Okyanus Koleji - Kolej, Özel Okul, Ana okulu, ilkokul, ortaokul, Lise | Bilim Haftası'ndan Fen Okuryazarlığı'na
Bilim Haftası'ndan Fen Okuryazarlığı'na
Bilim Haftası'ndan Fen Okuryazarlığı'na

Okuryazar bir toplumun oluşturulmasında fen bilimleri eğitimi önemlidir.


Çağdaş bilim bakış açılarını geliştirebilmiş ve bunları her türlü problemde rahatlıkla uygulayabilen bilimsel okuryazar bir toplumun oluşturulmasında fen bilimleri eğitimi önemlidir. Bu sebeple okullarda öğrencilere sunulan fen bilimleri eğitiminin yol haritası olması gereken, programların bilimsel okuryazarlık temalarının öğrencilerde üst düzey düşünme becerileri geliştirecek düzeyde olmalıdır. Öğrenme ve öğretme yaklaşımlarında bilimin doğasının öğretimi ile ilgili içeriği kendi toplumsal gerçeklerimize ve değerlerimize göre tasarlanmalı ve çağdaş yaklaşımlara yer vererek öğrencilerin bilimsel düşünme, yazma ve yapma becerileri geliştirilmelidir.

Bunun için özellikle Bilim ve Teknoloji Haftası (08-14 Mart) önem arz etmektedir. Bilim ve Teknoloji Haftası etkinliklerinde öğrencilerin Fen Bilimleri dersine karşı olan korkularının bir nebze azaltılması için deneyler, video gösterileri, bilime yön veren şahsiyetlerin biyografilerinin gösterimi önem arz etmektedir.

Fen okur-yazarlığının gelişmesi için, deneysel çalışmalara öğrencileri katarak, dersleri 3D görselleriyle destekleyerek, öğrencileri fen proje yarışmalarına hazırlayarak fen bilimleri öğretimi daha zevkli ve anlaşılabilir hale getirilebilir.

Bilim ve Teknoloji Haftasında yapılan her çalışma öğrencilerin ruhuna hitap edebilecek şekilde programlamalı ve bu programlarda mutlaka velilere de yer verilmelidir.

John Dewey’e göre eğitimin sürekliliği için, öğrenci eğitimin merkezine alınmalı, okul yaşam merkezi haline getirilmeli ve fen eğitimi bilimsel araştırmalar, deneysel çalışmalar, öğrencileri araştırmaya yönlendirmelidir.

Sonuç olarak; Bilim ve Teknoloji Haftası etkinlikleri ile öğrenci eğitimin merkezine alınmalı, öğrendiklerini deneme şansı verilmeli ve zihinsel gelişimini dışa aktarabilmesi sağlanmalıdır.

 

Timur DEMİR

Fen Bilimleri Öğretmeni


  • Paylaş

Ortaokul 1893 1 17 Mart 2017, Cuma

E-Bülten Üyeliği
Yorumunuzu Yazınız
Yorumlar
Taner özkül / 22 Mart 2017, Çarşamba 09:03
Elinize saglik
FORMU DOLDURUN
KAYIT VE ÜCRET İÇİN
SİZE HEMEN DÖNELİM

Arama

Kişisel Verilerin Korunması Politikası - Çerez Politikası - Çerez Ayarları