocuğun fiziksel ve zihinsel gelişimi ile birlikte tuvalet alışkanlığını kazanmış olması beklenmektedir. Bazı çocuklar tuvalet eğitimine daha erken bir zamanda hazır olabilirken, bazı çocukların hazır olması 4-5 yaşa kadar sürebilmektedir. Bu süreçte çocuk kadar ebeveynlerinde hazır olması gerekmekte ve her çocuğun kendi gelişim sürecini geçirdiği unutulmamalıdır. Peki çocuğun tuvalet eğitimine hazır olduğunu nasıl anlarız?

  • Kendi başına yürüyebilmesi,
  • İsteklerini ve rahatsız olduğu durumları ifade edebilmesi,
  • Basit komutları yerine getirebilmesi,
  • Gün içinde 3-4 saat kuru kalabilmesi ,
  • Kendi kıyafetlerini çıkarabilmesi, tuvalet eğitimine hazır olup olmadığı konusunda sizlere ipucu verebilir.

 

Adım Adım Eğitim Süreci

Eğitimin en önemli kısmı ebeveynlerin istikrarlı ve kararlı bir şekilde hareket edebilmeleridir. Çok iyi giden birkaç günün sonunda başa dönebilirsiniz, bu durumda sakinlik, anlayış ve sevgiyle kalmayı becerebilirseniz sonuca ulaşmanız kolaylaşacaktır. Şimdi eğitim sürecinde yapılması gerekenlere göz atalım.

- Çocukla birlikte önceyerek oyulan daha sonra tuvalet üstüne koyulan bir lazımlık seçilmelidir.

- Çocuğunuza önce giyinikken, daha sonra bezliyken ve en son olarak da bezini çıkararakoturma denemeleri yaptırın.

- Bu süreçte bol ve rahat çıkarabileceği kıyafetleri giydirmeye çalışın.

- Sıvı alımından 1 saat sonra, uykudan uyanınca ve gün içinde 2-3 saat aralıklarla lazımlığa oturmasını sağlayın.

- Tuvalet eğitiminin her olumlu aşamasında çocuk “aferin”, “çok güzel başardın” gibi sözel ifadelerle taktir edilebilir. Boş bir kağıda sevdiği karakterlerden oluşan yapışkanlardan yapıştırılması da çocuğu heveslendirecektir.

- Çocuğunuza bir ayıcık ya da bebek alın, onun da bir lazımlığı olsun. Sizin ona öğrettiklerinizi, onunda ayısına ya da bebeğine öğretmesini isteyebilirsiniz. Bu öğrenmesini kolaylaştırmayı sağlayacaktır.

- Altına kaçırdığı ve yanlış davrandığı zamanlarda kızmayın, cezalandırmayın.

- Çocuğunuz eğitim sürecinde direnç gösterirse baskı kurmayın ve zorlamayın.

-Eğitim sürecinde çocuğun bezini gündüz ya da gece tekrar takmamaya özen gösterin.

-Gece altına kaçırma ihtimaline karşı yatağa koruyucu naylon geçirilebilir.

 

Tuvalet Alışkanlığı Kazanan Çocuğun Altını Islatmaya Başlaması

Tıp dilinde “enurezis” olarak bilinen alt ıslatma problemi 5 yaşa kadar normal kabul edilebilecek bir durumdur. Bu durumun fizyolojik kaynaklı mı yoksa psikolojik kaynaklı mı olduğunun tespit edilmesi gerekmektedir. Doktora götürülen ve böbrek, diyabet, mesane gibi fizyolojik sorunu olan çocukların tıbbi tedavilerine hemen başlanmalıdır.

Fakat fizyolojik bir neden bulunamayan çocukların alt ıslatma sorunu için akla gelecek ilk neden psikolojik kaynaklıdır. Bu durum da  bilmeniz gerekenler şu şekildedir:

- Uygun olmayan, zamanından önce ya da geç başlanan ve sert tutum içeren tuvalet eğitiminin alt ıslatmaya zemin hazırladığını düşünülmektedir.

- Kardeşi olan bir çocuk kardeş kıskançlığından dolayı tuvalet eğitimini başarı ile tamamlamış olsa bile geri dönüş davranışı sergileyerek altını ıslatmaya başlayabilir.

- Anne-baba ayrılığı,ev değişikliği, hastalıklar, aile içi geçimsizlikler çocukta stres yaratabilir ve bu durum kendini alt ıslatmayla belli eder.

- Aşırı ilgiye ya da ilgisizliğe maruz kalan çocuklarda alt ıslatma davranışı göstererek dikkatleri ve ilgiyi üzerine çekmek isteyebilirler.

 

Peki bu durumda nasıl hareket etmeliyiz?

Öncelikle 5 yaşını dolduran ve alt ıslatmaya devam eden çocukların profesyonel bir yardım almaları gerektiğini unutmamalısınız. Bilinçli ya da bilinçsiz bir şekilde altını ıslatan çocukların rahatsız oldukları bir durum mutlaka vardır. Öncelikle, altını ıslatan çocuğa bağırılmamalı, cezalandırılmamalı ve korkutulmamalıdır. Tam aksine sıcak bir iletişim kurarak, sorunun çözüleceğine dair çocuğunuza güven vermelisiniz. Çocuğun altı fazla ıslak kalmamalı, en kısa sürede değiştirilmelidir. Gece uykusundan 1 saat önce sıvı ve katı tüketimine son verilmelidir.

Bu süreçte belli aralıklarla tuvalete gidilmeli ve çocuk her olumlu davranışında sözel olarak gerekirse minik hediyelerle ödüllendirilmelidir. Çocuğunuzun en keyif alacağı ödüllendirme şeklinden birisi de güneş ve bulut resimlerinden oluşan bir çizelgedir. Çocuk altını ıslattığında bulutu, kuru kalmayı başardığında ise güneş resmini boyayabilir. Böylece haftanın sonunda boyanan güneş sayısı fazla ise belirlediğiniz ödülü almaya hak kazanmış olur.

Unutmayın çocuk, aile ve gerekiyorsa uzman kişinin işbirliği ile sabır, ilgi ve anlayış içeren tutumla hareket etmek sizi bu süreçte mutlaka başarıya ulaştıracaktır.

 

Büşra Evkuran

Uzman Psikolog


  • Paylaş

Okul Öncesi 2493 0 13 Ocak 2017, Cuma

E-Bülten Üyeliği
Yorumunuzu Yazınız
Yorumlar

Şu an herhangi bir yorum yok. İlk yorumu yapmak ister misiniz?

FORMU DOLDURUN
KAYIT VE ÜCRET İÇİN
SİZE HEMEN DÖNELİM

Arama

Kişisel Verilerin Korunması Politikası - Çerez Politikası - Çerez Ayarları