Okyanus Koleji - Kolej, Özel Okul, Ana okulu, ilkokul, ortaokul, Lise | İlk Okuma Yazma Neden Önemlidir?
İlk Okuma Yazma Neden Önemlidir?
İlk Okuma Yazma Neden Önemlidir?

İlk Okuma Yazma Neden Önemlidir?


Eğitim, öğrencilerde belli yaşantılar yoluyla kalıcı davranış değişikliği gerçekleştirme süreci olarak tanımlanır. İlk yaşantılar, ilkokul döneminde şekillenmeye başlar. Kazanılan yaşantılar eğitim öğretim sürecinin her kademesinde sistemli olarak artarak devam eder. Ancak şu bir gerçek ki; ilkokul kademesinde ilk okuma ve yazma çalışmaları, ortaokul ve lise kademeleri için büyük önem taşır.

Somut olarak ifade etmek gerekirse ilkokul kademesi omurilik soğanı görevi görür. Çünkü omurilik soğanı sinir sisteminin yöneticisidir. Dolayısıyla omurilik soğanında gerçekleşecek en ufak bir hasar, solunum, dolaşım, sindirim ve boşaltım sisteminin çalışmalarını aksatır. Bu durum insan vücudunda ciddi problemlere neden olur. Bu yüzden ilkokul kademesinde özellikle de okuma yazma döneminde yeterli öğrenimin verilememesi öğrencilerin diğer öğrenim kademelerinde ciddi sorunlar yaşamasına neden olur.

Birinci sınıf,  öğrencilerin sosyal sorumluluklarının geliştiği, kuralların net olarak belirlendiği, öz denetim becerilerinin geliştirildiği farklı bir çevreye ve ortama geçişin ilk basamağıdır. Bu dönemde bedensel, zihinsel, duygusal ve sosyal olarak gelişme halinde olan, hareketliliği seven, dikkati çabuk dağılan, oyun oynamayı seven, öğrenmeye açık ve istekli olan bireyler görmekteyiz. Ancak; saydığım bu özellikler her çocuk için değişkenlik gösterir.  Bu yüzden ilk okuma yazma döneminde tüm öğrenciler aynı hızda öğrenmeyecektir. Dolayısıyla öğrenciler arasında kıyas yapılması da doğru olmayacaktır.

Eğitimin tanımında da belirtildiği gibi, ilk deneyimler ilkokul 1. sınıfta ilk okuma ve yazma döneminde başlar.

Okuma ve yazma deneyimlerinin yanında, değerler eğitimi çalışmaları kapsamında öğrencilerimizin tüm yaşamlarını şekillendirecek sevgi, saygı, hoşgörü, vatanseverlik, kardeşlik, sorumluluk gibi temel beceriler de kazandırılmaktadır.

Okuma ve yazma günümüz teknolojisinin hızla geliştiği şu zamanda daha da önemli hale gelmiştir. Çünkü okuma ve yazma becerilerinin gelişimi öğrencilerimizin akademik başarılarının artmasına, bilişsel ve dil becerilerinin gelişimine, özgüven duygusunun ve başarma hazzının kazanılmasına olanak tanır.

Okunaklı yazı yazabilen, akıcı bir dille hızlı ve anlayarak okuyabilen ve okuduklarını yorumlayabilen, okudukları ile ilgili çıkarımlarda bulunabilen, seviyeye uygun hedef sözcük dağarcığına sahip, öğrendiklerini günlük hayata yansıtabilen, sorumluluk bilinci gelişmiş, toplum karşısında kendini ifade edebilen, düşüncelerini yazıya dökebilen bireyler hem kendilerine hem de topluma büyük yarar sağlar.

Yukarıda belirtilen nitelikler, eğitim yaşamının temellerinin atıldığı ilkokul 1. sınıfta ve özellikle de ilk okuma ve yazma döneminde kazandırılır.

Okuma, toplumdaki cehaletin en önemli silahıdır. Bu sebeple, okuma ve yazma programı, eğitim programının mihenk taşını oluşturur. Okuma ve yazmayı önemsiyoruz. Okuduğunu anlayabilen, yorumlayabilen, küresel çağa ayak uydurabilecek, eleştiri yeteneği gelişmiş bireyler yetiştirmeyi amaçlıyoruz. Teknolojinin altın çağını yaşadığı bu dönemde olsak bile, okuma ve yazmayı her zaman önemsiyoruz ve önemsemeye devam edeceğiz.

                                                                                                 

Mukaddes KESKİN

Sınıf Öğretmenliği Bölüm Başkanı


  • Paylaş

İlkokul 6907 0 18 Eylül 2017, Pazartesi

E-Bülten Üyeliği
Yorumunuzu Yazınız
Yorumlar

Şu an herhangi bir yorum yok. İlk yorumu yapmak ister misiniz?

FORMU DOLDURUN
KAYIT VE ÜCRET İÇİN
SİZE HEMEN DÖNELİM

Arama

Kişisel Verilerin Korunması Politikası - Çerez Politikası - Çerez Ayarları