Okyanus Koleji - Kolej, Özel Okul, Ana okulu, ilkokul, ortaokul, Lise | Erken Çocuklukta Yabancı Dil Eğitimi
Erken Çocuklukta Yabancı Dil Eğitimi
Erken Çocuklukta Yabancı Dil Eğitimi

Yabancı Dili Erken Yaşta Öğrenmenin Avantajları


Erken çocukluk dönemi 0-6 yaş arasındaki dönemdir. Belki de insanın hayatı boyunca geçtiği en kritik dönem. Öğrenmenin ve büyümenin en hızlı olduğu, sizi siz yapan her şeyin temellerinin oluştuğu zaman aralığı. Değişen zaman ve teknoloji ile, bilinçli ebeveynler bu dönemin kıymetinin farkında ve en iyi başlangıçları yapabilmek için hazır beklemekte.

*Lambert’e göre anadil edinimini kazanmaya başlayan çocuk kritik yaş dönemini geçirmeden yabancı dil eğitimine başlarsa ilerdeki eğitim hayatında yaşıtlarına göre daha başarılı olmaktadır. Bu belki de bu çocuğunuzun bilinçsiz bir şekilde kendi geleceğine yaptığı ilk yatırımdır.

Anne-babaların, çocuklarının bir dili daha öğrenmelerini istemeleri kesinlikle haksız bir istek değil. Ana dili edinme sürecinin ne kadar da zorlu bir süreç olduğunu anlamadan 5-6 yaşlarını tamamlamış her çocuk ikinci bir dili öğrenmeye hazır olacaktır. Aslında bulunduğu ortamda iki farklı dile birden aynı etkiyle maruz bırakılan çocuk çift dilli (bilingual) olacaktır. Her çocuk çift dilli olacak kadar şanslı değil ise anaokulları, dil okulları ya da oyun arkadaşları yabancı dil ediniminin başlamasına yardımcı olacaktır.

Dil edinmek bir süreçtir. Bu kesinlikle unutulmamalıdır. Başlangıçta sessiz geçen sürede çocuğun öğrenemediğini düşünmemelidir. Okul öncesi dönemde okuma-yazma olmadığından çocuk yalnızca duyarak öğrenecektir. Dahası öğrenim yalnızca okul saatleriyle sınırlı olacaksa sürecin uzun olması beklentiler dahilindedir. Öncelikle konuşulanları anlayacak fakat bazen dağarcığı yetmediğinden anlasa bile cevap veremeyecek. Ancak zamanla sözel ifadelerinde artış olacaktır. Dil öğrenmek bir bardak olarak düşünülürse, dolmadan taşmasını beklemek yersiz olacaktır. Çocukların o bardağı doldurmasına zaman tanınması gerekmektedir.

Dil edinimi, küçük yaşlarda temellerinin atılmasının ardından eğitim öğretim hayatı boyunca beslenmeye devam edecek belki de ileriki yaşlarında da gelişimi devam edecektir. İlkokul vakti geldiğinde okur yazar olmayla beraber süreç muhakkak hızlanacaktır. Yabancı dillere ve kültürlere karşı oluşturulan ilgi sayesinde çocuğun yabancı dili bir ders gibi değil de yaşam biçimi olarak düşünmesini sağlamak bu süreçte faydalı bir yaklaşım olacaktır.

 

Ceylan KURTULMUŞ

Okyanus Kolejleri Okul Öncesi İngilizce Bölüm Başkanı

 


  • Paylaş

Okul Öncesi 5265 0 03 Kasım 2016, Perşembe

E-Bülten Üyeliği
Yorumunuzu Yazınız
Yorumlar

Şu an herhangi bir yorum yok. İlk yorumu yapmak ister misiniz?

FORMU DOLDURUN
KAYIT VE ÜCRET İÇİN
SİZE HEMEN DÖNELİM

Arama

Kişisel Verilerin Korunması Politikası - Çerez Politikası - Çerez Ayarları