Okyanus Koleji - Kolej, Özel Okul, Ana okulu, ilkokul, ortaokul, Lise | Neden Bitişik Eğik Yazı
Neden Bitişik Eğik Yazı
Neden Bitişik Eğik Yazı

Yazı ve Anlamları


Yazı; sözlü iletişimin mümkün olmadığı durum ve zamanlarda iletişimi kolaylaştırmak, bilgi akışını sağlamak, gelecekte var olma, yarınlarda yaşama kaygısı ve ihtiyacının sonucu olarak ortaya çıkmıştır. Yazı yazma; dikkat, konsantrasyon, bellek, örgütlenme ve metodoloji dahil çeşitli insan yeteneklerinin gelişmesinde önemli bir rol oynar. El yazısı, öğrenmenin ilk adımıdır; bu nedenle yazı yazma ile şekillenen  önemli psikomotor gelişmeler olmadan çocuklar ders konularını özümsemekte zorluk çekecektir.

Bitişik eğik yazı, harflerin birbirine bağlanarak kelimeler oluşturulan ve 70 derece sağa eğik yazılan bir yazıdır. Bitişik yazı demek, her harfin bittiği nokta ile bu harften sonra gelen harfin başladığı noktayı birbirine bağlamak demektir.

Bitişik eğik yazı; öğrencinin yazı yazarken harflere, harf bağlantılarına ve ayrıntılara  dikkat etmesini zorunlu kılmaktadır. Bu durum  öğrencinin dikkatini önemli oranda geliştirici olmaktadır. Sadece yazma sürecinde değil okuma sürecinde de öğrencinin dikkatli olmasını getirmektedir.  

Araştırmalara göre bitişik eğik yazı, sürekli ve hızlı yazılmaktadır. Dik temel yazıda her harften sonra durulduğu için yazı yazma süreci sık sık kesilmekte ve yavaşlamaktadır. Bu durum düşünme sürecini de etkilemektedir. Oysa bitişik eğik yazıdaki süreklilik ve hız, düşüncenin sürekliliği ve hızı ile  birleşmekte ve birbirinin gelişimini desteklemektedir. Bitişik eğik yazının sürekli, akıcı ve hızlı olması, öğrencinin düşüncesini unutmadan yazıya aktarmasını da kolaylaştırmaktadır. Düşüncelerini kaybetmeden hızla yazıya aktarabilen bir öğrenci kendini daha iyi ifade edebilmektedir.

Bitişik eğik yazının öğrencilerin zihinsel, dil, bedensel gelişimi ve öğretim açısından uygunluğu çok sayıdaki bilimsel araştırmalarla belirlenmiştir. Özellikle öğrencilerin zihinsel ve dil gelişimine çok büyük katkılar sağlamaktadır. Bu nedenle gelişmiş ülkelerin çoğunda öğrencilere bitişik eğik yazı ile okuma-yazma öğretilmekte ve bütün derslerde kullanılmaktadır. Örneğin İrlanda, Finlandiya, Norveç, İsveç, Danimarka, Fransa, İngiltere, Kanada,Almanya, Belçika gibi birçok ülkede bitişik eğik yazı ile okuma-yazma öğretimine başlanmaktadır. Hatta 3-5 yaşında bile bitişik eğik yazı ile okuma-yazma öğreten ülkeler bulunmaktadır.

Ülkemizde okullarda bitişik eğik yazı kullanılmasına gösterilen tepkilerin sebebi sistemin bir türlü oturtulamamış olmasındandır. Ders kitapları ve kullanılan diğer materyaller dik temel yazı ile hazırlanıp öğrencilere sunulurken onlardan bitişik eğik yazı yazmaları beklenmektedir. Bu da insan zihninde kargaşaya neden olmaktadır. Sistemin uygulayıcıları olan biz öğretmenlere de büyük görev düşmektedir. Öğrenciler bu konuda sadece Türkçe öğretmenlerince desteklendiklerinden bu onlar için normalin dışında bir durum gibi değerlendirilmektedir. Diğer branş öğretmenlerince desteklenmeyen bu sistem belli ki tartışmalara konu olmaya devam edecektir.

 

Perihan ÇETİNALP  

Türkçe Öğretmeni


  • Paylaş

Ortaokul 3462 0 30 Mart 2017, Perşembe

E-Bülten Üyeliği
Yorumunuzu Yazınız
Yorumlar

Şu an herhangi bir yorum yok. İlk yorumu yapmak ister misiniz?

FORMU DOLDURUN
KAYIT VE ÜCRET İÇİN
SİZE HEMEN DÖNELİM

Arama

Kişisel Verilerin Korunması Politikası - Çerez Politikası - Çerez Ayarları