Okyanus Koleji - Kolej, Özel Okul, Ana okulu, ilkokul, ortaokul, Lise | Fen Eğitiminde Yaratıcı Drama
Fen Eğitiminde Yaratıcı Drama
Fen Eğitiminde Yaratıcı Drama

Fen Eğitiminde Öğrenciler Farklı ve Başarılı Bir Yöntemle Öğreniyor


Fen eğitimi yardımıyla bireyin bağımsız düşünme, algılama, değerlendirme yapma, üretkenlik, gözlem gibi üst düzey becerilerinin arttırılması gerekmektedir. Bu nedenle biz öğretmenlerin en büyük yardımcısı yöntem ve tekniklerdir. Gerek okul gerekse okul dışında yaratıcı drama yöntemi uygulanması öğrencilerin üst düzey beceri gelişimine büyük katkı sağlayacaktır.

Yaratıcı drama nedir?

Önceden yazılmış bir metin olmaksızın, katılımcıların kendi yaratıcı buluşları, özgün düşünceleri, öznel anıları ve bilgilerine dayalı olarak oluşturdukları eylem durumları, doğaçlama, canlandırmadır.

Bu yöntem ile anlatıma verilecek en güzel örnek maddenin hal değişimi konusudur; sınıf dokuzar kişilik gruplara ayrılır. Öğrencilerin her birinin tanecik olduğu söylenir. Dokuz kişi kendi içlerinde üçerli grup olup gruplar arasında kolları ile bağ kurarlar. Oluşturdukları düzenli yapı katıyı temsil etmektedir. Her birey titreşim hareketi yapmaya başlar. Erime dendiğinde, bağlar zayıflar kollar açılarak üçerli grup şeklinde kalırlar. Sıvı dendiğinde üçerli gruptaki her birey kendi etrafında dönmeye başlar. Buharlaşma dendiğinde bağlar yavaş yavaş kopar, üç kişilik grupta önce birinci kişi sonra ikinci kişi ayrılır ve bağımsızlaşır. Yoğunlaşma sıvı-katı dendiğinde tekrar eski hallerine dönerler.

Belki çok basit bir konuyu drama tekniğiyle anlatmak teknoloji bağımlılığıyla hareketini en aza indirmiş öğrencilerin hem hareket etmesini hem de konuyu kalıcı bir şekilde öğrenmelerini sağlar. Ders işlerken kullandığım yaratıcı drama etkinliklerine öğrencilerden çok iyi geri dönüşler gelmektedir. Sınavlarda, oynadıkları oyunu gözlerinde canlandırıp soruyu ona göre cevapladıklarını söylüyorlar. Bu da bir eğitimci olarak beni çok mutlu ediyor.

Tabi bir de şu var; bu etkinlik her konuda uygulanabilir mi? Cevabım Hayır! Birincisi sadece bazı konularda eğlenceli oluyor. İkincisi yapmak için bol zamana ihtiyaç var. Bu yüzden her sınıfta ayda bir kere uygulanması sınıfı ve sizi çok mutlu edecektir.

Hangi konuda mı uygulanmalı?

Oda senin yaratıcı düşüncene kalmış öğretmenim. Haydi, düşün ve bul…

 

Demet EKİNCİ

Ataşehir Okyanus Koleji Fen ve Teknoloji Öğretmeni


  • Paylaş

Ortaokul 2443 0 07 Ekim 2016, Cuma

E-Bülten Üyeliği
Yorumunuzu Yazınız
Yorumlar

Şu an herhangi bir yorum yok. İlk yorumu yapmak ister misiniz?

FORMU DOLDURUN
KAYIT VE ÜCRET İÇİN
SİZE HEMEN DÖNELİM

Arama

Kişisel Verilerin Korunması Politikası - Çerez Politikası - Çerez Ayarları