Okyanus Koleji - Kolej, Özel Okul, Ana okulu, ilkokul, ortaokul, Lise | Unutulan Hafıza: Tarih
Unutulan Hafıza: Tarih
Unutulan Hafıza: Tarih

Tarihini Bilmeyen Geçmişten Kopmuş Gelecekle de Bağlantısını Kesmiştir


UNUTULAN HAFIZA; TARİH

Ne yazıktır ki dünyada 193 ülkeden daha fazla tarihi birikimin Anadolu'da olmasına karşın tarihe en uzak insanların yaşadığı coğrafya da bu bereketli deneyim denizinin ta kendisidir.

Tarihi eserlerin, kalıntıların, değerlerin hunharca katledildiği, sahiplenilmediği bir başka ülke daha yoktur bizim üzerimizde. İngiltere, Fransa, Almanya, Amerika bizden kaçırılan yüz binlerce tarihi eserle ihya olmuşken bizler sadece izlemekle yetiniyoruz bizden çalınan mirası. Unuttuğumuz hafızamız değil midir? Bize Anadolu medeniyetler miraslarını kaybettirenler bu vurdumduymazlık değil midir? Bize Boğazköy Sfenksini, Zeus Sunağını, İhtiyar Balıkçı Heykelini, Bey Hekim Camisi Mihrabını tembellik ve cehaletimiz değil midir? Bize dedemiz Hacı İbrahim Veli Türbesi Sandukasını çaldıran, ya Troya eserleri, Herakles heykeli, Kumluca eserleri bu mirası göz göre göre yitirmemize sebep olan hafızamıza sırt dönmemiz değil midir? Peki, Karun Hazinelerini 78 bin liraya Amerikalılara sattıran zihniyetimize ne demeli? Kaçırılan Karun Hazinelerini yurda getirmek için kültür bakanlığı milyonlarca dolar para harcadığı bilindiği halde getirilen eserleri birkaç ay sonra müzeden kaçırıp yabancılara satan müze müdürümüz gerçekten bir tarih hafızasına sahip miydi acaba?

Her toplumda tarihin ne denli önemli olduğuna vurgu yapan aydınlar olmuştur. Eski Türkçede ‘ötkeningetopırak şaşsan bolaşak sağan taş atadı’ demekte uyarı niteliği taşıyan bu atalar nasihatinin anlamı geçmişine toprak atarsan geleceğin sana taş atacağı uyarısıdır. Bu söz ulusların tarihlerine sırt çevirmelerinin gelecekte büyük felaketler yaşamalarına sebep olabileceğinin bilinmesi hatırlatması bunun gibi onlarca tavsiyeye rastlamak mümkün bunlardan birkaç örnek; Tarih değil, hatalar tekerrür eder.

II. Abdülhamit

Tarih bilmeyen diplomat pusuladan anlamayan kaptana benzer, her ikisinde de karaya oturma tehlikesi, kaçınılmaz sonuçtur.

Cevdet Paşa

Tarihi öğrenmeyenler, onu tekrar yaşamak zorunda kalırlar.

George Santayana

Gelecekte bizi nelerin beklediğinin en iyi falcısı, geçmişte başımıza gelenlerdir.

John Sheran

Tarih, geçen zamanların şahididir, onun gerçeklerini aydınlatır, anıları meydana çıkarır, günlük yaşamımıza yol gösterir ve eski zamanlardan bilinmeyen olayları anlatır.

M. T. Cicero

Tarih, muazzam bir erken uyarma sistemidir.

Norman Cousins

Tarih, kâinatın vicdanıdır.

Ömer Hayyam

Tarih, her şeyin tarihle doğrulanabileceğini doğrulamaktadır.

Voltaire

Tarih; kralların, generallerin çiftliği değil, milletlerin tarlasıdır. Her millet geçmişte bu tarlaya ne ekmişse, gelecekte onu biçer.

W. Van Loon

Tarih hafızadır, hafızası olmayanın geçmişi olmadığı gibi geleceği de olmaz.

 

Ahmet ÇELİK

Okyanus Kolejleri Tarih Öğretmeni

 

 

 


  • Paylaş

Lise 1753 0 27 Ekim 2016, Perşembe

E-Bülten Üyeliği
Yorumunuzu Yazınız
Yorumlar

Şu an herhangi bir yorum yok. İlk yorumu yapmak ister misiniz?

FORMU DOLDURUN
KAYIT VE ÜCRET İÇİN
SİZE HEMEN DÖNELİM

Arama

Kişisel Verilerin Korunması Politikası - Çerez Politikası - Çerez Ayarları