Okyanus Koleji - Kolej, Özel Okul, Ana okulu, ilkokul, ortaokul, Lise | Don't Worry Just Try! (“Endişelenmeyin sadece deneyin!”)
Don't Worry Just Try! (“Endişelenmeyin sadece deneyin!”)
Don't Worry Just Try! (“Endişelenmeyin sadece deneyin!”)

“Don’tworryjusttry!” “Endişelenmeyin sadece deneyin!” Çokça duyduğumuz, şahit olduğumuz yabancı dil öğrenirken başlayan ve öğrendikten sonra bile devam eden, zaman zaman tırnak yedirten, endişesinden kelimelerimizin boğazımızda düğümlendiği “Ya yanlış cümle kurarsam, ya bana gülerlerse, ya doğru telaffuz edemezsem” kaygısı 7 den 702’ e tüm öğrenmeye açık, konuşmak isteyip de hep geri duran herkesin ama en çokta öğrencilerin en kritik kaygısıdır. 


“Don’tworryjusttry!” “Endişelenmeyin sadece deneyin!”
Bu kaygıyı üzerimizden atmak mümkün mü? Denemeden asla mümkün değil! Yalnızca bir kez üzerimizdeki bu mevcut durumdan sıyrılarak giriş yaptığımız takdirde oldukça da mümkün. Neden olmasın? Her şey ilk adımla başlamıyor mu? Peki bizi bu adımı atmaktan alıkoyan şey ne bizle aynı şartlara sahip, aynı yerlerde, aynı anda dili öğrenen kişilere mahcup olma korkusu mu? İlk adımı atan herkes zamanla yürümeye, daha ilerisinde koşmaya ve hatta sonrasında koşu yarışlarına katılmaya başlarken, bizler neden hala ilk adımı atsak mı yoksa atmasak mı acaba diye tereddüde düşüyoruz?

“Don’tworryjusttry!” “Endişelenmeyin sadece deneyin!”
Yaşadığımız bu endişe değil mi ki havaalanında pasaport ve uçuş bilgilerini aktardığımızda, vize alırken konsoloslukta, yurtdışına çıktığımızda basit bir alışveriş dilinde, taksiciye adres verirken, restoranda yemek sipariş ettiğimizde, marketten su alırken, girdiğimiz iş görüşmesinde, hatta daha ötesinde sınıf içinde sorulan soruya cevap verirken yüzümüzü kızartan, yanımızdakilerden “hadi kurtar beni” bakışlarıyla hepçe geri durduğumuz ve yanımızdakilere sen koş ben ardından gelirim ifadesini yüzümüze yerleştiren? 

“Don’tworryjusttry!” “Endişelenmeyin sadece deneyin!”
İlk adım, işte herşey bu adımla başlıyor. Basit cümlelerle ve sonrasında çokça tekrarla, öğrendiğiniz ifadeleri veya kalıpları çokça tekrar etmekle, çaldığınızda açamayacağınız dille henüz karşılaşmadım. Yukarıdaki “Don’tworryjusttry!” “Endişelenmeyin sadece deneyin!”İfadesini bu cümleyle birlikte beş kez tekrarlamış olduk. Dilinize kolay geliyor mu? Eğer öyleyse var mısınız birlikte koşmaya ve tüm kaygı tabularını yıkmaya? Hadi o zaman “Don’tworryjusttry!” “Endişelenmeyin sadece deneyin!”

 

ÖZLEM PARLAR
Halkalı Ortaokul İngilizce Öğretmeni


 


  • Paylaş

Ortaokul 1716 0 19 Aralık 2018, Çarşamba

E-Bülten Üyeliği
Yorumunuzu Yazınız
Yorumlar

Şu an herhangi bir yorum yok. İlk yorumu yapmak ister misiniz?

FORMU DOLDURUN
KAYIT VE ÜCRET İÇİN
SİZE HEMEN DÖNELİM

Arama

Kişisel Verilerin Korunması Politikası - Çerez Politikası - Çerez Ayarları