Okyanus Koleji - Kolej, Özel Okul, Ana okulu, ilkokul, ortaokul, Lise | Hayatın İçinden Kimya Bilgileri
Hayatın İçinden Kimya Bilgileri
Hayatın İçinden Kimya Bilgileri

Günlük hayatta kimya karşımıza çok çıkar. Ufak bilgiler ile kimyadan yararlanarak hayatınızı kolaylaştırabilirsiniz.


Kahveyi çok seviyorsunuz ve her gün tüketiyorsanız size vereceğim bilgi ile kahveniz acı olmasını önleyebilirsiniz. En iyi kahveyi bile alsanız ne yaparsanız yapın kahveniz acılaşıyorsa, çok sıcak suda hazırlanma ihtimali yüksektir. Su daha da ısındıkça kahve çekirdeklerinin ekstraksiyonu (özütlenmesi) artacaktır ve kahveniz sonunda acılaşacaktır. Eğer kahveniz acı ise baristaya gitmenize gerek yok. Kahvenize tuz ilave etmeniz büyük bir fark yaratacaktır. Tuz çözündüğünde sodyum iyonları kahveye dağılır ve acılık yaratan moleküllerin dilinize ulaşmasını engeller ve tadında büyük değişim yaratır. Eğer kahvecinizde tuz yoksa çantanızda ya da cüzdanınızda küçük paket tuzları bulundurmanız yeterli olacaktır.

Canınız muz çekiyor ama markette sadece yeşil muz var. Alıp muzları kendiniz olgunlaştırabilirsiniz. Muzları kese kâğıdına atarak yanına birkaç olgun domates koymanız yeterli. Muzların olgunlaşma hızı giderek artacaktır. Bu hızın artması bitkileri olgunlaştırmak için kullanılan etilen hormonundan kaynaklanır. Olgun domatesleri kese kâğıdına koyduğunuzda domatesler tarafından üretilen etilen gazı muzların olgunlaşmasını sağlayacaktır. Muzlar olgunlaştıkça daha fazla etilen gazı üretilecektir. Muzlarınız artık sarı rengini almış olacaktır.

Çok güzel ağızda dağılan bir kurabiye yaptınız ve dalıp kurabiyelerinizi açıkta bıraktınız. Sonrasında hayallerinizi mahfeden kurabiyeye dönüşürler. Eğer kurabiyelerinizi bir dilim ekmekle beraber teneke bir kutuya veya kilitli bir torbaya koyarsanız aynı fırından çıkmış gibi yumuşacık olacaklardır. Çünkü kurabiyelerde ekmekten çok şeker vardır. Şekerler higroskopiktir yani nemi çekerek ortamdan alırlar, böylece kurabiyeleriniz uzun süre boyunca yumuşaklıklarını korurlar.

Kahvaltıdan sonra bulaşıkları yıkamak istemediniz ve döküm tavanızı lavaboda bıraktınız eve geldiğinizde tavanızın paslandığını gördünüz fırçalama işlemi ile uğraşmak yerine buzdolabınızdan kolanızı çıkarın çünkü kolanın içerisinde fosforik asit bulunur. Fosforik asit endüstride pas ve kir çıkarmak için kullanılır. Fosforik asit demir oksit pasını siyahımsı ferrik fosfata dönüştürür ve kolayca yüzeyi temizler.

Şimdi bunları evinizde kolaylıkla deneyebilirsiniz.

 

Merve KABAKÇI

Kimya Öğretmeni


  • Paylaş

Lise 1432 0 06 Kasım 2019, Çarşamba

E-Bülten Üyeliği
Yorumunuzu Yazınız
Yorumlar

Şu an herhangi bir yorum yok. İlk yorumu yapmak ister misiniz?

FORMU DOLDURUN
KAYIT VE ÜCRET İÇİN
SİZE HEMEN DÖNELİM

Arama

Kişisel Verilerin Korunması Politikası - Çerez Politikası - Çerez Ayarları