Okyanus Koleji - Kolej, Özel Okul, Ana okulu, ilkokul, ortaokul, Lise | Üstün Zekâlı Çocuklarda Hayal Gücü
Üstün Zekâlı Çocuklarda Hayal Gücü
Üstün Zekâlı Çocuklarda Hayal Gücü

Albert Einstein “hayal gücü bilgiden daha önemlidir,çünkü bilgi sınırlıyken hayal gücü her şeydir, tüm dünyayı kapsar” demiştir.


Üstün zekalı çocukların dünyayı algılamaları normal çocuklardan farklı olduğu için hayal güçleri de daha fazla gelişir. Hayal denen şey gerçek ve kesin mantık bağları ile çalışmaz yani bazen mantıksızdır. İnsanlar yaşamlarında daima anlam arayışında oldukları için mantıksız olanı kabul etmekte zorlanırlar. Hep aynı yoldan aynı biçimde gitmek isterler. Çünkü çoğu zaman belirsizlik onları korkutur.Tıpkı üstün zekalı çocukların onlara mantıksız gelen çıkarımlarından korktukları gibi.

Üstün zekalı çocukların iç dünyaları ve bu dünyalarını dış dünyaya yansıtmaları hayal güçlerinden etkilenerek farklılaşır. Çocukların hayal ettiği her şey onların gerçeklik çabasıdır. Diğer bir değişle gerçekte olmasını isterler.Tüm bilim ve sanat dallarında ilerleme de ancak bu şekilde sağlanabilir. Farklı gören, farklı düşünen, herkes aynı yolda yürürken farklı yöne giden kişi ise gruptan yani toplumdan ayrılır.

Gözlerimizle değil beyinlerimizle gördüğümüzü düşünürsek üstün zekalı çocukların beyinlerinde çok farklı ve ayrıntılı görüntüler oluşmaktadır.Bu yüzden iç dünyalarında kalmayı daha çok severler.Farklı dışa vurumlar ise bazen insanları rahatsız edebilir, imkansız gelebilir oysa hayal gücü imkansızı tanımaz.

İç dünyası ve oradaki görüntüleri ne kadar fazlaysa dışa vurumu da o kadar heyecanlıdır.Üstün zekalı çocuk sabırsızdır, üretkendir, hızlıdır fakat bir o kadar da kırılgandır. Onun hayalleri kendini gerçekleştirme, kendini  bulma yolculuğudur. Hayalleri onun dünyayı algılama biçimini ve özgünlüğünü ifade eder.Üstün zekalı bir çocuğun ilgilerini, yeteneklerini, nelere dikkat ettiğini hayallerinden anlayabiliriz.

Düşünmek bireyin gördüğünü iletmesi iken hayal gücü onun sınırlarının büyüklüğü ve özgünlüğüdür.

Yüzyıllardır bilim kesin gerçekleri ararken hayal gücü hep o sınırları zorladı ve insanlığın yücelmesini sağladı. Hayal gücünü ortaya koyabilen her çocuğun desteklenmesi ve dinlenmesi dileğiyle.

 

Didem GÜNEŞ


  • Paylaş

İlkokul 2561 1 18 Şubat 2019, Pazartesi

E-Bülten Üyeliği
Yorumunuzu Yazınız
Yorumlar
Nuran sarikaya / 18 Şubat 2019, Pazartesi 23:20
Toplumumuzda farki goren ve farkli düsüncelere saygi duyan, siz degerli egitimcilere saygi ve minnetle teşekkürler
FORMU DOLDURUN
KAYIT VE ÜCRET İÇİN
SİZE HEMEN DÖNELİM

Arama

Kişisel Verilerin Korunması Politikası - Çerez Politikası - Çerez Ayarları