Okyanus Koleji - Kolej, Özel Okul, Ana okulu, ilkokul, ortaokul, Lise | Ülkemizde Yabancı Dil Farkındalığı Ne Düzeyde ?
Ülkemizde Yabancı Dil Farkındalığı Ne Düzeyde ?
Ülkemizde Yabancı Dil Farkındalığı Ne Düzeyde ?

Yabancı dilin öneminin kavranması...


       Toplum olarak yabancı dil öğrenimine dair başlıca eksikliğimizin, İngilizce ya da başka bir yabancı dil öğrenmenin hayatımıza katacağı, yaşama dair bir çok pozitif unsurun farkında olunmaması,okullarda eğitimi verilen dillerin ezberlenip formülize edilebilecek salt bir ders olarak görülmesi olduğunu düşünüyorum. Örneğin,ana dil olarak konuşulmayan tüm ülkelerde olduğu gibi ülkemizde de ağırlıklı olarak birinci yabancı dil olarak eğitimi verilen İngilizcenin globalleşen dünyanın ortak dili olduğunu hepimiz biliyoruz,ancak bu dilin gücünün ve kültürel değerinin gerçekten farkında mıyız? Genel tabloya bakıldığında bu sorunun cevabı ne yazık ki “hayır”dır. Peki farkındalığımızı yükseltmeden yüzeysel olarak sadece şartlar öyle gerektirdiği için adeta bir yük olarak gördüğümüz alanlarda gerçek bir gelişimden söz edilebilir mi?

Cevabı yine olumsuz olan bu soruya neden olan soruna çözüm olarak,yabancı dil bilincini ebeveynlerden başlayarak aşılamak çocuklarımıza da aktarmak adına son derece önemlidir.Çünkü küçük yaşlardan itibaren bu farkındalığa ulaşan  ve olanakları dahilinde bu bilinci hayata geçiren bireyler kendilerini ana dilleri haricinde ikinci bir dilde de ifade edebilme yetisini kazanabilirler.

Yabancı dili bir ders ya da zorunluluk olarak değil de, dinlediği müziklerle,takip ettiği dizi ya da filmlerle,okuduğu kitaplarla veya yurtdışında gözlemleme olanağı bulduğu değişik kültürlerle harmanlayabileceği zevkli bir gelişim ve iletişim aracı olarak algılayıp deneyimleyen kişiler öğrenmekten keyif alarak bu farkındalığa ulaşırlar.

Benim görüşüme göre sadece rakamsal ifadelerle değerlendirilen akademik başarı tam anlamıyla bir başarı değildir,gerçek başarı bireyin yüksek sınav sonuçları haricinde duygusal zekasına da katkıda bulunan sosyal ve kültürel başarıdır aynı zamanda.Kelimelerin sihirli bir gücü vardır.Bu anlamda,kişinin kendini hem ana dilinde hem de öğrenilen ikinci ya da daha fazla yabancı dilde akıcı,özgün bir şekilde ifade edebilmesinin prestijli etkisi ve gücü yadsınamaz.Bunu başarabilmenin en önemli basamağı da yabancı dil farkındalığı ve bilinci doğrultusunda atılan adımlardır.

İngilizce Öğretmeni
Özlem KOBAT

 


  • Paylaş

Lise 1366 0 10 Ocak 2018, Çarşamba

E-Bülten Üyeliği
Yorumunuzu Yazınız
Yorumlar

Şu an herhangi bir yorum yok. İlk yorumu yapmak ister misiniz?

FORMU DOLDURUN
KAYIT VE ÜCRET İÇİN
SİZE HEMEN DÖNELİM

Arama

Kişisel Verilerin Korunması Politikası - Çerez Politikası - Çerez Ayarları