Okyanus Koleji - Kolej, Özel Okul, Ana okulu, ilkokul, ortaokul, Lise | Matematikteki Olumsuz Cümleleri Kaldırmaya Var mısınız?
Matematikteki Olumsuz Cümleleri Kaldırmaya Var mısınız?
Matematikteki Olumsuz Cümleleri Kaldırmaya Var mısınız?

Matematikteki Olumsuz Cümleler


Bu yazımda sizlere matematikte başarısızlık sebeplerinin başında geldiğini düşündüğüm, öğrencilerimizin aklından çıkmayan ve dilinden düşmeyen olumsuz yargılardan bahsederek bunları yenmek için neler yapabileceğimizi paylaşacağım.

Öncelikle bir matematik öğretmeni olarak çok sık karşılaştığım cümle “Matematik çok zor!” öğrencilerime cevap olarak, hayır tabi ki çok kolay, dediğimde ilk duyduğum yanıt “Tabi siz matematik öğretmenisiniz tabi ki size kolay!” Evet ben bir öğretmenim ama ben de bir zamanlar öğrenciydim. Peki beni matematiğin kolay olduğuna inandıran nedir ? Kesinlikle ilgi, merak, sevgi ve en önemlisi de ihtiyaç.

Öğrencilerimizden en sık duyduğumuz cümlelerden biri de “Biz bunları nerede kullanacağız?” İşte tam olarak ihtiyaç burada ortaya çıkıyor. Hemen anlıyorsunuz ki bu öğrencimizin matematiğe ihtiyacı yok. Peki, bir öğrencinin matematiğe ne ihtiyacı olur?

Sizlere veli olarak burada çok iş düşüyor. Market alışverişi gibi durumlarda çocuklarımıza sorumluluk vermeliyiz, aldıklarını hesaplamayı, elindeki paranın yeterliliğini anlayabilmeyi öğrenmeli ya da eviniz için çocuğunuz ile gelir gider hesabı yapabilirsiniz ve bu hesabı yaparken onun yapmasını istemeli ve onun matematiğine ihtiyacınız olduğunu ona hissettirmelisiniz. Sizin ona ihtiyacınız, onun matematiğe ihtiyacını doğuracaktır.

Evet, gelelim olumsuz pekiştireçlerimizden biri olan diğer cümlemize: “Ben matematik yapamıyorum, babam da yapamıyormuş benim yaşımdayken” ya da “Anneminde matematiği kötüymüş “ ve hemen arkasından gelen “Ben nasıl yapayım ?” tabi ki de burada çok haklı olan öğrencilerimizin gözünde anne ve babaları birer süper kahraman, sizler çocuklarınızın yanında “ Ben de yapamazdım, bence de çok zor.” gibi cümleler sarfetmenin en büyük yanlışlardan biri olduğunu hatırlatmak isterim. Unutmayalım ki onların kahramanlarının yapamadıklarını yapmak çok zor.

 Matematik hayattır, hayatta başarılar dilerim...

 

Esra YARDIMCI

Matematik Öğretmeni


  • Paylaş

Ortaokul 1871 0 12 Nisan 2017, Çarşamba

E-Bülten Üyeliği
Yorumunuzu Yazınız
Yorumlar

Şu an herhangi bir yorum yok. İlk yorumu yapmak ister misiniz?

FORMU DOLDURUN
KAYIT VE ÜCRET İÇİN
SİZE HEMEN DÖNELİM

Arama

Kişisel Verilerin Korunması Politikası - Çerez Politikası - Çerez Ayarları