Okyanus Koleji - Kolej, Özel Okul, Ana okulu, ilkokul, ortaokul, Lise | Popüler Kültür
Popüler Kültür
Popüler Kültür

Tarihsel ve toplumsal gelişme süreci içinde yaratılan her türlü değerlerle bunları kullanmada sonraki kuşaklara iletmede kullanılan, insanın doğal ve toplumsal çevresine egemenliğinin ölçüsünü gösteren araçların tümüne kültür denir.


        Peki bu kültüre popüler olma özelliğini katan nedir? İşte bu noktada modernleşme yani zamanı yakalama unsurları devreye girer. Bebek doğduğu andan itibaren belli bir sosyal çevrenin içinde bulur kendini. Bu yapı içinde karakterinin şekilleneceğini göz önünde bulundurursak toplumun etkisi yadsınamayacak kadar büyüktür. Çocuk nerede nasıl davranacağını burada şekillendirir. Bu sebeple çevremizden etkileniyor ve çevremizi etkiliyoruz. Hele ki z kuşağı( 90 lar ve 2000 yıllarının başı) denilen kitleyi teknoloji ile birlikte düşünürsek bu kaçınılmaz hale gelir. Bu kuşakta gördüğümüz popüler kültürün genel manası dönemlik meşhur olan davranış biçimleri, müzikal eserler, kitaplar ve kıyafetler gibi unsurların o dönemde yaygınlaşması ve tüketilmesi hali durumudur. Yani kalıcı olmayan, geçici olma durumu vardır. Muhtemelen 20 yıl sonra kimse bunları hatırlamayacaktır.

Sosyal hayattaki etkisi ise herkesi birbirine benzetebilecek kadar güçlüdür. Dönemde ne baskın ise herkes “tek tip” moda dönebilir. Bu “tek tip” lik yaratıcılığa ve özgürlüğe balta vurmaktadır. Herkes gibi giyinip herkes gibi konuşmayan farklı kişilere adeta bir yabancı gözüyle bakılır oldu. Aslında o kişi kalıplara sığmayıp “ben buyum” demekte ve özgür olmaktaydı.

“İnsanın özgürlüğü; istediği her şeyi yapabilmesinde değil, istemediği hiçbir şeyi yapmak zorunda olmamasındadır.”

 

Felsefe Grubu Öğretmeni

     Buket AKDEMİR


  • Paylaş

Lise 1556 0 06 Şubat 2018, Salı

E-Bülten Üyeliği
Yorumunuzu Yazınız
Yorumlar

Şu an herhangi bir yorum yok. İlk yorumu yapmak ister misiniz?

FORMU DOLDURUN
KAYIT VE ÜCRET İÇİN
SİZE HEMEN DÖNELİM

Arama

Kişisel Verilerin Korunması Politikası - Çerez Politikası - Çerez Ayarları