Okyanus Koleji - Kolej, Özel Okul, Ana okulu, ilkokul, ortaokul, Lise | Gıdamızı Tehdit Eden Pestisitler
Gıdamızı Tehdit Eden Pestisitler
Gıdamızı Tehdit Eden Pestisitler

Hasta olduğumuz zaman hepimiz eczaneye gittiğimizde reçetesiz ilaç alamıyoruz. Ancak gıdalarımızda kullanılan ilaçlar için ne yazık ki bu böyle değil...


Çiftçilerimiz bilinçli-bilinçsiz istedikleri kimyasala kolaylıkla ulaşmakta ve gıdalarımızda bu kimyasalları kullanmaktalar. Peki nedir gıdalarımızı tehdit eden bu maddelerin genel adı? Cevap Pestisitler. Pestisit tanımı ise şöyle yapılabilir. Pestisit, zararlı organizmaları engellemek, kontrol altına almak ya da zararlarını azaltmak için kullanılan madde ya da maddelerden oluşan karışımlardır. Pestisitlerin geçmişi M.Ö. 1000 yıllara dayanmaktadır. Zamanla bu maddeler geliştirilerek farklı maddeler elde edilmiştir. Bu kadar uzun süredir kullanılan maddeler neden şimdi daha zararlı hale gelmiştir? Bunun birçok nedeni bulunmaktadır ancak temel neden bilinçsiz kullanımdır. Bu bilinçsiz kullanım bitki ve hayvanları etkilediği kadar besin zincirinin en üstünde bulunan biz insanlara da zararları oldukça fazladır. Pestisitlerin kronik etkileri kanser, doğum efektleri, nörodavranışsal bozukluklar ve nörofizyolojik değişikliklerdir. Bunların yanı sıra toprak ve su kirliliği gibi çevreye de zararları vardır.

Peki bu kimyasalları yiyeceklerimizden uzaklaştırmamız mümkün mü? Bunun için herhangi bir önlem alınıyor mu? Son yıllarda kurulan ve sayıları her geçen gün artmakta olan gıda analiz laboratuvarlarında bu analizler düzenli olarak yapılıyor. Üzülerek söylemeliyim ülkemizdeki her çiftçiye her üreticiye ulaşmak mümkün değil. Bu nedenle birazda kendimiz önlem almalıyız. Alınacak en önemli önlemlerin başında kendimizi ve çocuklarımızı bilinçli tüketiciler olarak yetiştirip bu konuda geliştirmektir. Bunun yanı sıra alınacak önlemler, güvenilir yerlerden alışveriş yapmak ve tüketmeden önce temizliğini iyi sağlayabilmektir. Ne yazık ki pestisitler suda çözünmedikleri için su ile uzaklaştırılmaları oldukça zordur. Bunun yerine sirkeli su ya da yiyecek yıkama suyunda bekletmek bir miktar daha etkili olacaktır.

 

Organik Bir Yaşam Dileğiyle…

 

Kimya Öğretmeni

NİL ORHAN ÖZTEBER


  • Paylaş

Lise 1387 0 14 Aralık 2017, Perşembe

E-Bülten Üyeliği
Yorumunuzu Yazınız
Yorumlar

Şu an herhangi bir yorum yok. İlk yorumu yapmak ister misiniz?

FORMU DOLDURUN
KAYIT VE ÜCRET İÇİN
SİZE HEMEN DÖNELİM

Arama

Kişisel Verilerin Korunması Politikası - Çerez Politikası - Çerez Ayarları