Okyanus Koleji - Kolej, Özel Okul, Ana okulu, ilkokul, ortaokul, Lise | Engelleri Aşıp Hedefe Ulaşmak
Engelleri Aşıp Hedefe Ulaşmak
Engelleri Aşıp Hedefe Ulaşmak

Unutulmamalıdır ki her başarısızlık veya karşına çıkan engel seni hedefine bir adım daha yaklaştırmaktadır.


Sevgili öğrenciler,
Hayatımızın her anında hep hayattan bir şeyler isteriz. Başarı, mutluluk, zenginlik, güzel bir hayat buna benzer bir çok şey. "Yeter ki iste!" derler ancak yetmez, yetmiyor. Herhangi bir konuda başarıya ulaşmak isteriz fakat bunu isterken onun gereklilikleri için çaba göstermeden olmaz. Bir şey isterken, ona giden yolda karşımıza çıkacak olan her şeyi düşünmek ve buna göre eylem planı yapmak gerekir. Hedeflenene ulaşmak için ilerlerken önümüze engellerin çıkması işin tabiatında var. Fakat her çıkan engel karşısında daha fazla güçlenip tekrar ayağa kalkmak gerek. Engeller seni başarından almak için değildir aksine güçlendirip, hak ettiğini ispatlamak için vardır. Bunu şu hikaye ile açıklamak daha doğru olur.

Eski zamanlarda bir kral, saraya gelen yolun üzerine bir kaya koydurmuş, kendisi de pencereye oturmuştu.Bakalım neler olacak? Ülkenin en zengin tüccarları, en güçlü kervancıları, saray görevlileri birer birer geldiler, sabahtan öğlene kadar. Hepsi kayanın etrafından dolaşıp saraya girdiler. Pek çoğu kralı yüksek sesle eleştirdi. Halkından bu kadar vergi alıyor, ama yolları temiz tutamıyordu. Sonunda bir köylü çıkageldi. Saraya meyve ve sebze getiriyordu. Sırtındaki küfeyi yere indirdi, iki eli ile kayaya sarıldı ve ıkına sıkına itmeye başladı. Sonunda kan ter içinde kaldı ama, kayayı da yolun kenarına çekti. Tam küfesini yeniden sırtına almak üzereydi ki, kayanın eski yerinde bir kesenin durduğunu gördü. Açtı. Kese altın doluydu. Bir de kralın notu vardı içinde."Bu altınlar kayayı yoldan çeken kişiye aittir" diyordu kral. Köylü, bugün dahi pek çoğumuzun farkında olmadığı bir ders almıştı. "Her engel, yaşam koşullarınızı daha iyileştirecek bir fırsattır."

Burada anlatıldığı gibi başarıya ulaşmak isterken karşına senden veya senden kaynaklanmayan birçok sorun çıkabilir. Bu sorunlar karşısında pes etmek yerine koyduğun veya ulaşmak istediğin hedefe odaklanmalısın. Hedefe ulaşmak için karşılaştığın engeller seni hedefe biraz daha yakınlaştırmaktadır. En ufak sıkıntıda vazgeçip pes etmemelisin. Başarılı ve güçlü insanların ortak özelliğidir bu. Hayatta belirlediğimiz hedefe ulaşmak için karşımıza çıkan engelleri tek tek kaldırmak gerekmektedir. Bazen bu engeller görünür iken bazende soyut anlam taşıyabilir. Senin yapman gereken ise engeller karşısında pes etmek değil tekrar ayağa kalkmaktır. 

Hayatta koyduğumuz hedefe ulaşmak ve başarılı olmak için her şey tam anlamıyla yolunda gitmeyebilir. Her şeyin düzgün bir şekilde işlediği ve hiçbir sorun yaşamadan ulaşılan hedef seni yeterince mutlu etmez. Fakat sorunlar ve engellerle ulaşılmış bir hedefin verdiği mutluluk daha fazladır. Bazen hedef belirlenirken bizden kaynaklanan bir takım önyargılar sonucu ne kadar uğraşsak bile hedefe ulaşamamaktayız. Önyargı ile olaylara yaklaşırız. Örnek olarak yapamadığımız veya başaramadığımız bir dersi ele alalım. Onunla ilgili sayısız önyargı vardır elimizde. Şunu yapamam,  bu çok zor, kafam kaldırmıyor gibi sayısız düşünce. Fakat unutulmamalıdır ki insan istediği ve arzu ettiği zaman hayatta başaramayacağı bir şey yoktur. Genelde zeki insanın başarılı olduğu söylenmektedir. Gerçek şu ki zekâ tek başına yeterli değildir. En az onun kadar azim de gereklidir. İkisi bir arada olunca başarıda kendiliğinden gelmektedir.

Hedefe doğru ilerlerken engeller bazen de görünmezdir. İnsanların kendi zihninde oluşturduğu tablolardır. Karşısına çıkan en ufak engelde veya olumsuzlukta onunla hiç mücadele etmeden bastan pes eder. Bunu aşamam,  bununla baş edemem,  sonunda başarısız olurum gibi zihinde sadece düşünceden ibaret olan engeller koyar. Başarısız olacağım düşüncesi zaten en başta size olumsuzluk vermeye başlar. İlk yapmanız gereken bunu zihinden atmak ve hedefe odaklanmak. Başarı daha sonra kendiliğinden gelir önemli olan senin kendine inanmandır. 

Unutulmamalıdır ki her başarısızlık veya karşına çıkan engel seni hedefine bir adım daha yaklaştırmaktadır. Pes etmeden azimle, kendine inanarak yoluna devam etmelisin. Thomas Edison ampulü icat etmeden önce sayısız deneme yapmıştır. O kadar başarısız olmuş ve engeller ile karşılaşmıştır ki artık en yakın arkadaşları bunun peşini bırak her seferinde yanlış yoldasın demişlerdir. Fakat Edison ise bunlara kulak asmayıp sonunda ampülü icat etmiştir. Çünkü o koyduğu hedefe inanmıştı. Senin de koyduğun hedefe inanman ve pes etmeden onun peşinden gitmen gerektiğini unutma. Başarı onu en çok isteyenindir.

 

Okyanus Kolejleri Bahçeşehir Lise
PDR Öğretmeni Adem Mutlu


 
 


  • Paylaş

Lise 1779 0 09 Kasım 2017, Perşembe

E-Bülten Üyeliği
Yorumunuzu Yazınız
Yorumlar

Şu an herhangi bir yorum yok. İlk yorumu yapmak ister misiniz?

FORMU DOLDURUN
KAYIT VE ÜCRET İÇİN
SİZE HEMEN DÖNELİM

Arama

Kişisel Verilerin Korunması Politikası - Çerez Politikası - Çerez Ayarları