Okyanus Koleji - Kolej, Özel Okul, Ana okulu, ilkokul, ortaokul, Lise | Yabancı Dil Eğitiminde Motivasyonu Arttırmak İçin Neler Yapılmalı?
Yabancı Dil Eğitiminde Motivasyonu Arttırmak İçin Neler Yapılmalı?
Yabancı Dil Eğitiminde Motivasyonu Arttırmak İçin Neler Yapılmalı?

Yabancı Dil Eğitimi ve Motivasyon İlişkisi


Modern öğrenme zamanına geçildiğinden bu yana klasik öğrenme-öğretme metotlarından uzaklaşan Dil Bilimciler ve Eğitimciler yabancı dil öğretiminde öğrencilere özellikle sınıf ortamında daha farklı metotlar uygulanması konusunda birçok çalışmalar yapmıştır.Ortaya çıkan en önemli bulgu ise motivasyondur.Bir diğer deyiş ile öğrencinin öğrenmeyi gerçekten istemesidir.Öğrenci motive olmuş ve dili gerçekten seviyorsa mutludur ve bu durum öğrenmeyi çok daha kolay hale getirir. Kısacası öğrencileri motive etmek yabancı dil eğitimin yapı taşıdır. Peki, Öğrencileri motive etmek için biz eğitimciler neler yapıyoruz? Neler yapmalıyız ?

Öncelikle öğrencileri keskin dil bilgisi kurallarından, işleme dayalı durağan bir yabancı dil öğrenme ortamından uzak tutmalıyız. Aksine, dinamik, yaratıcı ve eğlenceli aktiviteler ile çeşitli gruplar yaratarak öğrenmeyi istenilir hale getirmeliyiz. Bu bağlamda öğrencilerin yaş gruplarına göre ilgi alanları büyük önem teşkil eder. Bizler yaş grupları ve ilgi alanlarına göre çeşitli oyunlar geliştirmeli, dinamik ve renkli bir sınıf ortamı oluşturmalı drama vb. aktivitelerle sınıf ortamına coşkuyu getirmeliyiz. Bu yöntemlerle öğrencilerimiz sıkılıp bunalmadan öğrenmeyi isteyecek ve bilinçleri sürekli bir şekilde kalıcı olarak işlenecektir.

Bunların yanı sıra yabancı dile motivasyonda öğrencilerin yabancı dil öğrenmedeki amaçları önemli bir rol oynar. Öğrenciler ileri yaşamlarında edinmek istedikleri meslek, seyahat etmek veya yaşamak, okumak istedikleri ülke gibi hayat amaçlarını tasarladıklarında ve bunları yabancı dil ile bağdaştırdıklarında motivasyonları daha da artacaktır. Öğrenci dili ile şöyle bir örnek verebiliriz; ‘Ben büyüyünce doktor olacağım ve bunun için Amerika’da okuyacağım bu yüzden İngilizce öğrenmeliyim. ’Bu tarz hayalleri birçok çocuk kurar ve yabancı dil öğrenmede aile ve öğretmen desteği ile birlikte yüksek motivasyon sağlar.

Kısacası, yüksek motivasyon yabancı dil öğrenimi ve öğretiminin yapı taşıdır. Bu bağlamda yabancı dili sevmeleri için gereken destek ve çabayı öğrencilerin kendileri kadar biz eğitimciler ve aileler de göstermeli, çocuklarımızı mutlu hissettirmeliyiz.

 

Hale GENÇ

İngilizce Zümre Başkanı

 


  • Paylaş

Ortaokul 1825 0 24 Şubat 2017, Cuma

E-Bülten Üyeliği
Yorumunuzu Yazınız
Yorumlar

Şu an herhangi bir yorum yok. İlk yorumu yapmak ister misiniz?

FORMU DOLDURUN
KAYIT VE ÜCRET İÇİN
SİZE HEMEN DÖNELİM

Arama

Kişisel Verilerin Korunması Politikası - Çerez Politikası - Çerez Ayarları