Okyanus Koleji - Kolej, Özel Okul, Ana okulu, ilkokul, ortaokul, Lise | Bilim Ve Teknoloji
Bilim Ve Teknoloji
Bilim Ve Teknoloji

Bilim Ve Teknoloji


Çağdaş yaşama geçişin en ciddi zemin hazırlayıcısı kuşkusuz bilim ve teknolojidir. Buluşlardan yola çıkarak insan gündelik hayatta karşılaştığı birçok zorluğun üstesinden gelebilmiştir.

Teknoloji ve bilimin ilerlemesi ile hayatımızı kolaylaştıran birçok konuda ilerlemeler olmuştur. Örnek olarak elektriksiz bir yaşam düşünülemez. Ama bundan 1000 yıl önce mum ışığı kullanılmakta idi. Yalnızca aydınlatma şeklinde değil, elektrikle çalışabilen hiçbir alet bulunmamaktaydı. Bilimin ve teknolojinin ilerlemesinde birçok engel bulunmaktaydı. Elektriğin bulunuşu da bu engellerden bir tanesini ortadan kaldırmıştır.Birçok alanda işimizi kolaylaştırmıştır.Elektriğin bulunmasından sonra telefon internet ve birçok makine bulunmuştur. Bunlar hem bilimin ilerlemesinde hem hayatımızı kolaylaştırmada çok büyük ölçüde etkili olmuştur. Bilimde araştırmak ve gözlemde bulunmak esastır. Çevreyi iyi inceleyen bir araştırmacı incelemelerini daha sağlam temeller üzerine inşa etmiştir.

İlk çağlardan beri insan çevresini her zaman inceleme ve yorumlama yoluna gitmişti. Lakin o devirlerde akla yatkın olan en iyi fikir kabul edilmiş ve doğruluğu bir daha test edilmemiştir. Örneğin dünyanın uzun bir zaman öküzün boynuzları ucunda durduğu inancı hakimmiş. Bugün bir çocuğa söylesek inanmaz fakat bir çağ böle geçmiş. Işte bu değişimleri sırasında nasıl gelişmişlik ön planda ise bilimde de böyle geçişler mevcuttur. Bilgi çağı, Bilgisayar çağı vs… insanlar araştırdıkça yeni bir şeyler bulmuş ve buldukça daha fazlasını istemiştir. Bilimsel verilerin yakın konularda bağlantıları mutlak olduğundan bulunan bir projenin yakın bir projede kullanılıp geliştirilmesi de mümkündür.

Bilimin elde ettiği verilerin doğruluğu ispatlanmış yöntem ve ayrıntıları, sonuçları iş ve uygulama alanına dönüştürmeye ve bu bilgileri kapsayan bütün bilgiye de teknoloji tanımı getiriliyor.

İnsanoğlu, ilk yaratıldığı andan itibaren dünyayı ve kendini tanımak istemiştir, işte bu merak; bireyin bilgiyle karşılaşmasına neden olmuştur. Bu bilgiyi elde edebilmek için araştırmalar oluşturan insanoğlu, kendi geliştirdiği teknolojiyle araştırmalarını sürdürmüş, bu araştırmalar da yeni yeni bilim dallarının ortaya çıkmasını sağlamıştır.
Gök gürlemesi, şimşek çakması, ayın yahut güneşin tutulması, hastalıklar, afetler benzeri olaylar insanoğlunun kafasında bir takım soru işaretlerine sebep olmuş; yaşam, ölüm, kalbin çalışması, korku, merak gibi unsurlar da aynı derecede insanın ilgisini  çekmiştir.

İşte tüm bunlarla baş edebilmek için “bilim”i keşfeden insan, teknolojinin sayesinde sorularına cevap aramaya çalışmıştır. Bilim bir bütündür. Tek başına ifade edilemez. Hepsi bir bütün ve içiçedir. Yalnızca fiziksel olguları değil; sosyolojik, psikolojik, ekonomik, kültürel bunun gibi bilgi alanları da doğa olaylarının içine giriyor, insanla ve çevresiyle ilgili olan her olgu bir tabiat olayıdır. İnsanoğlu, bu olguları bilmek ve kendi yararına yönlendirmek için  bu güne kadar tükenmez bir enerji ve sabırla uğraşmaktadır.

Bilim fen ve teknolojinin yararları

1- İnternet sayesinde dünyanın diğer bir ucundan diğer ucuna bilgi ulaştırılabilmesi.

2-  Teknoloji sayesinde insanlar çok daha kolay yaşam imkanlarına sahip olurlar ve yapacakları işleri çabuk ve rahat yapabilirler. Örneğin evlerde kullanılan çamaşır makinesi, bulaşık makinesi gibi teknolojik ürünler işleri kolayca yapmaya yarar.

3- Teknoloji tıp alanında da birçok aşamayı kolaylaştırmıştır. İnsanların hayatına olumlu etkiler sağlamaktadır. İnsanların hastalıklarının daha çabuk bulunması ve hızlı bir şekilde tedavi edilmesi sağlanmıştır.

4- Eğitim alanında da teknolojinin çok faydası vardır. Mesela periskop, projeksiyon makinesi ve televizyon gibi ürünler yardımıyla okullarda ders anlatmada kolaylık sağlanmaktadır.

5- Teknolojinin bir diğer faydası insanların düşüncelerini, duygularını daha fazla insana anlatmasının daha kolay bir hale gelmesidir. Matbaa sayesinde birçok kitap basılmış ve insanların bu kitaplar sayesinde kültürleri gelişmiştir. Hayatımızda internet, gazete, televizyon, radyo ve diğer iletişim aletlerinin olması  ile daha fazla insana haber ulaştırılmaktadır.

6- Teknoloji ulaşım alanında da çok faydalıdır. Eskiden yolları atlarla veya yürüyerek aylarca belki de yıllarca gidilmekteydi. Teknoloji sayesinde bu kolaylaştı ve çok uzak bir yere kısa zamanda ulaşılabilmektedir.

Ayşegül KISA

Fen Bilimleri Öğretmeni


  • Paylaş

Ortaokul 1323 0 06 Eylül 2017, Çarşamba

E-Bülten Üyeliği
Yorumunuzu Yazınız
Yorumlar

Şu an herhangi bir yorum yok. İlk yorumu yapmak ister misiniz?

FORMU DOLDURUN
KAYIT VE ÜCRET İÇİN
SİZE HEMEN DÖNELİM

Arama

Kişisel Verilerin Korunması Politikası - Çerez Politikası - Çerez Ayarları