Okyanus Koleji - Kolej, Özel Okul, Ana okulu, ilkokul, ortaokul, Lise | Ders Çalışırken Dikkat Edilmesi Gerekenler
Ders Çalışırken Dikkat Edilmesi Gerekenler
Ders Çalışırken Dikkat Edilmesi Gerekenler

Ders çalışma başlamadan  önce buna kendinizi hazırlamanız gerekmektedir. Hazır bulunuşluk ve motivasyonun varlığı çalışmanıza katkı sağlamakla birlikte, verimli bir sonuç almanızın ilk adımı olacaktır.


Çalışma saatlerini her gün aynı zaman dilimine denk getirmeniz; kendinizi her ders konusunda aynı saatte çalışma noktasında şartlandırılmasını şaklayacak veriminizi artıracaktır.

Yapacağınız yemeğin bir tarife, yolculuğunuz esnasında yol gösterici haritaya, bir denklem ve ya problem çözerken formüle ihtiyacınız olduğu gibi, ders çalışırken de güne, haftalara, aylara, yayılan ders çalışma programına gereksiminiz olacaktır.

Ders çalışma programı hazırlarken, yaş durumu, bireysel farklılıklar, zeka alanları, öğrenme stilleri, yeterli ve yetersiz olduğunuz dersler, eksikliğini duyduğunuz konular, gireceğiniz sınavın sizden beklentilerini de göz önünde bulundurma ve ona göre hareket etmelidir.

Ders çalışacağınız ortam, ses ve ışık ayarları iyi yapılmış, dikkatinizi dağıtacak nesnelerden uzak, çalışma masası ve sandalyenin olduğu bir ortam seçilmelidir. Masanız sadece çalışacağınız dersle alakalı araç ve gereçlerle ibaret olmalıdır. Farklı araçların olması dikkatinizin dağılmasına neden olacaktır. Masada meyvenin, cep telefonun, dergi ve gazetenin olması, bardak ya da sürahinin olması gereksiz nesneler nedeniyle bilinç altınızın nesneleri sorgulamasına ve gereksinimleri noktasında beyninizde soru işaretleri oluşmasıza neden olacaktır. Siz algılamasınız da beyniniz bunları sorgulayacak ve yorulan beyinle derse adapte olamayacaksınız. Sandalyenizin uyarıcı özelliği baz alınarak; ne rahatsız edecek kadara sert, ne de uykunuzu getirecek kadar yumuşak, rahat olmasına dikkat etmeniz gerekmektedir. Çalışma masanız ışığı iyi ayarlanmış, pencereden dışarıya görmenizi engelleyen, sesten etkilenmeyecek bir yerde olmalıdır. Amaç dikkatinizi dağıtacak uyarıcılardan uzak kalmanızı sağlamak.

Öğrenciler genellikle çalışma ortamı olarak mutfağı, tv odasını kullanmakta. Böyle yerler dikkatinizi dağıtmaya ve çalışmadan verim almamanıza neden olacaktır. Yatarak, uzanarak, kanepede, halının üzerinde, tv başında, kalabalık oda da, çalışılan ders, yalnızda kendinize ve çevrenize ders çalışıyor izlemini vermekten öte bir amaca hizmet etmez.

Sayısal ders çalıştıktan sonra verilecek dinlenme molasının ardından, yeniden sayılar ders çalışmamalıyız. Sözel bölüme geçerek sayısal yetinizi dinlendirmeniz gerekmektedir. Bu durun sözel ders içinde geçerlidir. Verilen molalarda, çalışma masasından kalkarak vücudu hareketlenmesi sağlayacak faaliyetlerde bulunulmalı, gözlerin dinlenmesine imkan tanıyacak çalışmaların yapılmalısına olanak sağlanmalıdır.

Böylelikle bir sonraki derse çalışmaya başladığınızda dinlenmiş ve hazır olmuş olacaksınız.

Hedefiniz için göstereceğiniz fedakarlık, başarıya giden yolun anahtarı olacaktır.

 

Hüseyin FIRAT


  • Paylaş

Ortaokul 1821 0 14 Aralık 2017, Perşembe

E-Bülten Üyeliği
Yorumunuzu Yazınız
Yorumlar

Şu an herhangi bir yorum yok. İlk yorumu yapmak ister misiniz?

FORMU DOLDURUN
KAYIT VE ÜCRET İÇİN
SİZE HEMEN DÖNELİM

Arama

Kişisel Verilerin Korunması Politikası - Çerez Politikası - Çerez Ayarları