Okyanus Koleji - Kolej, Özel Okul, Ana okulu, ilkokul, ortaokul, Lise | YKS Motivasyon Mektubu-5 Sınav Çoktan Başladı ve Sen Başarıyorsun
YKS Motivasyon Mektubu-5 Sınav Çoktan Başladı ve Sen Başarıyorsun
  • Paylaş
Sınav Çoktan Başladı ve Sen Başarıyorsun Bu mektubu Yükseköğretim Kurumları Sınavı’na beş gün kalmışken sana yazıyorum. Ve bu sana yazdığım beşinci mektup. Dilerim diğerleri de sana ulaşmıştır.

Yanılıyor Olabilirler
Çevrende sana değer veren ve senin iyiliğin için sana hayatı öğretmeye çalışan insanlar var. Onların en kıymetli öğütlerinden biri de “hayat bir mücadeledir” sözüdür. Ancak yanılıyor olabilirler. Doğru yaşantı içinde karşımıza bazı güçlükler, yokluklar, stres oluşturan durumlar çıkıyor. İnsanının bunlarla baş etmesi gerekiyor ve yoruluyor. Buna da “mücadele” etmek diyorlar.

İyi ama “hayat ve ben/sen/o” karşılaşmasında kimin kazanacağı bellidir. Onunla mücadele etmek kaybedeceğini bildiğin bir müsabaka için ringe çıkmaya benziyor. Biraz düşününcehayatın ‘mücadele edilmesi gereken şey’ olarak tanımlanmasında bir hata var. Üstelik hayatın seninle, benimle kişisel olarak alıp veremediği bir şey yok.

Senin Etkin Var
Evet, senin bu hayatta bir etkin var. Nasıl ki geçmişte yapıp ettiğin işlerin, yaptığın tercihlerin sonucunu bugün yaşıyorsan, yarınında da bugünkü tutumun etkili olacak. Bu nedenle hayatla mücadele etmek yerine ona ‘müdahale’ edebileceğini fark etmelisin.YKS’nin de senin hayata müdahale etmene imkânın olduğunu anlamalısın.

YKS bir imkândır. Senin gelecek hayallerini gerçekleştirmen için bir araçtır. Üniversite adaylarının pek çoğu bu sınavı amaç olarak görüyor. Lise yıllarını, sınav hazırlığını bu amaç için yapıyor. Hâlbuki esas ama senin ilgilerine, yeteneklerine uygun bir kariyer yolculuğu yapmandır. YKS senin kariyer yolculuğunda kullandığın bir taşıttır. 

Sınavı bu bakış açısıyla ele almanı istiyorum çünkü bu bakış açısı, senin motivasyonunu yükseltir, varsa sınav kaygını kontrol altına almana yardımcı olur. Doğru. Hedeflediğin bölüm için belirli sayıda net yapman gerek. Bu önemli. Bu nedenle büyük resmi görmeni, YKS’nin bir aşama olduğunu hatırlamalısın. Böylece YKS’ye gerektiğinden daha çok anlam yükleyerek, kaygını yükseltmezsin.

Sınav Başlamıştı Zaten
YKS testlerinin önüne bırakılıp, yanıtlarını işaretleyeceğin gün ve saat belli. Ancak gerçek şu ki sınav çoktan başladı. YKS, sen bir gelecek hayali kurup, bu hayali gerçek yapmak için ‘benim üniversite okumam gerek’ dediğin anda başladı. Sen dersi dinlerken aslında sınavda çıkacak soruların yanıtlarını öğreniyordun. Öğretmenin sınıfta ders işlerken aslında YKS’de çıkacak sorulara yanıtları öğretiyordu. 

17-18 yaşlarında bir gençsin. Bugüne kadarki yaşantında öğrendin ki hayat bir bütün. Hayat, bir akış içinde yaşanıyor. Hani gecenin ve gündüzün birlikte bir günü oluşturup,geceyle gündüzün birbiri ardına gelişi gibi. Nasıl ki gecenin karanlığı ile günün aydınlığı arasında keskin bir geçiş olmuyor ise, kariyer yaşantısında da benzer bir durum var. Lise yılların, kariyer planlaman, üniversite sınavına hazırlığın, sınavların, yükseköğrenimin peş peşe yaşanıyor ama geçişler keskin ayrımlarla değil.Bu da aklında bulunsun. Sınav oturumlarına girdiğinde,heyecanının yüksek olduğunu hissedersen bu yazdığımı da hatırla. Bu bir süreç ve sınav da bu sürecin bir parçası.

Sen Başarıyorsun
Bil ki sen başarmaya çoktan başlamıştın. Okulumuzda geçen dört yılında kendini tanımak için, ilgine - yeteneğine uygun meslekleri anlaman için, seni bu mesleklere taşıyacak bölümleri fark etmen için rehberlik aldın. 9. Sınıftan bu yana Üniversite Hazırlık Sistemi içinde çalışmalara katıldın, dersler işledin, sınavlar oldun, hedefler belirledin. Bu yazdıklarım sana ulaşmışsa, bu satıra kadar da okuyorsan… Sen başarıyorsun.

Sevgili öğrencim,
Hafta sonu yapılacak TYT ve AYT oturumlarında kişisel dereceni yapacağına, kendi rekorlarını kıracağına, yeteneğine uygun bölüme yerleşmeni sağlayacak puanı alacağına inanıyorum. Sen de inan.
 


Haber
:
Bora Serhat ÇELİK
Editör
:
Murat AKDEMİR
Tarih
:
13 Haziran 2022, Pazartesi 10:50
Okunma
:
2.340 defa okunmuş

  • Paylaş
Yorum Yazın :
Yorumlar :

Henüz yorum yok, ilk yorumu yapmak ister misiniz?

FORMU DOLDURUN
KAYIT VE ÜCRET İÇİN
SİZE HEMEN DÖNELİM

Arama

Kişisel Verilerin Korunması Politikası - Çerez Politikası - Çerez Ayarları