Okyanus Koleji - Kolej, Özel Okul, Ana okulu, ilkokul, ortaokul, Lise | Evcil Hayvan Beslemenin Yabancı Dil Öğrenimine Etkisi
Evcil Hayvan Beslemenin Yabancı Dil Öğrenimine Etkisi
Evcil Hayvan Beslemenin Yabancı Dil Öğrenimine Etkisi

Evcil Hayvanlar ve Yabancı Dil


Hayvanların, onlarla ilgilenmenin, onları sevmenin insan için faydalı olduğunu biliyoruz. Yapılan birçok araştırma hayvan beslemenin stresi azalttığını, sinirsel hastalıklara fayda sağladığını, tansiyonu düzenlediğini, mutluluk hormonu salgılattığını göstermiştir. Peki çocuk gelişiminde evcil hayvan beslemenin nasıl bir etkisi var?

Evcil hayvanlarla büyüyen çocuklarda öncelikle merhamet duygusu gelişir. Merhamet duygusu çocuklarda sorumluluk duygusunu tetikler. Evcil hayvanına karşı sorumluluklarını yerine getirmeye çalışan çocuk ev ve okulla ilgili sorumluluklarını da düzene sokar. Aralarında bir bağ oluşur ve bu bağ sayesinde çocuk iletişimini güçlendirir. Kendini daha iyi ifade edebilir ve dolayısıyla kendine güveni artar.Öz güveni artan çocuk, sosyal anlamda daha girişken ve daha başarılı olur.

Evcil hayvan beslemenin çocuk gelişimi üzerindeki payı oldukça büyük ama evcil hayvan besleme çocuğun yabancı dil öğrenimi ile ne kadar alakalı olabilir ki?

Yabancı dil eğitimi çocuğun eğitim hayatında çok önemli bir yer etmektedir. Yabancı dilin ergenlik çağından sonra çok daha zor öğrenildiği bilinen bir gerçek. Bu yüzden ebeveynler çocuklarının küçük yaşta iyi bir yabancı dil eğitimi almasını ve ileride zorluk çekmemelerini isterler. Ancak yabancı dilikonuşmak birçok çocuk için “Adın ne? Kaç yaşındasın?”  ötesine geçememekte. Bunun en temel nedenlerinden biri çocuğun kendisinde bu öz güveni görememesi. Yabancı dil dans etmek gibidir. Tanımadığı birilerinin önünde dans etmekten kaç kişi çekinmez ki?

Yabancı dil öğreniminde çocuklardan beklediğimiz başarı sadece kağıt üzerinde değil elbette. Konuşamadıktan, iletişim kuramadıktan sonra çocuğun ne kadar bildiğinin bir önemi kalmıyor. İşte bu noktada evcil hayvan besleyen çocukların kazanmış oldukları öz güven onlara bir artı daha sağlıyor. Hayvanlarla içiçe olan çocuklar kendilerini daha iyi ifade edebildikleri ve iletişim kurarken hata yapmaktan korkmadıkları için yabancı dili konuşmakta diğerlerine oranla daha başarılılar. Öz güveni yüksek ve sosyal çocuklar arkadaşlarının onları dışlamasından daha az çekiniyorlar. Bu da onların, konuşurken hata yapmayı olağan bir durum olarak algılamalarını sağlıyor.

Evcil hayvan beslemek çocukların sadece yabancı dil öğreniminde değil kendi anadillerini zenginleştirmeleri açısından da fayda sağlıyor. İlgilendikleri hayvanın tür ve kökenleri hakkında bilgi edinen çocuklar, bu bilgileri arkadaşlarıyla paylaşma ihtiyacı hissediyorlar. Bu şekilde anadillerinde de betimleme ve anlatım becerileri gelişiyor.

 

Neslişah KAYA

İngilizce Öğretmeni                                                                                                           


  • Paylaş

Ortaokul 1652 0 17 Mayıs 2017, Çarşamba

E-Bülten Üyeliği
Yorumunuzu Yazınız
Yorumlar

Şu an herhangi bir yorum yok. İlk yorumu yapmak ister misiniz?

FORMU DOLDURUN
KAYIT VE ÜCRET İÇİN
SİZE HEMEN DÖNELİM

Arama

Kişisel Verilerin Korunması Politikası - Çerez Politikası - Çerez Ayarları