Okyanus Koleji - Kolej, Özel Okul, Ana okulu, ilkokul, ortaokul, Lise | Eğitimde Etki Geri Bildirim
Eğitimde Etki Geri Bildirim
Eğitimde Etki Geri Bildirim

Öğrencilerin Eğitiminde Dikkat Edilmesi Gereken Noktalar


Eğitimde Etki, Geri Bildirim…

İçinde bulunduğumuz yüzyılda hiçbir öğretmen online eğitim platformlarından çok daha fazla bilgiye sahip olduğunu iddia edemez. Ulaşılabilir olması bakımından da bu platformlar ile yarışmaları neredeyse imkansız. Bir öğrenci Matematik dersinde örüntü konusunu çalışırken bir diğeri aynı platform üzerinde Türkçe dersinden cümle bilgisi ile ilgili konuyu çalışabilmektedir. Bir diğeri de konu ile ilgili video bile seyredebilmektedir. Bu da demek oluyor ki öğretmenler en önemli bilgi kaynağı olma özelliklerini kaybetmektedirler.

Bilgiye ulaşmanın bu kadar kolay olduğu bir ortamda biz öğretmenlere çok farklı görevler düşmektedir. Bu görevler arasında en önemlisinin, öğrencilerde öğrenme isteğini ateşlemek olduğunu düşünüyorum. Bunun için de başvuracağımız güçlü bir yöntem ‘Geri Bildirim’ dir.

Etkili Geri Bildirimde:

Öğrencilerin hedef kazanımları ne kadar edindiklerini, eksik öğrenmelerinin neler olduğunu, hangi konuda hangi kaynaklara ulaşması gerektiğini öğrencilerimizle paylaşmamız oldukça önemlidir.

Etkili geri bildirimde öğrenciye ulaşma kanalı bazen yazılı bazen sözlü olabilir. Öğrenme sürecine göre sunum yolunu da kullanmak gerekebilir.

Zamanlama konusu da bir diğer konu. Öğrenciler bazen anlık geri bildirimler beklerler. Bazen de sürecin sonunda ihtiyaç duyarlar buna. Öğrencilerin özelliklerini ve sürecin içeriğini göz önünde bulundurarak bu zamanlamayı en iyi şekilde ayarlamamız gerekir.

Yine çalışmaların yapısına ve içeriğine göre bireysel geri bildirimler veya gruba yönelik geri bildirimler yapılabilir. Öğrenmeyi ciddi şekilde desteklemesi bakımından bireysel geri bildirimler oldukça etkilidir.

Geri bildirim sırasında kullanacağımız ifadelerin netliği de çok önemlidir. Olmuş gibi, Fena değil, Sence olmuş mu, Eh işte gibi ifadeler bir öğrenme seviyesi belirtmez. Aksine öğrencinin zihninde belirsizlikler oluşturur. Bu tür ifadelerden derin bir çukurdan kaçar gibi kaçmalıyız.

Geri Bildirimde bulunurken öğrencilere yönelik ifadelerimizde tutarlı olmamız gerektiğini unutmamalıyız. Ses tonumuzdan dahi bir başka arkadaşına karşı daha ilgili olduğumuzu düşünebildiklerini biliyoruz.. Bu sebepten ötürü mutlaka geri bildirimlerimizi belli kriterlere dayandırarak yapmalıyız. Bu şekilde öğrencilerimizin zihninde adaletli bir öğretmen olarak da yer edinmiş oluruz.

Öğrencilerimize ihtiyaç duydukları öğrenme yollarını ve kaynaklarını, en uygun zamanda ve nitelikte göstermek eğitimde gerçek rolümüzdür.

 

Eğitimde Etki, Sizsiniz!

Durmuş ONAY

Okyanus Kolejleri İlkokul Bölüm Başkanı


  • Paylaş

İlkokul 1919 0 25 Ekim 2016, Salı

E-Bülten Üyeliği
Yorumunuzu Yazınız
Yorumlar

Şu an herhangi bir yorum yok. İlk yorumu yapmak ister misiniz?

FORMU DOLDURUN
KAYIT VE ÜCRET İÇİN
SİZE HEMEN DÖNELİM

Arama

Kişisel Verilerin Korunması Politikası - Çerez Politikası - Çerez Ayarları