Okyanus Koleji - Kolej, Özel Okul, Ana okulu, ilkokul, ortaokul, Lise | Gizemli Kutular
Gizemli Kutular
Gizemli Kutular

Fen Bilimleri Hakkında Bilinmeyenler


Okyanus Koleji Fen Bilimleri zümresi olarak bilimsel bir çalışma gerçekleştirmek üzere Bilgi Üniversitesi Santral İstanbul’a bir gezi gerçekleştirdik. Burada öğrencilerimizi karşılayan öğretmenlerimiz çocuklarımıza:‘Bilim nedir, bilim  insanı kimdir, siz bir bilim insanı olabileceğinizi düşünüyor musunuz?’ gibi sorular yönelttiler. Öğrencilerden aldıkları cevapları not ettiler. Çocuklarımız öğretmenlerin sorularına ‘Kesinlikle bilim insanı olabilirim, önlük giyerim, araştırma yaparım.’ gibi cevaplar verdiler.

Çocuklarımız beşer kişilik gruplara ayrıldı. Öğrencilere toplam 6 adet, tamamı kapalı, içlerinde ne olduğunu bilmediğimiz kutular verildi. Amaç; takım çalışması yaparak,ortak bir fikirde buluşarak, kutuları açmadan içlerinde ne olduğunu bulmaktı. Her gruba numaralandırılmış kutulardan yalnızca biri veriliyor, belli bir süre tutuluyor ve bu süre içinde onlara teslim edilen tabloya tahmin ettikleri cevapları yazmaları isteniyordu. Kimisi kutuyu sallıyor, kimi de  kokluyor ve içinde ne olduğunu bulmaya çalışıyordu. Farklı maddeler tahmin ediyorlar ve grup arkadaşlarını ikna etmeye çalışıyorlar, süre tükenirken birine karar verip tabloya yazıyorlardı. 6 gizemli kutu için de bu takım çalışmasını gerçekleştirdiler. Tüm gruplar için süre bittiğinde tablolar yan yana asıldı ve cevaplar karşılaştırıldı. Bazıları 1. kutuya top derken, bazıları misket, bazıları ise zar demişti. Hepsi aslında kutuların içinde ne olduğunu bir an önce öğrenmek istiyordu. Öğretmenlerimizin öğrencilerimize yanıtı şuydu; ‘Kutuların içinde ne olduğunu bizlerde bilmiyoruz!’.

Eğer bu kutuların içlerinde ne olduğunu bilseydiniz bilimsel bir çalışma yapmış olmazdınız. Sabrederek, araştırarak, tartışarak,hatta başka insanları ikna etmeye çalışarak bir çalışma yaptınız. Bilim insanları da çalışmalarında oldukça sabırlı, kendine inanarak, pes etmeden sonuca ulaştırmıyorlarmı zaten? Görevli öğretmenimiz öğrencilerimize ‘Bilimsel bir çalışma nedir, bilim insanı kimdir, şimdi neler düşünüyorsunuz?‘ diye sordu. Bu kez öğrencilerimiz ilk yanıtlarına göre çok daha fazla fikir öne sürdüler ve cevapları şu şekildeydi:

  • Sabır
  • Takım çalışması
  • Araştırma
  • Kendine inanmak
  • Merak
  • Pes etmemek
  • Başka fikirlere de açık olmak
  • Başarmak…

Öğrencilerimiz şimdi bilim ve bilimsel bir çalışmanın aslında tam olarak ne demek olduğunu anladı ve o merakı; çalışmayı yaparak, yaşayarak deneyimleme fırsatı yakaladılar. Hepsi için son derece etkili ve güzel bir çalışma olduğunu gözlemlemek, bizler için de son derece mutluluk verici bir sonuç oldu

Hülya IRMAK

Fen Bilimleri Öğretmeni. 


  • Paylaş

Ortaokul 1719 0 01 Haziran 2017, Perşembe

E-Bülten Üyeliği
Yorumunuzu Yazınız
Yorumlar

Şu an herhangi bir yorum yok. İlk yorumu yapmak ister misiniz?

FORMU DOLDURUN
KAYIT VE ÜCRET İÇİN
SİZE HEMEN DÖNELİM

Arama

Kişisel Verilerin Korunması Politikası - Çerez Politikası - Çerez Ayarları