Okyanus Koleji - Kolej, Özel Okul, Ana okulu, ilkokul, ortaokul, Lise | Kitap Okuma Alışkanlığı Kazandırmak İçin Öneriler
Kitap Okuma Alışkanlığı Kazandırmak İçin Öneriler
Kitap Okuma Alışkanlığı Kazandırmak İçin Öneriler

Unutmayalım ki kitap en büyük dosttur. Çocuklarımızı dostsuz bırakmayalım…


“Gerçek manada eğitimi sağlayacak en güçlü kaynak, gelmiş geçmiş yılların büyük adamlarının ortaya koydukları edebi eserlerdir.” Ruskin

Değişen ve gelişen dünyada teknolojinin hayatımızın her anına yerleşmesi çocuklarımızın kitap okuma alışkanlığı kazanmalarını zorlaştırmaktadır. Çocuklarımızın kitap okuma yerine tercih ettikleri cep telefonu, tablet, bilgisayar oyunları ve bu aletlerin bilinçsiz kullanımı kitap okuma alışkanlığı kazandırmayı çok daha zor hale getirmektedir. Çocuklarımız teknolojik aletlerin bilinçsiz kullanımından korumak, kitap okuma alışkanlığı kazandırmak unutmayalım ki çok zor değil.

İyi Bir Örnek Olalım

- Çocuklarımızın dünyaya gözlerini açtıkları ilk andan itibaren idolleri hep sizler oldunuz. Sizler gibi konuşmak, sizler gibi gülmek sizlerin yaptıklarını yapmak eğiliminde olmuşlar ve istemişlerdir. Öncelikle kendimizden başlamalıyız. Çocuğumuza iyi bir örnek olmak ve onunla daha kaliteli vakit geçirmek için mutlaka evimizde okuma saatleri belirlemeliyiz. Belirlenen saatte çocuğumuzla birlikte kitap okumalıyız.

Kısa Molalar Verelim

- Çocuklarımızın yaş grupları sebebi ile dikkat ve odaklanma süreleri kısadır. Çocuklarımızın bu yüzden ortalama ilk 20 dakikadan sonra dikkatleri dağılacaktır. Kitap okumayı daha eğlenceli hale getirmek için belirli periyotlarla molalar vermek okunan bölümleri anlatmalarını istemek ve verilen cevapları can kulağı ile dinlemek gerekmektedir.

Canlandırmalar Yapalım

- Okunan bölümlerle alakalı evimizde küçük canlandırmalar yapılmalı oyunlar oynanmalı çocuğumuzun üretkenliğini ve kendini ifade etme becerisini geliştirecek zamanlar tanınmalıdır. Bu sayede öğrencimiz kitap okuma saatlerini iple çekecektir.

Kitap Seçimine Dikkat Edelim

- Okuma alışkanlığı kazandırmada yapılan en büyük yanlışlardan birisi ebeveynlerin çocukları için en doğru kitapları seçtiklerini düşünmeleridir. Yapılan kitap seçimleri çocuklara göre değil kendilerine göre en doğru kitapların tercih edildiğidir. Kitap seçiminde kitapların niteliğinden dolayı belki tamamen çocuklarımıza bırakamıyoruz fakat doğru yönlendirmelerle kendisi için uygun olan kitaba yönlendirmeli ve kendi seçimini kendisi yapıyormuş hissini çocuğumuzda oluşturmalıyız.

 

Unutmayalım ki kitap en büyük dosttur. Çocuklarımızı dostsuz bırakmayalım…

 

Sınıf Öğretmenliği Bölüm Başkanı

Erhan ERTÜRK


  • Paylaş

İlkokul 3093 0 02 Kasım 2017, Perşembe

E-Bülten Üyeliği
Yorumunuzu Yazınız
Yorumlar

Şu an herhangi bir yorum yok. İlk yorumu yapmak ister misiniz?

FORMU DOLDURUN
KAYIT VE ÜCRET İÇİN
SİZE HEMEN DÖNELİM

Arama

Kişisel Verilerin Korunması Politikası - Çerez Politikası - Çerez Ayarları