Okyanus Koleji - Kolej, Özel Okul, Ana okulu, ilkokul, ortaokul, Lise | Resimlerle İngilizce Öğretmek
Resimlerle İngilizce Öğretmek
Resimlerle İngilizce Öğretmek

Görselliğin Eğitimdeki Önemi


Görsellik eğitimde önemli bir öğretim aracıdır. Bu araç birçok branşta kullanılmaktadır ve etkileri özellikle görsel zekâsı gelişmiş öğrencilerde görülmektedir. Resimlerle konu anlatımı yabancı dil öğretiminde de önemli bir yere sahiptir.

İngilizce eğitiminde resimlerle konu anlatımı her seviyede özellikle yeni konuyu tanıtırken etkilidir. Örneğin, İngilizcede ‘Present Perfect’ diye adlandırdığımız zamanın Türkçede karşılığı yoktur ve öğrencilerin en çok bu konuda zorlandıkları görülmektedir. Dolayısıyla konunun öğrencilerin akıllarında canlanması için görsel araçlara başvurulması önerilir ki özellikle ‘Simple Past’ ve ‘Present Perfect’ arasındaki fark anlaşılsın. Aynı şekilde ‘Present Perfect’ ve ‘Present Perfect Continuous’ gibi birbirlerinden zor ayırt edilebilen zamanlarda resimli anlatımla öğrencilerin akıllarında canlandırılabilir ve kavrama pekiştirilebilir. Resimler eğer ‘authentic’ yani öğrenciye hitap ediyorsa ya da günlük hayatımızda karşılaştığımız durumları içeriyorsa öğrenim etkili ve kalıcı olur. Gramerden ziyade, resimli ders anlatımı kelime ve deyimler gibi İngilizcede farklı alanlarda kullanılabilir.

Özellikle kelime öğrenme resimlerle çok etkilidir ve akılda kalıcıdır çünkü öğrenciler bu şekilde bir bağlantı kurup sürekli çağrışım yapabilirler. Örneğin Türkçede ‘almak’ fiilinin İngilizcede duruma göre değişen birçok karşılığı vardır ‘buy’,’get,’take’ vs. gibi. Bu tarz kelimelerin farkı ve uygulama alanları resimlerle gösterilebilir, alıştırmalarla kavrama pekiştirilebilir. Ayrıca, resimler ‘ice breaker’ ya da ‘intro’ dediğimiz bir konuya giriş amacıyla da kullanılabilir. Örneğin okuma parçasından önce konuyla ilgili resimler göstermek ve öğrencilerin resimler arası bağlantı kurup içeriği hakkında tahmin yürütmesini istemek hem ilgiyi hem de motivasyonu artırır.

Kısacası resimler ders ya da konu anlatımında öğrencilerin ilgisini çekmek, motivasyonu sağlamak ve etkili öğrenimi gerçekleştirmek için etkili ve kuvvetle tavsiye edebileceğim öğretim aracıdır.

 

Fatih KARABACAK

Okyanus Kolejleri İngilizce Öğretmeni


  • Paylaş

Lise 1518 0 28 Ekim 2016, Cuma

E-Bülten Üyeliği
Yorumunuzu Yazınız
Yorumlar

Şu an herhangi bir yorum yok. İlk yorumu yapmak ister misiniz?

FORMU DOLDURUN
KAYIT VE ÜCRET İÇİN
SİZE HEMEN DÖNELİM

Arama

Kişisel Verilerin Korunması Politikası - Çerez Politikası - Çerez Ayarları