Okyanus Koleji - Kolej, Özel Okul, Ana okulu, ilkokul, ortaokul, Lise | Bir Dil, Bir İnsan!
Bir Dil, Bir İnsan!
Bir Dil, Bir İnsan!

Dil öğrenirken karşımıza çıkan 'O dili yaşayamamak' problemine yakından bakalım...


‘Bir dil, bir insan’ sözü günümüzde İngilizce ve diğer tüm yabancı dillere olan ihtiyacı çok güzel özetlemektedir. Yabancı dil öğrenimi,  bu kadar küçük yaşlarda başlamasına rağmen, niçin diğer ülkelerle karşılaştırdığımızda, konuşma söz konusu olduğunda, ülkemiz hep alt sıralarda yer almaktadır. Bunun nedeni çok açıktır:  ‘İngilizce’yi yaşayamamak.’

Yaşamaktan kasıt, gerek hayat stili, kültürü, gelenek-görenekleri gerekse yemekleri ya da özel günlerini iyice kavrayarak ve empati kurarak, öğrenmek istediğimiz dili doğduğu yerin kültürü ile hayatımıza entegre etmektir. Maalesef İngilizce ülkemizde, çok zorda kalmadıkça kullanmayacağımız bir araç olarak görüldüğü için bir gelişme kaydedilememektedir. İngilizce öğrenmeyi sadece yurtdışından gelen bir dizi yabancı kitabı işleyip çalışma kitaplarını yapıp en iyi düzeyde öğrenme beklentisine girmek yapılabilecek en büyük hatadır. Dil Bilgisi, elbette bir dilin öğrenilmesinde olmazsa olmazdır. Fakat bu derse, matematik dersi disipliniyle yaklaşıp formülize ederek öğretmek ve bunu öğrencilerin öğrenmesini beklemek çok yanlıştır. 

Oysaki dil, organiktir. Tıpkı bir bitki veya hayvan beslemek gibi itina ister. Her gün beslenmesi, ilgilenilmesi ve ciddi bir vakit ayrılması gerekir. Bu da ancak her fırsatta dinleyerek, konuşarak, yazarak yani bol pratikle mümkündür.

Bu durumda en çok öğretmenlere ve ebeveynlere iş düşmektedir. Çocuklarımıza dile öğretmek istiyorsak onlara yaşam alanlarında da kullanabilmeleri için imkânlar sağlamalıyız. Aksi takdirde ülkemizde dil öğrenimi asla istediğimiz standartlara ulaşamayacaktır.

 

 

Tuğba Tanrıverdi
Halkalı Okyanus Koleji İngilizce Öğretmeni
 


  • Paylaş

Ortaokul 1417 0 18 Ekim 2017, Çarşamba

E-Bülten Üyeliği
Yorumunuzu Yazınız
Yorumlar

Şu an herhangi bir yorum yok. İlk yorumu yapmak ister misiniz?

FORMU DOLDURUN
KAYIT VE ÜCRET İÇİN
SİZE HEMEN DÖNELİM

Arama

Kişisel Verilerin Korunması Politikası - Çerez Politikası - Çerez Ayarları