Okyanus Koleji - Kolej, Özel Okul, Ana okulu, ilkokul, ortaokul, Lise | Sömestr Tatilini Motive Edici Bir Fırsata Çevirin
Sömestr Tatilini Motive Edici Bir Fırsata Çevirin
Sömestr Tatilini Motive Edici Bir Fırsata Çevirin

Yarıyıl Tatilinde Neler Yapmalıyız?


Sömestr tatili uzun bir akademik dönemin sonunda çocukların bedenen, zihnen ve psikolojik olarak dinlenmelerini sağlayan, vakit bulamadıkları etkinlikleri gerçekleştirdikleri ve eğlendikleri bir zaman dilimidir. Kısa ve hızlı geçen bir tatil olması sebebiyle de çok iyi değerlendirilmesi gerekir.

Karneler ebeveynlere verilen notlar değil, çocukların aldıkları notlardır. Çocukların karneleri ebeveynlerin başarılarını ya da başarısızlıklarını göstermez. Bu nedenle karne değerlendirmeleri yapılırken bu ayrımı yapabilmek çok önemlidir. Çocuklar karne sonuçlarına göre; çalışkan, vasat ya da tembel olarak nitelendirilmemelidirler.  Karne sonucu ne olursa olsun öğrenciler verdikleri emeklere göre değerlendirilmelidir. Karnede düşük notlar var ise kişiliğe yönelik değil, ders çalışma yöntemleri hakkında değerlendirmeler yapılmalı, aşırı cezalandırma ve ödüllendirmeden kaçınılmalıdır. Aşırı tepki vermek ve olumsuz eleştirilerde bulunmak çocukların kendilerine olan benlik saygılarının düşmesine, aile ilişkilerinin zedelemesine ve çocuğun okula ve öğrenmeye karşı olumsuz bir tutum geliştirmesine neden olabilir.

Çocuğa büyük ödüller sunmak, çocuğun koşullu başarıya alışmasına sebep olabilir. Çocuk akademik hayatı boyunca çalışması gerektiği durumlarda aşırı ödüllendirilme beklentisi ile çalışma davranışı gösterebilir. Bu durum çocukların içsel motivasyon ve kontrol geliştirmelerinde olumsuz yönde etki edebilir.

Her çocuğun yetenekleri, ilgi ve becerileri bir birinden farklıdır. Çocuklar arasında kıyaslamalarda bulunmak çocukların “ben yetersizim”, “ben değersizim”   gibi olumsuz düşüncelere kapılmalarına neden olabilir.. Bu nedenle çocuklar kendi profili içindeki gelişimlerine göre değerlendirilmelidir. Karneyi edinilen bilgilerin öğrenilip öğrenilmediğini ölçen bir araç olarak düşünülmeli, çocuklarınızla bu dönemde öğrendiği bilgiler ile ilgili konuşmalı, çabalarını takdir etmeli, daha fazla çabalamaları gerekiyorsa onları cesaretlendirmeli ve sevginizi hissettirmelisiniz.  Sonuç ne olursa olsun tatili motive edici bir fırsat haline dönüştürmelisiniz.   

Verimli Bir Yarıyıl Tatili İçin Neler Yapılmalıdır?

Sömestr tatili kısa ve çok hızlı geçen bir tatil olması sebebiyle eğer doğru değerlendirilemez ise çocuğun başıboş olarak hareket ettiği bir zaman dilimine dönüşür. Plansız başlanan bir tatil ne yapılacağının kararının bir türlü verilememesi, etkinlik fırsatlarının kaçırılmasına neden olabilir.

Beklentiler Belirlenmeli

Tatil kişiye göre değişen bir kavramdır. Bazı kişiler sakin bir tatil geçirmeyi severken, bazıları daha hareketli tatil yapmayı tercih edebilir. Ebeveynler ve çocuklar arasında tatil konusunda beklentilerin uyuşmaması çatışmaların oluşmasına neden olabilir. Tatil bir anda ebeveynler ve çocuklar için kâbusa dönüşebilir. Bu nedenle tatil hakkında herkesin beklentisi birlikte değerlendirilmeli ve ihtiyaçlara göre etkinliklerin belirlenmesi daha verimli bir tatilin geçirilmesi için yapılması gereken ilk adım olmalıdır.

Planlı Tatil Zamanın Verimli Kullanılmasını Sağlar

Sömestr tatilinde ne yapacağına bir türlü karar verilememesi nedeniyle su gibi akıp giden, zamanın hemen bitebildiği bir tatildir. Bu nedenle tatildeyken ne yapılması gerektiği ile ilgili, kararsızlıkla geçirilen zamanlar, tatilin bitmesinin yaklaşmasıyla adeta işkence halini alan bir pişmanlık haline dönüşebilir. Bu nedenle daha tatile başlamadan tatil ile ilgili önceden plan yapılması zamanın daha verimli ve dolu dolu geçirilmesini sağlar.

Sağlıklı Tatil Yapabilmek

Okul dönemi boyunca sağlıklı ve dengeli beslenmeye alışan çocukların tatil sebebiyle yemek ve uyku düzenlerinin bozulabilmektedir.Esnetilen kurallar ve göz yumulan sağlıksız besinlere alışabilen çocuklarda ikinci dönem tekrar düzen tutturabilmek zorlaşabilir.Aşırı kilo alımı gibi sağlıksız gelişimlere dikkat edilmelidir.Tatil süresince çocukların uyku, yemek ve etkinlik saatlerinin  okul zamanındaki düzene benzer olması, öğrencilerin ikinci döneme daha kolay alışmasını sağlar.

Eğlendirici-Öğretici Etkinlikler

Çocuk her an gelişime ve öğrenmeye açıktır. Sadece okul ortamında değil, tatilde de hem eğlendirici hem de öğretici oyun ve aktivitelerin yapılması tatilin daha verimli geçirilmesini sağlayacaktır. Sömestır döneminde özellikle çocuklar için konulan tiyatro, sinema ve sergi gibi sanatsal etkinlikler takip edilmelidir. Çocukların hayal gücünü, kültürel bilgilerini ve düşünme becerilerini geliştirici, ilgi duydukları alanlarda eğitici ve bilgilendirici kitaplar okunmasını sağlanmalıdır. Yapılan tüm etkinlik ve içeriklerin çocukların yaş özelliklerine uygun olmasına dikkat edilmelidir. Esnetilen kuralların sınırları çok iyi belirlenmeli ve nasıl olsa tatil gibi düşüncelerle aşırı derecede televizyon izleme ve bilgisayar kullanımlarına karşı dikkat edilmelidir.

Ailecek Kaliteli Zaman Geçirmek

Aileniz ile yoğun okul programı nedeniyle dönem içerisinde fazlaca vakit ayrılamayan etkinliklere katılımlar arttırılabilir. Aile bireylerinin katılımıyla oynanabilecek oyunlar alınabilir, aile ile geçirilen kaliteli zaman dilimi arttırılabilir.

Konu Tekrarları ve Ödevler

Sömestr tatilinin vazgeçilmezlerindedir verilen ödevler… Tatilin rehavetine kapılıp unutulan ödevler tatil sonunda bir anda bitirilmeye çalışılarak çocuğun tekrar ikinci döneme yorgun başlamasına sebep olabilmektedir. Bilgi zor öğrenilir, ama kolay unutulur. Tatil döneminde verilen ödevlerin ve konu tekrarlarının amacı da edinilen bilgilerin unutulmaması içindir. Bu nedenle yarıyıl tatilinde her gün olmasa da belli aralıklar ile verilen ödevleri planlı bir biçimde bitirmek faydalı olacaktır.                                                                     

                             

Eda Nur OĞUZ 

İlkokul PDR Bölüm Başkanı


  • Paylaş

İlkokul 2312 0 19 Ocak 2017, Perşembe

E-Bülten Üyeliği
Yorumunuzu Yazınız
Yorumlar

Şu an herhangi bir yorum yok. İlk yorumu yapmak ister misiniz?

FORMU DOLDURUN
KAYIT VE ÜCRET İÇİN
SİZE HEMEN DÖNELİM

Arama

Kişisel Verilerin Korunması Politikası - Çerez Politikası - Çerez Ayarları