Okyanus Koleji - Kolej, Özel Okul, Ana okulu, ilkokul, ortaokul, Lise | Okuma Alışkanlığımız
Okuma Alışkanlığımız
Okuma Alışkanlığımız

Düzenli kitap okuyan kişilerin kelime dağarcığı gelişir kendini ifade etmekte zorluk yaşamaz.


Okumak kararlılık gerektirir sabır gerektirir. Uzun bir yoldur ve bu yola çıkan kişiler kendi ufkunu genişletir, geniş bir görüş açısına sahip olarak yalnız kendine değil çevresi nede faydalı kişiler olurlar. Bilgi çağında yaşadığımız bu dönemde okuyarak öğrenebilir araştırabilir ve kendimizi geliştirerek başarılı olabiliriz.

Araştırmalara göre ülkemiz okuma alışkanlığı bakımından birçok ülkenin gerisinde kalıyor. Okuma alışkanlığı ailede ve sonrada okulda öğrenilen bir alışkanlık. Okul çağında bu alışkanlığı edinemeyen kişi sonradan bunu kazanmaları zor oluyor. Okuma alışkanlığı daha öğrenciyken öğrencinin not ortalamasına katkı sağlıyor çünkü okuyan öğrenci konuyu daha iyi anlıyor. Matematik konusunda bile soruyu düzgün okursan problemi çözme olasılığın yükseliyor. Düzenli kitap okuyan kişilerin kelime dağarcığı gelişir kendini ifade etmekte zorluk yaşamaz. “Okuma ihtiyacı barut gibidir bir kere tutuşunca artık sönmez.” demiştir, Victor Hugo.
     

Bizim ülkemizde Kitap okuma alışkanlığı çok düşük. Türkiye’de 100 kişiden sadece 4 kişi kitap okuyor. Dünyada en çok kitap okuyan ülkelerin başında İngiltere ve Fransa var. Bu alışkanlığımızın gelişmesini engelleyen başlıca etken televizyon ve İnternet alışkanlıklarıdır.
Okumak insanı her yönden geliştiriyor. Okuyan kişiler ve toplumlar hep daha iyi yerlerde oluyorlar. Bizlerde gençlerimize çocuklarımıza bu alışkanlığı edindirmek için bir şeyler yapmalıyız.  Ünlü yazar Benjamin Franklin şöyle demiş: “Bir Ülkede okumaya karşı istek artmadıkça gaflet ve bu gafletten doğacak felaketler azalmaz.” Anne, baba ve öğretmenler olarak gençlere iyi örnek olmalı sürekli boş vakitlerinde kitap okumalıyız. Onları yönlendirmeli ve teşvik etmeliyiz ki gelişmiş ülkeler seviyesine ulaşabilelim.
         

Ulu Önder Atatürk ün dediği gibi, “Kitapsız yaşamak, kör sağır, dilsiz yaşamaktır. Okursak gelişiriz okursak anlarız okursak severiz okursak görürüz okursak konuşabiliriz, Okursak büyürüz Okumak bizi uzun yolculuklara çıkartacak ve gelişmemizi sağlayacaktır."


 

Nurten ÇAKIR


  • Paylaş

Ortaokul 1292 0 09 Kasım 2017, Perşembe

E-Bülten Üyeliği
Yorumunuzu Yazınız
Yorumlar

Şu an herhangi bir yorum yok. İlk yorumu yapmak ister misiniz?

FORMU DOLDURUN
KAYIT VE ÜCRET İÇİN
SİZE HEMEN DÖNELİM

Arama

Kişisel Verilerin Korunması Politikası - Çerez Politikası - Çerez Ayarları