Okyanus Koleji - Kolej, Özel Okul, Ana okulu, ilkokul, ortaokul, Lise | Bilgisayar Oyunlarının Dil Eğitimine Katkısı Var Mıdır?
Bilgisayar Oyunlarının Dil Eğitimine Katkısı Var Mıdır?
Bilgisayar Oyunlarının Dil Eğitimine Katkısı Var Mıdır?

Çocuklarımızın vazgeçilmezi olan bilgisayar oyunlarını, yabancı dilleri için faydalı hale getirebilir miyiz?


Günümüzde bilgisayar ve akıllı telefonlar hayatın vazgeçilmez birer parçası haline geldi. Onlar sayesinde önceden belki de saatler harcadığımız birçok işimizi artık oturduğumuz yerden çok kısa bir sürede gerçekleştirebiliyoruz. 

Peki ya işin eğlence boyutu? İşlevsellik ve hayatı kolaylaştırma anlamında kullandığımızın yanı sıra, teknolojiyi bir o kadar da eğlence amacıyla kullanıyoruz.
 Eğlence alanındaki uygulamaların ve oyunların da çok büyük bir kısmı yurt dışı menşeili olduğundan kullandığımız cihazların ve uygulamaların bazılarının dili Türkçe olmayabiliyor ve bu durum aslında bilgisayar oyunlarında, diğer teknolojik uygulamalara göre çok daha fazla karşımıza çıkabiliyor.

Çocuklarımızın daha küçük yaşlardan itibaren ilgisini çekmeye başlayan teknoloji,  onlar için yeni bir şeyler öğrenmeyi de daha cazip hale getiriyor. Aslında bu duruma tamamen olumsuz yönden de bakmamak gerekir. 

Oyunlar yabancı dil gelişiminde gerçekten önemli bir role sahip. Farklı konusu ve amacı olan oyunlar oynayarak bu öğrenimi daha kapsamlı hale getirmek de mümkün. Çeşitli oyunlarda günlük hayatımızda yaptığımız eylemler, kullandığımız eşyalar ve hayata dair daha birçok alanda kelime öğrenimi de sağlanabiliyor. 
Yine Online oyunlar vasıtasıyla, oyun esnasında diğer oyuncularla konuşabilmek de mümkün. Bu şekilde hem kelime öğrenimi gerçekleşiyor hem de konuşma pratiği desteklenmiş oluyor. Eğer bu kanalları doğru kullanabilirsek teknolojik oyunlar, çocuklarımızın dil gelişiminde gerçekten önemli bir yere sahip oluyor. Bu konuda dikkatli olmamız gereken belki de en önemli husus ise çocuğumuzun güvenliği.

Çocuklar farklı sebeplerle içerik bakımından yaşlarına uygun olmayan oyunlar oynadıklarında bu durum kontrol edilebilir boyuttan çıkıp istenmeyen sonuçlara yol açabiliyor. Çocuklar, yine zaman anlamında da farkında olmadan kendilerini oyun ile fazla bütünleştirip ders çalışmaları veya sosyal hayata katılmaları gereken zamanları da oyun oynayarak geçirebiliyorlar. Bunun kontrolünü sağlamak ve süreci sağlıklı ilerletebilmek ise ebeveynlerin bir görevi haline geliyor. Çocuklara "Yine mi oyun?" demek yerine belki arkadaşça ve merakla yaklaşmak bu süreci daha sağlıklı hale getirebilir. 

Özetlemek gerekirse: Evet, oyunlar gerçekten yabancı dil gelişimini olumlu yönde etkileyebiliyor ancak süreç, yaşa uygun oyunlar seçilip velinin kontrolü dâhilinde oynandığı takdirde sağlıklı hale geliyor.

 

 

Yunuscan SARIASLAN
Eryaman Okyanus Koleji İngilizce Öğretmeni
 


  • Paylaş

Ortaokul 1819 0 18 Ekim 2017, Çarşamba

E-Bülten Üyeliği
Yorumunuzu Yazınız
Yorumlar

Şu an herhangi bir yorum yok. İlk yorumu yapmak ister misiniz?

FORMU DOLDURUN
KAYIT VE ÜCRET İÇİN
SİZE HEMEN DÖNELİM

Arama

Kişisel Verilerin Korunması Politikası - Çerez Politikası - Çerez Ayarları