Okyanus Koleji - Kolej, Özel Okul, Ana okulu, ilkokul, ortaokul, Lise | Modern Çağımızın Hastalığı Depresyon
Modern Çağımızın Hastalığı Depresyon
Modern Çağımızın Hastalığı Depresyon

Depresyon, psikiyatri literatüründe rahatsızlık ya da hastalıktan ziyade bozukluk olarak nitelendirilir. Sözcük olarak da insanın kendini bunalımda ve kötü hissetmesi anlamına gelmektedir.


Depresyon çağımızın en büyük problemleri arasında yer almaktadır. Tedavi edilmediği durumlarda çok daha ciddi ve kronik psikolojik hastalıklara neden olabilen depresyon, duygularını daha yoğun yaşayan toplumlarda daha sık görülüyor. Bunun en önemli nedeni, duygusal iniş çıkışların psikolojik tutarlılığı bozması ve mutlu anların yanında mutsuz anların da abartılı yaşanmasıdır. Depresyon nedenlerine bakıldığında iç kaynaklı olabildiği gibi bir olay sonucunda tepkisel olarak da ortaya çıkabilmektedir. Bu tepkilerin en bilinenleri arasında; ölüm, boşanma, romantik hayal kırıklığı, maddi yıkımlar, alışılan bir çevreden ayrılma, önemli bir ayrılık ve sevgi duyulan her türlü kayıplar sayılabiliyor. Yaşanan bu olaylar tek başına depresyona neden olmayabilir. Depresyonun görülebilmesi için, yaşanan olaylarla birlikte bireyin depresyona yatkınlığı da söz konusu olabilir.

Bilim dünyasındaki hızlı ilerlemeler sonucunda depresyonun önüne geçilip tedavi edilmesi söz konusu olabilmektedir. Tedavide kullanılan birçok ilaç, kişinin yaş, kilo gibi özelliklerine göre yaşam konforunu etkilemeyecek şekilde düzenlenebiliyor. Depresyonun üstesinden gelmenin en önemli yolları:

1) Negatif düşüncelerinizden uzaklaşın, sosyal ortamlardan uzaklaşmayın ve kendinize iyi bakın!

2) Kişisel ilişkileri güçlendirin: Depresyonu yenmenin en önemli yollarından biri yalnız kalmamak. Depresyonda olan kişi yalnız kalmayı tercih etse de bu dönemde sizi anlayacak birilerinin etrafınızda olmasına izin vermelisiniz. Arkadaşlarınızla, sevdiklerinizle ya da aile üyeleriyle konuşmak size her zamankinden daha iyi gelecek.

3) Güveneceğiniz kişilerle zaman geçirin: Sevdiğiniz, güvendiğiniz kişilerle depresyon sırasında daha fazla vakit geçirmelisiniz. Onlardan yardım isteyebilir, duygularınızı ve düşüncelerinizi onlara rahatlıkla anlatabilirsiniz.

4) Sosyal aktivitelerden uzaklaşmayın: Canınız evden dışarı adım atmak istemiyor olsa da kendinizi sosyal aktivitelerden soyutlamayın. İnsanlarla görüşmek, farklı ortamlara girmek kendinizi iyi hissetmenize yardımcı olacak.

Unutmamak gerekir ki depresyon asla bir çöküntü ya da hayatın noktalanması anlamına gelmez. Depresyondan kurtulmak için öncelikle kendimizi motive edip hayat serüvenine sımsıkı ve inanarak sarılmak gerekir. Bunu yapabildiğimiz sürece anlık çöküntülerden kurtulabiliriz.

 

Hilal KIDAL

Felsefe Grubu Öğretmeni

 


  • Paylaş

Lise 1430 0 16 Ekim 2018, Salı

E-Bülten Üyeliği
Yorumunuzu Yazınız
Yorumlar

Şu an herhangi bir yorum yok. İlk yorumu yapmak ister misiniz?

FORMU DOLDURUN
KAYIT VE ÜCRET İÇİN
SİZE HEMEN DÖNELİM

Arama

Kişisel Verilerin Korunması Politikası - Çerez Politikası - Çerez Ayarları