Okyanus Koleji - Kolej, Özel Okul, Ana okulu, ilkokul, ortaokul, Lise | Bir Dost Nedir?
Bir Dost Nedir?
Bir Dost Nedir?

Dostluk kısa bir cümleyle tanımlanamayacak kadar derin bir kavramdır. Paylaşmaktır, güvendir, sırdır, yoldaştır, yaslanacağın omuzdur, elin bir parmağı gözünün dilidir insanın.


En önce paylaşmayı öğretir dost.Acılarını,mutluluklarını,dinlediğin güzel bir şarkıyı,izlediğin güzel bir filmi her şeyini paylaşabilirsin dostunla.Ve bilirsin ki asla ihanet etmez,yarı yolda bırakmaz seni.

 Bu güveni çok sayıda insan hissettirir sana; annen gibi, kardeşin gibi asla bitmez bir bağdır dostluk. Hatta bazen ailenle paylaşamadıklarını dostunla paylaşırsın. Kanayan ruhunun merhemi olur. Beşeriz, şaşar hata yaparız. Bu insan olmamamızın bir gereğidir. Ama hatanı en iyi görenlerden biridir dost ve hatanı senin gözlerinin önüne sermek onun en zorlu görevidir. Bundandır ki ‘Dost acı söyler’demiştir atalarımız.  Bazen anne babalarımızın ya da aile büyüklerimizin bizi eleştirmeleri bize ağır gelebilir. Ancak dostun söyleyince kabul edersin, anlarsın. Sonra fedakarlığı öğretir insana.

  Dostluk deyince akla ilk olarak tüm dünyaca tanınan, bilinen değerimiz Hz. Mevlana gelir. Bir söylenceye göre Şems Tebriz-i Hazretleri öldürülmüştür. Mevlana Celaleddin Rumi dostu Şems’i bulabilmek için her yere haber salmıştır. Her geçen gün Şems hakkında farklı söylemler yayılmaktadır. Ve bir gün bir grup insan çıkar gelir şems’i gördüklerini söylerler. Mevlana hiç düşünmeden sırtındaki kıyafetini hediye olarak haber getiren adamlara verir. Habercilere ikramlarda bulunur.  Haber getirenlerin ayrılışından sonra Mevlana’nın yanındakiler:

  _ Efendim, haber getirdiğini söyleyen kişiler dolandırıcıdır,yalan söylerler.Onlar Şems Tebriz-’yi ne görmüş ne de duymuşlardır. Kıyafetinizi neden verdiniz deyince Mevlana Hazretleri şöyle der: ‘Yalanına çulunu verdim, gerçeğine canımı veririm’. İşte Hz. Mevlana ve Şems Tebriz-i arasındaki muhabbet, sevgi böyledir. Bu bize bir dost için neler yapılabileceğini anlatan kısa bir örnek olabilir.

  Hesapsız, kitapsız destek olursun; onunla dertlenir, onunla güler, onunla ağlarsın. Seni kötü alışkanlık ve arkadaşlardan korur. İyi günde kötü günde bollukta darlıkta her daim yanındadır. Varlığında yokluğunu uçurum  bilirsin. Ve daha kelimelere dökemediğim bir çok güzel anının, duygunun kaynağıdır bir dost.
 

Şenay Çetin
Rehber Öğretmen


  • Paylaş

Ortaokul 3786 0 12 Mart 2018, Pazartesi

E-Bülten Üyeliği
Yorumunuzu Yazınız
Yorumlar

Şu an herhangi bir yorum yok. İlk yorumu yapmak ister misiniz?

FORMU DOLDURUN
KAYIT VE ÜCRET İÇİN
SİZE HEMEN DÖNELİM

Arama

Kişisel Verilerin Korunması Politikası - Çerez Politikası - Çerez Ayarları