Okyanus Koleji - Kolej, Özel Okul, Ana okulu, ilkokul, ortaokul, Lise | YKS’ye Az Kaldı Ve Ben Sana Yazdım
YKS’ye Az Kaldı Ve Ben Sana Yazdım
YKS’ye Az Kaldı Ve Ben Sana Yazdım

YKS’ye az bir süre kala pek çok eğitimci ‘sakin olun’ diyerek, duyguların kontrol altına alınmasını öneriyor.


Bu söylenilenlere, yazılanlara kulak vermek gerek. Çünkü tecrübe konuşuyor. Ancak bilinmeli ki farkı yaratan heyecandır, coşkudur. Ve bence sınav konusunda yaşadığın heyecan, ‘yapabilirim, başarabilirim’ duygusunun işaretidir.

Eli ayağı birbirine dolayan sınav kaygısı diğer adıyla yüksek sınav stresi varsa bununla yüzleşmek kontrol altına almanın ilk adımıdır. Ancak bu sınavın, güzel bir basamak olduğu, yeni bir çağın başlangıcına milat olacağı, öğrencilik serüveninin en hoş iklimine giriş olduğu da fark etmelisin.Çünkü sen kendini güçlü bir üniversite adayı olarak algılamanı sağlayacak duygular, bu fark edişle açığa çıkar.

YKS’yeaz bir süre kala sana birkaç önerim var ve bu yazıyı okuduktan sonra linkini Whatsapp’tan, Twitter’dan paylaşmanı rica edeceğim ki buserüvendesenin gibi emek veren arkadaşlarıma rehberlik etmiş olalım.

  • YKS’ye gireceksin çünkü üniversiteli olmayı hak ediyorsun. Eğer sen doğru insan olmasaydın YKS başvurunu yapamazdın. Demek ki sen yeterlisin!
  • YKS’ye kendini hazır hissetmiyorsan şu an itibariyle ‘hazır hissetmeyi’ seç! Bunun için yapacağın en doğru davranış ise çalışmak. Konu eksiğin az ise zaten onları bu günlerde tamamlayacaksın. Eğer konu eksiğin fazlaysa, geçtiğimiz yıla kadar ki konu-soru dağılım istatistiklerini incele. Bu sana az zamanda daha çok net yapmanı sağlayacak konulara odaklanmanı sağlar.  Konu eksiği fazla bir öğrenci kısa sürede bütün puzzle parçalarını bir araya getirmesi mümkün olmayabilir ama önemli parçaları yerine koyarsa resim belli olacaktır. Hiç yoktan, biraz hiçten, yarısı birazdan, çoğu da yarısından iyidir.
  • Arkadaşım çalış.Diğerlerini geçmek için değil. Zorunda olduğun için de değil. Elinden gelenin en iyisini yapmak için çalışmaya devam et. Bu çok önemli. Çünkü insanın kendine saygısıyla, elinden geleni yapıyor olması arasında güçlü bir ilişki vardır. Olabileceğinin en iyisi olmak için gayret gösteren herhangi birine hepimiz saygı duyarız. Bu kişi sen olduğunda hissedeceğin duygular daha farklı değildir. Kendine karşı takdir duygunu, çalışmaya devam ediyor olmana dayandırdığında YKS’yehazırlık konusunda daha da iyi olacaksın. Bu bir döngü.
  • Kalp atışını dinler gibi motivasyonu dinle. Düştüğünü, eksildiğini hissettiğinde onu hemen tamamla, besle, güçlendir. Severek çalışan, pozitif bir arkadaşını telefonla ara ve ses tonundan kendine kaynak aktar. İçindeki alevi arttıracak bir şarkın vardır mutlaka. Onu hatırla. Ya aç telefonunda çalsın ya da mırıldan. Hareket et. Spor yap, tempolu yürü. 15 dakikalık tempolu bir yürüyüş ardından ulaştığın olumlu duyguların dersler konusunda da işe yarayacağından emin olabilirsin. Sonra ilham veren birkaç söz bul. Bu bir başkasının mumundan ateş alıp kendi mumunu yakmaya benzer. Öyle cümleler var ki günler sonra varacağın yere seni bir anda ulaştırır. Akıllı insanların sözlerine kulak ver.
  • Şimdinin gücünü kaçırma. YKS ile arana hiçbir şeyin girmesine izin verme. Telefon, sosyal medya, dizi… Seni daha iyisini yapmaktan alıkoyacak her şeye tavrını koy. ders çalışmayı değil onları ertele.
  • Yardım al. Senin sınav başarını, öğrenmeni kendisine meslek edinmiş öğretmenlerini, rehberlerini, kitapları, konu anlatım videolarını kullan. Nasıl ki bir dev şirketin CEO’su danışmanlık alıyorsa, nasıl ki usta bir denizci haritalara akıl soruyorsa; sen de üşenme, erinme danış, sor, öğren. Bu senin hızlı ve sağlam adımlarla ilerlemeni sağlar.
  • Sakın sen onlardan olma.  ‘Az bir süre kaldı ve ipin ucu kaçtı.’ diye düşünüp, sırf dostlar alışverişte görsün diye çalışırmış gibi devam edenarkadaşlar oluyor.Halbuki akıllıca olan bu saatten itibaren bir aylık çalışma planı yapıp hemen uygulamaya koymak.Bu bir ay için oluşturulan disiplinin iki türlü etkisi olacak. İlki net sayısı artacak, puan yükselecek. İkincisi ise başarıyorum duygusuyla daha iyisini yapmak için cesaret ve enerji bulacaksın.
  • Son tavsiyem ise olabileceğinin en iyisi olmak için devam et.

Bora Serhat Çelik
Psikolojik Danışmanlık ve Rehberlik Bölüm Başkanı


  • Paylaş

Lise 3009 0 19 Haziran 2018, Salı

E-Bülten Üyeliği
Yorumunuzu Yazınız
Yorumlar

Şu an herhangi bir yorum yok. İlk yorumu yapmak ister misiniz?

FORMU DOLDURUN
KAYIT VE ÜCRET İÇİN
SİZE HEMEN DÖNELİM

Arama

Kişisel Verilerin Korunması Politikası - Çerez Politikası - Çerez Ayarları