Okyanus Koleji - Kolej, Özel Okul, Ana okulu, ilkokul, ortaokul, Lise | Türkiye'de Yabancı Dil Öğretimi
Türkiye'de Yabancı Dil Öğretimi
Türkiye'de Yabancı Dil Öğretimi

Dünyada çoğu ülkede yabancı dil öğretimine büyük önem verilmektedir.


Türk eğitim sisteminde yabancı dil derslerine çok uzun zaman önce yer verilmeye başlanmış, daha sonra zamana ve ihtiyaçlara göre çeşitli değişiklikler yapılmıştır. Ancak eğitim programlarında yapılan değişiklikler olmasına rağmen Türkiye’nin yabancı dil öğretiminde başarılı olduğu söylenemez. Türkiye’de yabancı dil eğitimi okul programlarında zorunlu derslerden biri haline getirilmiştir fakat uluslararası yabancı dil yeterliği sıralamalarında yabancı dil öğretimindeki başarısızlık açık bir biçimde görülmektedir. Türkiye’de yabancı dil öğretiminde başarısızlığın sebebini tek bir nedene bağlamak doğru olmaz. Birbirini etkileyen ve birbirinden etkilenen pek çok unsur bulunmaktadır. Türkiye’deki eksikliklerden birkaçını söyle sıralayabiliriz;  yabancı dil öğretmenlerinin yetiştirilme sürecinde ki sorunlar, yabancı dil öğretmenlerinin KPSS ve YDS  gibi alanın çoktan seçmeli sınavlarla belirlenmeye çalışılması, fiziksel şartlarla ilgili sorunlar, yabancı dil öğretimiyle ilgili ortak bir öğretim yöntemi olmaması gibi unsurlar yabancı dil öğretiminde Türkiye’nin sınıfta kalmasına sebep olduğu söylenebilir. Türkiye’de yabancı dil öğretimi sorununun çözülmesi için farklı yollar izlemek yerine sorun kaynaklı bir çözüm elde edilmeye çalışılmalıdır. Öğrencilerin fikirleri alınmalı, yabancı dil eğitiminin daha verimli bir ders haline gelmesi için gereken unsurlar sağlanmalıdır.

Uygulanan sınav sistemleri nedeni ile öğrenciler yabancı dili ikici plana atmaktadır. Öğrenciler TEOG, YGS ve LYS gibi sınavlara odaklandıkları için yabancı dilinde bu sınavlarda çıkmaması sebebiyle yabancı dil ayırabilecekleri vakti belirtilen sınavlardaçıkacak olan derslere ayırmaktadırlar.

Yabancı dilin önemine dünya dilleri arasında konuşulan diller arasında Türkçe maalesef ilk 10 sıralamasında yer almıyor. Dünya dilleri sıralamasında ilk sırayı Çince , 1 milyar 51 milyon dünyada en çok konuşulan dillerin arasındadır.  Dünyadili olarak bildiğimiz İngilizce ise en çok konuşulan dillerin arasında ikincisırayı yer almaktadır. İngilizce en çok konuşulan dil olmasa da en yaygın dil olma özelliğini taşımaktadır. Bunun devamında İspanyolca, Hintçe gibi diller sıralanmaktadır.

Buradan çıkarabileceğimiz sonuç Dünya genelinde baktığımızda hangi ülkeye gidersek gidelim yabancı bir dille mutlaka karşılaşıyoruz. Bundan dolayı Türkiye eğitim sisteminde yabancı dilin önemi daha fazla artırılmalı, öğrencilerin ilgisini çekmeli ve sınav odaklı öğrencileri yönlendirilmemesi gerekiyor.

Tuba BATI
Almanca Öğretmeni


  • Paylaş

Lise 1408 0 22 Haziran 2018, Cuma

E-Bülten Üyeliği
Yorumunuzu Yazınız
Yorumlar

Şu an herhangi bir yorum yok. İlk yorumu yapmak ister misiniz?

FORMU DOLDURUN
KAYIT VE ÜCRET İÇİN
SİZE HEMEN DÖNELİM

Arama

Kişisel Verilerin Korunması Politikası - Çerez Politikası - Çerez Ayarları