Okyanus Koleji - Kolej, Özel Okul, Ana okulu, ilkokul, ortaokul, Lise | YKS Sonuçları Açıklandı ve Tercih Süreci Başladı
YKS Sonuçları Açıklandı ve Tercih Süreci Başladı
  • Paylaş
YKS Sonuçları Açıklandı ve Tercih Süreci Başladı

Yükseköğretim Kurumları Sınavı ardından heyecanla beklenen sonuçlar 31 Temmuz’un ilk dakikalarındaaçıklandı. Ve üniversite adayları, YKS sonuç ekranında gördüğü başarı sıralamalarına bakarak,7 Ağustos’tan 14 Ağustos’a kadar tercihlerini Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Merkezi’ne online olarak bildirecek.

Tercih listesi oluşturmanın 2 boyutu var.

Bunlardan ilki “Tercih listesini oluştururken nasıl bir sıralama yapmalı?”sorusunun yanıtı oldukça tekniktir. Bunun için aday, tercih yapacağı puan türündeki başarı sıralamasıyla geçtiğimiz o bölüme giren son öğrencinin başarısı sıralamasını kıyaslayarak bir tahminde bulunur. Bu ÖSYM ve YÖK web sayfalarında ve online tercih uygulamalarında yer almakta. Aday kendi sıralamasının üstüne ve altına “tahmini” oranlarda ekleme yaparak bir liste oluşturur. İşin bu sıralama kısmıyla ilgili yardımcı olmak üzere Okyanus Kolejleri Rehberlik Uzmanları öğrenci ve velileriyle görüşerekrandevularını oluşturdu.

Tercih Listesi Onun Kariyer Planıdır

Okyanus Kolejleri olarak çok önemsediğimiz, yanıtını öğrencimizin lise yaşantısının ilk günlerinden itibaren aradığımız diğer soru ise ““Hangi bölümleri tercih etmeli?”.

Okyanus Kolejleri olarak bu sorunun yanıtını öğrencimizle, velimizle beraber bulmak için çok özel çalışmalar yapıyoruz. Lisede her yıl, her bir öğrencimize; kariyeri için doğal ilgi ve yeteneğini görmek için MAPP Kariyer Testi yapılır.Okyanus Pusulam’da hedefler belirleyerek, sınavlara hedeflerle ve sayısal verilerle hazırlanmasını sağlarız. Öğrencilerimizin amaçladıkları profesyonel iş hayatına, üniversite öğrenimine yakından tanıklık etmeleri için deKariyer Kulüplerietkinliklerini sistemli yürütüyoruz. Ayrıca haftalık ders programında yer alan Kariyer ve Gelişim Saatlerinde ise bireysel, sosyal ve kariyer rehberlik eğitimleri veriyoruz. İsimlerini paylaştığımız bu çalışmaların temel amacı,öğrencilerimiz 12. sınıftan mezun olurken; onlar için en doğru bölümleri yazacakları bir tercih listesi oluşturmaları.Şimdi üniversite adayı olan öğrencilerimizin, lise yıllarındaki bu özel hizmetlerin kazanımlarıyla en doğru tercihleri yapacağına inanıyoruz.

Adayların Tercih Sürecinde Dikkat Etmesi Gerekenler

  • Üniversite adayları 14 Ağustos’a kadar tercihlerini ais.osym.gov.tr adresinden bildirecek.
  • Listelerinde 24 bölüme kadar yer verebilecekler.
  • Geçen yılın puan türleri ile bu yıl hesaplanan puan türleri farklı olduğundan, sıralama bilgileri benzese de aynı anlama gelmeyeceğinden alt ve üst limitler gözeterek tercihler yapılmalı. Bu limitler adayın başarı sıralamasına göre birkaç bin olabileceği gibi 40-50 bin de olabilir. Bu konuda rehber öğretmenlerden yardım alınmalı.
  • Tercihler belirlenirken sıralama önemli ancak daha önemli olan gencin gelecek hayali. Onun ilgi ve yeteneğine uygun olan bir kariyer planı düşünülerek tercihler yapılmalı. Önemli olan üniversite kazanmaktan çok hayatı kazanmak, yaşamda bir etki oluşturacak şekilde var olmak.
  • Tercih edilen bölümlerin bir takım şartları var. Bu şartlar tercih girişi yapılırken ÖSYM ekranında görüldüğü gibi tercih kılavuzunda da yer almakta. İncelenmeli.
  • Hukuk, mühendislik, tıp, mimarlık ve öğretmenlik bölümlerinin başarı sıralaması şartlarını hatırlamalı. Tercih listesine yazılabilir ama başarı sıralaması şartı göz önünde bulundurulmazsa o tercih geçersiz olacaktır.
  • Aday “Hangi bölüm bana daha uygun?” kararsızlığını yaşıyorsa MAPP Kariyer Testi gibi mesleki ilgi-yetenek testleri yardımcı olabilir.
  • 14 Ağustos’a kadar tercihler değiştirilebilir, güncellenebilir ancak sonrasında herhangi bir yenileme, değişiklik yapılamayacaktır.
  • Adayın tercih listesinin geçerli olması için, aday  ais.osym.gov.tr adresine girerek ve sonrasında ekrandan onaylayarak tamamlanması gerekli.

 

Okyanus Kolejleri

Lise Psikolojik Danışmanlık ve Rehberlik Bölüm Başkanı

Bora Serhat Çelik


Haber
:
Bora Serhat Çelik
Editör
:
İbrahim Aslan
Tarih
:
06 Ağustos 2018, Pazartesi 10:05
Okunma
:
2.267 defa okunmuş

  • Paylaş
Yorum Yazın :
Yorumlar :

Henüz yorum yok, ilk yorumu yapmak ister misiniz?

FORMU DOLDURUN
KAYIT VE ÜCRET İÇİN
SİZE HEMEN DÖNELİM

Arama

Kişisel Verilerin Korunması Politikası - Çerez Politikası - Çerez Ayarları