Okyanus Koleji - Kolej, Özel Okul, Ana okulu, ilkokul, ortaokul, Lise | Coğrafya’yı Etkiliyoruz
Coğrafya’yı Etkiliyoruz
Coğrafya’yı  Etkiliyoruz

"Yeryüzü hakkında bilgi, insan hakkındaki bilgiyi açığa çıkarır. Dünyayı bilmek kendini bilmektir." demiş Yi-Fu -Tuan. Coğrafya eğitimi hem yaşadığımız dünyayı hem de kendimizi tanımak için önemlidir.


Tanıdığımız ilk çevre bizim ilk dünyamız olur. Peki ilk çevremiz bizi nasıl etkiler ? Soğuk bir iklimde yaşadığımızı düşünelim yazlık kıyafetlere ihtiyacımız olur muydu?  Yetiştireceğimiz ürünler ne kadar çeşitli olurdu?  Ya da mesken tipleri dünyanın her yerinde aynı mı?

Kuzey ülkelerine baktığımızda  yoğun kar yağışı yüzünden karın evlerin üzerinde tabakalaşmaması için çatıların üçgen şekillerde yapıldığını, sıcak ülkelerde ise çatısız  teraslı evlerin tercih edildiğini görebiliriz.  Ülkelerin mimarisi de bu iklim tarzına göre  değişiklik göstermektedir. 

Ülkemize baktığımızda dört mevsimi yaşadığımız için yaz ve kış turizmini, tarım çeşitliliğini, iklimin ve yerşekillerinin ulaşıma etkisini yakından görebiliriz.

Coğrafi özellikler ve iklim her ne kadar insanların yaşama koşullarını etkilese de günümüz dünyasında teknolojinin gelişimiyle birlikte en elverişsiz alanlar bile artık birtakım düzenlemelerle yaşama alanlarına dönüşmektedir.  İsviçre Alpler’ini  örnek verelim aşılması zor dağlara tünellerin yapılması,  trenlerin kullanılıp ulaşımın geliştirilmesiyle  dünyanın kış turizminde önde gelen ülkelerinden birisi olmuştur.

Yani yaşadığımız çevre bizim kıyafetlerimizi, ev tiplerimizi, yaşam koşullarımızı hatta kişiliğimizi etkiler. Sonra o kişilikteki o meskenleri yapan insanlar da  tekrar coğrafyayı etkileyerek dünyamızı değiştirir. Bunun böyle bir döngü olduğunu düşünürsek dünyamızı korumak  ve  bizi olumlu etkilemesini sağlamak yine bizim elimizdedir.

Neşe Çiftçi
Coğrafya Öğretmeni


  • Paylaş

Lise 1406 0 07 Mayıs 2018, Pazartesi

E-Bülten Üyeliği
Yorumunuzu Yazınız
Yorumlar

Şu an herhangi bir yorum yok. İlk yorumu yapmak ister misiniz?

FORMU DOLDURUN
KAYIT VE ÜCRET İÇİN
SİZE HEMEN DÖNELİM

Arama

Kişisel Verilerin Korunması Politikası - Çerez Politikası - Çerez Ayarları