Okyanus Koleji - Kolej, Özel Okul, Ana okulu, ilkokul, ortaokul, Lise | Yarıyıl Tatili İçin Tavsiyeler
Yarıyıl Tatili İçin Tavsiyeler
Yarıyıl Tatili İçin Tavsiyeler

Yarıyılda Neler Yapmalıyız?


Sevgili Öğrencilerimiz;

Bu dönem sizlerle akademik, sosyal, duygusal gelişimimize katkı sağlayacak birçok çalışma yaptık. Örneğin; değerler eğitimi kapsamında, sorumluluk, hoşgörü, duyarlılık, vatanseverlik, ve aile birliğine önem verme gibi birçok önemli konuda rehber öğretmenlerimiz olarak sizlere seminer, ders içerikleri, video ve pano içerikleri hazırladık.

Gelecekte Bir Gün, Meslekte İlk Gün projesi ile 5. ve 8. Sınıf öğrencilerimiz bu dönem boyunca bir çok meslek uzmanı tarafından sempozyumlarda meslekler hakkında bilgi sahibi oldular. Proje kapsamında ikinci dönem öğrencilerimiz hayal ettikleri meslekleri iş yerlerinde ziyaret ederek detaylı bilgi sahibi olabilecekler.

Rehberlik ders saatlerinde teknoloji nasıl kullanılmalı, test çözme teknikleri, kaygı ve motivasyon çalışmaları, stres azaltma yöntemleri, boş zamanların nasıl değerlendirebileceğini, ergenlik, kendini tanıma vb. birçok çalışma ile akademik, bireysel ve sosyal anlamda faydalı dersler gördünüz.

Ayrıca stres düzeyi ölçeği, sınavlara bakış açısı envanteri, boş zamanlarını değerlendirme anketi, doğru çoğaltım tablosu, ders çalışma programı gibi akademik başarınızı yükseltmeye yönelik test, envanter ve programlar uyguladık.

Peki Bu Tatili nasıl Değerlendirmelisiniz?

Bu dönem tüm derslerinizde birçok yeni bilgi öğrendiniz. Yarıyıl tatilinde bu bilgilerinizi tekrar edip, soru çözmeniz çok önemli. Unutmayalım ki tekrar yapmak bilgilerinizin kalıcı olmasını sağlayacaktır.

Eğlenmenin, dinlenmenin ve konu tekrarının yanı sıra tatil dönemleri okul dönemlerinde okunmayan kitapları okumak için en uygun zamanlardır. İki haftalık tatil sürecinde istediğiniz, size, yaşınıza ve beğenilerinize uygun kitapları okuyabilirsiniz. Unutulmaması gereken önemli bir nokta da kitap okumanın okuldaki başarıyı da olumlu etkileyeceğidir. Bunlardan yoksun kalmayı kim ister ki?

Yarıyıl tatili sadece dinlenme ve eğlenme zamanı olarak algılanmamalı, her öğrenci kendisini değerlendirmeli ve bu doğrultuda bir plan oluşturmalıdır. Oysa öğrencilerin yapması gereken, sadece bu döneme özgü yeni bir çalışma programı oluşturmaktır. Yarıyıl tatilinin sonunda ulaşmayı düşündükleri yeni hedefler belirlemektir.

Birinci dönem derslerde konu eksiği fazla olan öğrenciler, tatil sürecinde önceliği eksik konularını tamamlamaya ayırmalıdırlar. İkinci dönem konu eksiğini gidermiş şekilde başlamayı amaçlamalısınız. Tatilde hangi dersten ya da hangi konudan çalışmaya başlayacağını bilemeyen öğrenciler ders çalışma programı hazırlamaları tavsiye edilebiliriz.  Neden mi? Çünkü ders çalışırken planlı olmak, çalışılacak ders ve konulara yeterli derecede zaman ayrılmasını, bir ders bittiğinde ne yapacağına karar verme aşamasında yaşanılan zaman kaybının giderilmesini sağlayacaktır. Ne kadar ders çalıştığınızı bilmeniz ve hangi konuları çalıştığının farkında olmanız kendinize olan güveninizi arttıracaktır.

Anne ve Babalara Tavsiyeler

Her birey gerek fiziksel gerekse zihinsel açıdan dinlenmeye ve eğlenmeye ihtiyaç duymaktadır.

Çocuklar anne babaları ile etkinliklere katılmaktan zevk alırlar. Tabii bu etkinliklerin çocuğun ilgi ve yetenekleri doğrultusunda olması gerekmektedir. Özellikle de ebeveynler, etkinlik planlama aşamasında çocuklarının da fikirlerini almalıdırlar. Böylece çocuklarının kendilerine verilen söz hakkıyla bir birey olarak özgüvenlerinin yükseleceğini belirtmek gerekir. Alacağınız bir eşyadan tutun da yapacağınız bir aktivitede onun fikrine de değer verdiğinizi gösterin. Tatile mi çıkacaksınız? Ailenin bir ferdi olarak onun da bu konu hakkındaki önerisini sorun. Karar alma aşamasına dâhil olduğunu hissettirin. Önerdiği fikri uygulayamayacaksanız dahi nedenini ona açıklayın. Alınan kararın bir parçası olmasına önem verin. Ailecek yapılan etkinlikler yıllar sonra da çocukların unutamayacağı hatıraların yaşanmasını sağlayabilir.

Derslerini tekrar etmesi için çocuğunuza hatırlatmalarda bulunun. Bunu yargılayıcı değil, ders yapmanın onun sorumluluğu olduğunu ve tekrar edilmeyen bilgilerin unutulacağını kendisine belirtin. Tıpkı ders yapmak gibi evdeki sorumluluklarını da alması gerektiğini hatırlatın. Kıyafetini kendi toplasın, ödevinin sorumluluğunu kendi üstlensin. Sizin hatırlatmanız olmadan ders yapabilsin.

Öğrencilerin aileleri ile etkinlik olarak yapabilecekleri en güzel aktivitelerden bir tanesi de sinema ve ya tiyatroya gitmek olabilmektedir. Çocukların sinema, tiyatronun yanında evde televizyon seyretmesi de bu dönemin önemli etkinliklerinden bir tanesi. Ancak yine bu etkinlikte de anne babaların sınır koyması gerektiğini belirtmekte fayda vardır. Çocukların saatlerce televizyonun başından kalkmaması kendisini olumsuz etkileyeceği gibi anne babalarını ve aile ilişkilerini de olumsuz etkilemektedir.

Yine yarı yıl tatil dönemi kış mevsimine geldiği için aileler çocuklarını kış sporlarına yönlendirebilirler. Spor çocukların enerjilerini olumlu yönde kullanma açısından faydalı olabileceği gibi fiziksel açıdan yararlı olduğu, zaman ve sorumluluk bilinci de kazandırdığı bilinmektedir.

Ailelerin tatile çıkma fırsatı yoksa çocukları ile birlikte akraba ziyaretlerinde bulunabilirler. Bu anlamda anne ve babalara aile ziyaretleri gerçekleştirerek akraba ilişkilerinde olumlu katkıda bulunabilmelerini tavsiye edebilmekteyiz.

Çocukların ara tatil döneminde yapabilecekleri bir başka etkinlik yine şartlar doğrultusunda sosyalleşme ve genel kültürlerini arttırma amaçlı gezilere çıkması olabilir. Hatta bu gezilerde çocuğunuzun yakın arkadaşları da davet edilebilir. Ailelerin de katılabileceği gezilerin yanı sıra yaş gruplarının da sınırlandırıldığı kamplara katılabilirsiniz.

Çocuklar için tatil demek eğer evdeyse bilgisayar başında daha fazla zaman geçirmek anlamına gelebilir. Burada anne babaların dikkat etmesi gereken nokta çocuklarının bilgisayar karşısında geçirdikleri süre ve oynadıkları oyunların içeriği olmalıdır. Bilgisayar oyunlarında çocukların yaşıtlarından ve teknolojinin getirdiklerinden etkilenmesi gayet doğaldır. Önemli olan bu süreçte çocuklarla birlikte onların isteklerine uygun fakat yaş seviyelerine ve çocuklarınıza olumsuz katkıda bulunmayacak uygun oyunlar seçmek çok önemlidir. Çocuklarınızla birlikte oyun sitelerine girip birlikte oyun satın alabilirsiniz, hatta birlikte oynayabilirsiniz. Çocukların oynadıkları oyunları ebeveynlerine öğretmeleri yine öz güvenlerinin artmasını sağlamaktadır.

Verimli bir yarıyıl tatili dileriz...

 

Didem Çiğdem AGHAZADEEH

Ortaokul PDR Bölüm Başkanı

 


  • Paylaş

Ortaokul 2276 0 24 Ocak 2017, Salı

E-Bülten Üyeliği
Yorumunuzu Yazınız
Yorumlar

Şu an herhangi bir yorum yok. İlk yorumu yapmak ister misiniz?

FORMU DOLDURUN
KAYIT VE ÜCRET İÇİN
SİZE HEMEN DÖNELİM

Arama

Kişisel Verilerin Korunması Politikası - Çerez Politikası - Çerez Ayarları