Okyanus Koleji - Kolej, Özel Okul, Ana okulu, ilkokul, ortaokul, Lise | Kitap Okuma Alışkanlığı Nasıl Kazandırılır
Kitap Okuma Alışkanlığı Nasıl Kazandırılır
Kitap Okuma Alışkanlığı Nasıl Kazandırılır

Kitap okuma alışkanlığı, öğrencilerin ilk okul yıllarından başlayarak edinmesi gereken önemli özelliklerinden biridir.Ancak günümüzde teknolojinin ilerlemesiyle birlikte öğrencilerin kitap okuma düzeylerinde ciddi derece de düşüşler gözükmektedir. Öğrencilere kitap okuma alışkanlığı kazandırma noktasında yapılabilecek bir çok şey bulunmaktadır.


Kitap okuma alışkanlığı öğrencilerin kişisel özelliklerine göre şekillenir.Bu yüzden ilk olarak öğrencilerin ne türde kitapları okumaktan zevk aldığı belirlenmelidir.Okuduğu kitap öğrencinin ilgisini çektiğinde okuma düzeyinde artış olacaktır.Okuma alışkanlığı kazandırılmaya başlandığı sırada, renkli, görseli bol kitaplar tercih edilebilir.Başlangıç için sayfa sayısı fazla olmayan, dili sadece olan kitaplar öğrencilerin ilgisini daha fazla çekecektir. Aynı zamanda öğrencileri zevk almadığı, okumaktan hoşlanmadığı kitabı okumaya zorlamak da onun alışkanlık kazanmasını önleyecektir.Bu yönden öğrencilere baskı yapılmamalıdır.

  Aile içinde okuma alışkanlığını kazandırmak için, günlük okuma saatleri oluşturulabilir.Ailece bir okuma yeri belirlenebilir ve okuma saati bittiğinde okunan kitap hakkında ailece sohbet ortamı oluşturulabilir.Bu öğrencinin okuma alışkanlığını geliştirecektir.

  Öğrencilerden okuduğu kitaplar hakkında bir defter tutması istenebilir.Tuttuğu deftere, kitabın adı, yazarı, sayfa sayısı, konusu ve o kitapta hoşuna giden şeyler hakkında yazılar yazması istenebilir.Bu defterin sayfaları doldukça öğrencinin daha çok hoşuna gidecektir.

  Aynı zamanda okulda bulunan Türkçe öğretmeninden ve rehberlik servisinden bu konu da destek alınabilir.Kitap okuma alışkanlığı olmayan öğrencilere rehberlik servisi tarafından kitap okuma çizelgesi verilebilir.Kitap okuma çizelgesini dolduran ve düzenli getiren öğrencilere küçük motive edici hediyeler verilir.Bu sayede okuma alışkanlığı kazanmalarına destek olunabilir.
     Bu bilgiler ışığında kitap okuma alışkanlığımıza ışık tutabilir ve bilgilerimize bilgi katarak gelecek nesillere faydalı bir birey olabiliriz.M.Kemal Atatürk’ünde söylediği gibi ‘’Kitapsız yaşamak; kör, sağır, dilsiz yaşamaktır’’.

Esma Sesli ŞAHİNOĞLU

Ortaokul Rehberlik Öğretmeni


  • Paylaş

Ortaokul 2452 0 09 Mayıs 2018, Çarşamba

E-Bülten Üyeliği
Yorumunuzu Yazınız
Yorumlar

Şu an herhangi bir yorum yok. İlk yorumu yapmak ister misiniz?

FORMU DOLDURUN
KAYIT VE ÜCRET İÇİN
SİZE HEMEN DÖNELİM

Arama

Kişisel Verilerin Korunması Politikası - Çerez Politikası - Çerez Ayarları