Okyanus Koleji - Kolej, Özel Okul, Ana okulu, ilkokul, ortaokul, Lise | Neden Soğuk İçmeliyiz ?
Neden Soğuk İçmeliyiz ?
Neden Soğuk İçmeliyiz ?

Dikkatinizi bir şeye çekmek istiyorum.Gazlı içeceklerin üzerinde “soğuk içiniz” vurgusu vardır. Nedenini hiç düşündünüz mü?


Cevabı aslında sorunun içerisinde. Gazlı içecekler.

Çözünürlük; sabit sıcaklık ve basınç altında 100 g suda çözünebilen madde miktarına denir. Çözünürlüğe etki eden faktörler sıcaklık ve basınç. Gazların çözünürlüğü sıcaklık arttıkça azalmakta, basınç arttıkça artmaktadır. Tabi ki bu iki etkentek başına yeterli değildir.

Gazoz ya da maden suyu yüksek basınça altında ve düşük sıcaklıklarda suda çözünmüş CO2 içeren çözeltilerdir. Siz soğuk gazlı içeceğinizi dolaptan çıkarıp bir köşede unutursanız ve onu daha sonra içmeye kalkarsanız eğer, içeceğiniz (çözelti) ısındığı için içerisindeki karbondioksit gazı (CO2) çözünürlüğü azaldığından hissettiğiniz yanma hissi daha az olacaktır. Anlayacağınız gazlı içeceğinizi “soğuk içiniz” denmesinin sebebi içerisindeki karbondioksit gazının şişe açıldığında uçmamasını sağlamak.

Uçarsa ne olur peki? Uçarsa da elbette yine içilir bir sorun olmaz ama içeceğiniz şekerli suya dönüşmüştür. Şekerli su için kim para ödemek ister ki? Evinizde bedavaya yapabilirsiniz.

O yüzden  soğuk içiyoruz.

 

Merve KABAKÇI

Kimya Öğretmeni


  • Paylaş

Lise 4191 0 08 Mayıs 2019, Çarşamba

E-Bülten Üyeliği
Yorumunuzu Yazınız
Yorumlar

Şu an herhangi bir yorum yok. İlk yorumu yapmak ister misiniz?

FORMU DOLDURUN
KAYIT VE ÜCRET İÇİN
SİZE HEMEN DÖNELİM

Arama

Kişisel Verilerin Korunması Politikası - Çerez Politikası - Çerez Ayarları