Okyanus Koleji - Kolej, Özel Okul, Ana okulu, ilkokul, ortaokul, Lise | Keman Eğitimine Yeni Başlayanlara Tavsiyeler
Keman Eğitimine Yeni Başlayanlara Tavsiyeler
Keman Eğitimine Yeni Başlayanlara Tavsiyeler

Keman Eğitiminde Püf Noktalar


Keman;

Perdesiz bir enstrüman olmasından dolayı, belki de çalması en zor enstrümanlardan biridir. Fakat güzel çalındığı zaman da şüphesiz ki dünyanın en güzel enstrümanıdır.

Keman çalmak isteyen bireye mutlaka kulak testi yapılması gerekmektedir çünkü kulağı zayıf olan birey, keman çalmakta zorlanabilir. Derslerin daha verimli geçebilmesi ve bireyin yanlış bastığı sesleri farkedebilmesi için derslerin piyano destekli olması daha sağlıklıdır. Çünkü keman perdesiz bir enstrümandır ve notaların tuşe üzerindeki yerleri tam olarak belli değildir.(gitar, mandolin, bağlama vb. gibi enstrümanlara göre)

Tabi keman uzun bir yolculuktur. Keman öğrenecek bireyin çalışkan ve disiplinli olması gerekir. Notaların tuşe üzerindeki yerlerini ezberlemek için her gün düzenli çalışılmalıdır.

Bu ayrıntılardan daha da önemlisi bu uzun yolculuğa doğru eğitmenle başlanmasıdır. İyi bir eğitmen ilk önce notaları öğretmeli ki öğrenci belli bir süre eğitim aldıktan sonra gördüğü notayı kendi çalabilmeli. Müzik eğitimi için nota öğrenmek,nota okumak olmazsa olmazdır. Ezbere eğitim öğrenciye hiçbir şey katmaz,aksine öğrenci için zaman ve emek kaybıdır. Öğrenci enstrümanı çaldığı süre boyunca bir öğreticiye ihtiyaç duyar.  Ne de olsa alfabe öğretilmeden kitap okuyamayız değil mi? Ama alfabe öğretilirse, istediğimiz kitabı okuyabiliriz…

Keman’ı %100 düşünürsek; yay, kemanın %60-70’i dir. Eğer yay düzgün işlemezse, keman çalmakta zorlanırız. Keman eğitimi’nin ilk 4-5 ay’ı yay çalışması ağırlıklı olmalıdır.

Keman eğitimi insan beyninde karar verme yetisini kontrol eden bölgelerin ileri düzeyde gelişmesini sağlar.Keman eğitimine erken bir yaşta başlanırsa(6-7 yaş) beynin söz konusu bölgeleri  daha rahat gelişecektir. Çünkü insan beyni yıllar boyunca gelişimine devam eder ve beynimizin yaratıcı yarısı olan sol tarafı bu tarz bir eğitimin yardımıyla gelişecek, beyin hücreleri arasındaki bağlar da kuvvetlenecektir.

Keman zor bir enstrüman olduğu için, keman çalmayı başarabilen çocukların özgüvenleri yükselecektir. Ayrıca toplum içerisinde hep parmakla gösterileceklerdir.

Ayrıca yapılan araştırmalar göstermiştir ki;  sanat eğitimi alan çocuklar öğrenim hayatlarında da daha başarılı olmuşlardır.

Keman eğitimi bir çocuğun olduğu yere kısılıp kalmasını onu farklı kültürlerle tanıştırarak önler. Bu şekilde çocuklar hayatları boyunca çözümcü olmayı, empati kurmayı ve diğerlerine karşı sevgiyle yaklaşmayı öğrenirler.

 

Recep DEMİRCİOĞLU

Okyanus Koleji Konyaaltı Kampüsü Müzik Zümre Başkanı

 


  • Paylaş

Ortaokul 2876 0 02 Kasım 2016, Çarşamba

E-Bülten Üyeliği
Yorumunuzu Yazınız
Yorumlar

Şu an herhangi bir yorum yok. İlk yorumu yapmak ister misiniz?

FORMU DOLDURUN
KAYIT VE ÜCRET İÇİN
SİZE HEMEN DÖNELİM

Arama

Kişisel Verilerin Korunması Politikası - Çerez Politikası - Çerez Ayarları