Okyanus Koleji - Kolej, Özel Okul, Ana okulu, ilkokul, ortaokul, Lise | Bir Şey Bulamazsan Matematik de İnanmasalar da Bir şey Demezler
Bir Şey Bulamazsan Matematik de İnanmasalar da Bir şey Demezler
Bir Şey Bulamazsan Matematik de İnanmasalar da Bir şey Demezler

Bu yazıya başlamadan önce ne yapacaktım biliyor musunuz? İnternetten matematikle ilgili bir yazı bulup aynen yapıştıracaktım. Ama bu işlere bakanlar bunu benden önce düşünmüştür diye dikkatli olmalıydım. Öyle ilk bulduğuna atlama birkaç yazı, makale oku sonra azcık ondan bi tutam bundan alırsın bir de Afilli bir başlık attın mı MATEMATİİİİK EVRENİN DİLİDİR EFENİM diye tamamdır gönder gitsin zaten kim okur matematikle ilgili sıkıcı bir yazıyı dedim.


Birkaç yazı ya da makale (adına ne derseniz deyin) okuduktan sonra bende sıkıntı verici bir his oluştu. Zat-ı Muhterem ile İlgili yazıları okudukça ne kadar çok isminin tekrar ettiğini fark edince bir zat-ı muhteremci olmama rağmen kendilerinden ben de epey sıkılmaya başladım. Herhangi bir konu hakkında bilgi veren yazıları saymazsak söylenen şeyler ‘’matematik şöyle önemlidir,matematik olmazsa bilim olmaz’’ şeklinde etrafa had bildiren cümleler ile doluydu.

Bazıları ise bilimle de yetinmeyip ‘’Matematikteki zerafet ancak sanat ile açıklanabilir, hatta dur bir dakika matematik evet matematik sanattır efenim. Hatta sanattan da sanattır!’’ der gibi yazmış beni hem güldüren hem de kızdıran’’ yahu kardeşim insanlarla dalga mı geçiyorsun’’ dediğim bir evreye geçmişlerdi bile.

En çok güldüğüm ise ‘’KAİNATIN BİR DİLİ VARDIR O DA MATEMATİKTİR’’ SAÇMALIĞIYDI. İnsanlar bile birçok dilde aynı şeyi ifade edebiliyorken kainatın dili bizimkiymiş. Yok ya kulağı ne peki!?

-‘’Kaşifmiş bizimki bildin mi? Beynin kıvrımlarında geziyormuş falan’’

-‘’Söyle dikkat etsin bilinç altına düşerse bi daha çıkamaz’

Eee sen öyle dersen adam da öyle konuşur.

Son olarakta AŞK VE MATEMATİK vay vay vay iki bilinmez kavram yan yana gelmiş bak sen şunu düşünene ;))

‘’AŞKIN DENKLEMİ nedir ?’’ sorusu kadınların ilgisini çekmek için biçilmiş kaftan peki cevap olarak ne gelmiş dersiniz ?

-‘’Kardeşim kadınlar da erkekler de yerinde durmuyor ki o şey gibi!!Neydi oğlum matematikte ki  o şey ikş miydi neydi ?’’

-’’X  babağğ’’

-‘’Heğ  x gibi aynı habire değişiyorlar,annene söyle çay bitti’’

Cevap bu da olabilir kimbilir! Ama benim de bir cevabım var

- Aşk'ta Matematik'te bir yaştan sonra bitiyor!!! (Abovvv ne dedin sen)

-Yerini sevgi alıyor efendim (Artık çok geç)

Daha neler var neler google’a  zat-ı şahaneleriyle ilgili yazılar makaleler deyin bakın neler çıkıyor karşınıza. Ben daha fazla dayanamadım.

Eğer buraya kadar okuduysanız teşekkür ederim biraz daha yazacağım hoşuma gitti.

-‘’Matematik her yerde vardır!’’  (Yürrü be kim tutar seni) 

 -‘’Hocam tövbe deyin’’

-‘’Tabi yavrum sanatta var mesela; Fibonacci,  Altın Oran ,insan yüzü Mona Lisa falan yaa’’

-‘’Evet hocam haklısınız’’

-‘’Sonraaa matematik olmasa Aynştayn izafiyet teorisini nasıl ispatlardı!!di mi?’’

-‘’Daha da bişey sormam’’

Çocuklara matematiği sevdirmek için okullarda neler yapılmalı türünden yazılar var bir de. Çocuklara gündelik yaşamdan örnekler vererek onları matematiğe yaklaştırmak niyetiyle yazılan içi boş yazılar mı dersin yoksa bilim adamlarının matematik ile ilgili sözleri mi ?‘’ Bilimin karanlığında yolumu aydınlatan el feneridir matematik’’demiş Reachard Fanfoundein (Havalı minibüs kornası gibi). Ne yaptın be Riçırt ne karanlığı? ne feneri? Böyle biri yok tabi ama bu sözün türevi neler var neler.

Kendiniz bakın detaya girmeyeceğim.Ama şunu söyleyebilirim ki insanlar matematiği zaten kullanıyorlar sizin onlara öğrettiğiniz biçimde ya da onlardan istediğiniz biçimde değil belki ama kullanıyorlar.

Matematiği sevdirmeye çalışmak yerine çocuklara severek yapacakları meslekleri tanıtsak ve yönlendirsek zaten işlerine yarayacağı kadarını öğrenirler. Kendisine ihtiyaç olmadan ne türev bulunurdu ne de karmaşık sayılar. Aynı mantıkla kendisine ihtiyaç olmadığı sürece de hiçbir şey ifade etmeyeceklerdir. Newton’u örnek gösteripte ‘’Bakın diferansiyel ve integrali nasıl bulmuş’’ demenin her öğrenciyi etkilediğini düşünmüyorum açıkçası. Eğer bilime ilgisi varsa belki bir derece.

Bilime ilgi duyanlar  değil de bilime ihtiyaç duyanlar  olduğumuz zaman bunları zaten konuşmayacağız,çünkü gereğini zaten yapıyor olacağız.

Saygı ve sevgilerimle hoşçakalın

 

Ersan UÇAK

Matematik Öğretmeni


  • Paylaş

Lise 1429 0 06 Şubat 2019, Çarşamba

E-Bülten Üyeliği
Yorumunuzu Yazınız
Yorumlar

Şu an herhangi bir yorum yok. İlk yorumu yapmak ister misiniz?

FORMU DOLDURUN
KAYIT VE ÜCRET İÇİN
SİZE HEMEN DÖNELİM

Arama

Kişisel Verilerin Korunması Politikası - Çerez Politikası - Çerez Ayarları