Okyanus Koleji - Kolej, Özel Okul, Ana okulu, ilkokul, ortaokul, Lise | Yabancı Dil Öğrenmek
Yabancı Dil Öğrenmek
Yabancı Dil Öğrenmek

Yabancı bir dilin ne kadar önemli ve gerekli olduğunu bilmeyenimiz yoktur. Her yerde duyarız bir dilin bir insan olduğunu. Günümüzde her bir bireyin İngilizceye sahip olduğu varsayılıyor. Artık İngilizcenin yanı sıra bir dil daha öğrenmek iş hayatınızdaki ayrıcalık oluyor.


Yabancı bir dil öğrenmek, ‘Ben bunu öğreneyim de bir gün işime yarar’ tarzında düşünülecek bir şey  değildir. Okulda öğrenip geleceğinize yanınızda götüremezsiniz dili. Mutlaka örendiklerinizi canlı tutmak zorundasınız. Bunun için sürekli okumak, film izlemek, yabancı  dilde haberleri dinlemek, yabancı birileriyle iletişim halinde bulunmak lazım.

Dil öğrenmeye başlamak için öncelikle bir hedefiniz olması gerekiyor. Yabancı bir ülkede yaşayacak olan birinin ön hazırlık olarak öğrenmek istedi İngilizce ile doktora sınavına hazırlanan birinin ihtiyacı olan İngilizce aynı değildir. Öncelikle dili nerede kullanmak istediğiniz, nasıl ve hangi yöntemle öğreneceğinizi  belirler.

Kendimden bir örnek vereyim. Lise yıllarımda Elvis Presley öldüğünde kendisinin farkına vardım ve hayranı oldum kendisinin bir genç kız olarak. Onun hayatını merak ettim. O zamanlar şimdiki gibi kolay ulaşılabilir imkanlar yoktu. Araştırmak gerekiyordu. Sahaflara gidip onun hakkında yazılmış kitaplar buldum, hepsi İngilizceydi. Çok merak ediyordum onun için yazılmış olan her şeyi ve başladım elimde sözlüklerle okumaya bulduğum  kitapları. O yıl artık okuduğumu anlayabilir biri olmuştum. Sonra şarkılarının sözlerini çıkarmaya başladım ve dinlediğimi de anlamaya başladığımı fark ettim. Yani motivasyonum ihtiyacımdı ve hiç zorlanmadan ihtiyacım olan kadarını o yıllarda öğrenmiştim bile. Okumayı,  dinlemeyi  çözmüştüm ama konuşmayı beceremediğimi düşünüyordum. Onu da yapabildiğimi liseyi bitirdiğimde kısa bir tatil için gittiğim İngiltere’de fark ettim. İhtiyacım olan kadarını gayet güzel başarabiliyordum. Yani İngilizceyi hiçbir zaman ders olarak görmedim sadece ihtiyaç hissettim.

Şimdi her sene başında girdiğim sınıflarda ‘Hangi mesleği seçerseniz İngilizceye ihtiyacınız olmaz?’ diye soruyorum ve böyle bir meslek olmadığı  oluyor sonuç. Basit bir İngilizce formu doldurmak ya da alınmış yeni bir ürünün nasıl kullanılacağı konusunda İngilizce olan kullanma talimatını anlayabilmek için bile İngilizce bilen birine ihtiyaç duymak zorunda olmanın çok utanç verici olduğu kararına varıp kapatıyoruz bu konudaki tartışmayı ve başlıyoruz ömür boyu bizimle gelecek olan İngilizcenin temellerini atmaya.

Sedef AKKİRİŞ
Lise Öğretmeni


  • Paylaş

Lise 1586 0 22 Haziran 2018, Cuma

E-Bülten Üyeliği
Yorumunuzu Yazınız
Yorumlar

Şu an herhangi bir yorum yok. İlk yorumu yapmak ister misiniz?

FORMU DOLDURUN
KAYIT VE ÜCRET İÇİN
SİZE HEMEN DÖNELİM

Arama

Kişisel Verilerin Korunması Politikası - Çerez Politikası - Çerez Ayarları